Programul Erasmus+ oferă noi oportunităţi pentru mobilităţi academice în anul 2020
- 1032 views
Oficiul Erasmus+ în Republica Moldova a desfăşurat o vizită de monitorizare la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” în contextul mobilităţilor academice oferite în cadrul Programului Erasmus+, în data de 3 decembrie curent.
Claudia Melinte, coordonatorul Oficiului Erasmus+ în Republica Moldova, a vorbit audienței despre condiţiile de înregistrare și rata de succes a proiectelor, alegerea universităților-partenere, stabilirea programului de studii în universitatea gazdă, recunoașterea creditelor de performanţă ale studenților la întoarcerea în universitatea de acasă ş.a. Totodată, reprezentanta Oficiului național a accentuat necesitatea evidenţierii problemelor şi bunelor practici existente, în vederea îmbunătăţirii competenţelor de scriere şi de depunere a propunerilor de proiecte Erasmus+.
Potrivit Claudiei Melinte, formula, concepţia şi percepţia unui program de studiu în fiecare instituţie de învăţământ sunt diferite, totuşi Programul Erasmus+ oferă universităţilor un instrument unic de mobilitate internațională a creditului, specificând că recunoaşterea creditelor este acel exerciţiu ce permite uniformizarea şi compararea curriculumurilor universitare şi a programelor de învăţământ pentru studenţii aflaţi în mobilitate.
Claudia Melinte a îndemnat administraţia să vină cu propuneri directe către universităţile partenere pentru a multiplica numărul de mobilităţi. „Întrucât în anul curent - ultimul pentru Programul Erasmus+ pentru anii 2014-2020 - bugetul prevăzut este mai mare, plus bugetul adiţional ce nu a fost valorificat în perioada anterioară, numărul de mobilităţi va spori de 2,5 ori”, a remarcat coordonatorul Oficiului Naţional Erasmus+.
Rectorul USMF „Nicolae Testemiţanu” Emil Ceban a accentuat că, în următorii cinci ani, unul dintre punctele-cheie ale programului de activitate instituţională prevede internaţionalizarea Universităţii prin atragerea studenţilor străini, ajustarea programelor de studii la cele din ţările lor de origine, precum şi intensificarea mobilităţilor academice ale personalului universitar, ale studenţilor, ale medicilor-rezidenţi şi ale studenților-doctoranzi. În opinia profesorului Emil Ceban, este necesar de a mări numărul de mobilităţi, care este insuficient în prezent, şi de a stabili relaţii de cooperare în domeniul ştiinţific cu alte universităţi, actualmente, instituția noastră având încheiate 92 de acorduri de colaborare internațională. „Am putea solicita şefilor de catedră și profesorilor să expedieze scrisori de intenţie universităţilor cu care avem puncte de tangenţă, să argumenteze necesitatea de creare a conexiunilor directe cu profesorii acestora”, a specificat rectorul. Referitor la solicitarea Universității de a activiza cooperarea în domeniul cercetării, coordonatorul Erasmus+ a îndemnat reprezentanții Universității să aplice la proiectul Capacity building, a cărui termen de aplicare expiră în luna februarie 2020.
Evelina Gherghelegiu, şefa Departamentului Relaţii Externe şi Integrare Europeană (DREIE) a USMF „Nicolae Testemiţanu”, a prezentat un raport ce denotă că, în ultimii cinci ani, 46 de studenţi, 19 profesori şi 11 specialiști ai Universităţii au participat la mobilităţile Programului Erasmus+, desfăşurate în România, Danemarca, Germania, Estonia, Lituania, Austria, Grecia, Marea Britanie, Norvegia şi Spania. „Implicarea în proiecte de mobilitate este parte componentă obligatorie şi a procesului de acreditare instituţională, Universitatea obţinând în luna iunie curent certificatul de acreditare la nivel internaţional”, a adăugat reprezentanta DREIE.
La întrunire au fost prezenți și studenţii Facultăţii de Medicină nr. 1 - Rodica Demenciuc, Nicolae Demenciuc, Ion Jelihovschi şi Ruxanda Cucerenco, beneficiari ai Programului Erasmus+, care au împărtăşit impresii din experienţa acumulată. Tinerii au declarat că au oferit, la solicitare, suport informaţional colegilor lor, cărora le-au sugerat să se înscrie la diferite programe de mobilitate pentru a-şi extinde orizontul sub aspect cultural, social şi moral.
Nicolae Demenciuc a accentuat că, personal, a fost motivat să se înregistreze la programe de mobilitate după ce a comunicat cu un participant la proiecte de acest fel. „Câştigarea bursei în cadrul Programului Erasmus+ a fost ca o primă pistă de a merge în mobilități academice. Ulterior, am efectuat un schimb de experiență la Universitatea de Medicină din Plovdiv (Bulgaria). Ca rezultat, pe lângă beneficiul personal, am putea fi de real folos și Universităţii, deoarece noi venim din mobilitate cu noi idei și vrem să îmbunătățim unele aspecte în instituţia noastră. Noi vom fi viitorii studenți-doctoranzi, cadre didactice, iar această punte de colaborare este foarte importantă pentru viitorul nostru”, a menționat studentul.
Medicinistul Ion Jelihovschi, care a mers în mobilitate la Universitatea de Medicină din Craiova (România), a subliniat că „suntem productivi atunci când ieşim din zona confortului”. Tânărul a menționat că și-a făcut mulți prieteni și a avut ocazia să participe și la Congresul Național de Chirurgie.
Ruxanda Cucerenco, care a făcut stagiul practic de vară la Universitatea de Medicină și Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, a declarat: „Am rămas profund impresionată de medicina de urgență, trăind o experiență inedită la SMURD, alături de o echipă competentă și profesionistă de medici și asistente medicale”.
Menţionăm că Oficiul Național Erasmus+ organizează anual campanii de informare în scopul prezentării oportunităților Programului Erasmus+ în rândul studenților și al personalului academic din Republica Moldova și de a promova internaționalizarea studiilor, mobilitatea și schimburile de experiență pentru studenți și cadre didactice.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii