Patologiile chirurgicale rare dezbătute în cadrul Lecturilor de iarnă 2020
- 458 views
În perioada 28-31 ianuarie curent, la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova s-au desfășurat Lecturile de iarnă, ediția a XVI-a - o conferinţă științifico-metodică de perfecţionare a medicilor chirurgi din întreaga republică și a cadrelor didactice universitare. Specialiștii din domeniul chirurgiei s-au reunit pentru a discuta aspecte ale patologiilor chirurgicale rare, precum și metodologia didactică în acest domeniu.
Evenimentul a fost inaugurat cu un moment de reculegere în amintirea renumitului medic chirurg, profesor universitar și academician Vladimir Hotineanu, care a fost inițiatorul Lecturilor de iarnă.
Profesorul universitar Gheorghe Rojnoveanu, șeful Catedrei de chirurgie nr. 1 „Nicolae Anestiadi” a USMF „Nicolae Testemițanu”, a declarat, în deschiderea evenimentului, că Lecturile de iarnă reînnoiesc cunoștințele de bază în chirurgie, iar tematica acestora este una actuală. „Atipiile sunt cele mai mari provocări pentru medicii practicieni, deoarece patologiile chirurgicale rare sau orfane, cum le numim noi, sunt dificil de diagnosticat și de tratat în mod clasic”, a subliniat renumitul chirurg. În opinia profesorului Rojnoveanu, tematica rapoartelor prezentate este foarte interesantă, dar asimilarea informațiilor depinde de implicarea participanților în discuții, dezbateri și precizări.
Prim-prorectorul Olga Cernețchi, prorector pentru activitatea didactică, a subliniat că evenimentul este important nu doar pentru comunitatea academică a universității noastre, dar și pentru cea chirurgicală din întreaga țară. „În condițiile în care se citește mai puțin decât ne-am dori noi, oportunitatea de a ne împărtăși experiența între colegi în cadrul Lecturilor de iarnă, deja de 16 ani consecutiv, este binevenită”, a punctat prim-prorectorul, care a amintit că „sufletul Lecturilor de iarnă a fost prietenul și colegul nostru - regretatul Vladimir Hotineanu, care a promovat această idee pe parcursul ultimilor 15 ani din viață sa”. Profesorul Olga Cernețchi a apreciat originalitatea subiectelor abordate și faptul că, pe parcursul celor 16 ani, fiecare ediție a fost irepetabilă, declarând că Lecturile de iarnă au fost concepute nu doar ca un eveniment științific, dar și didactic, pentru că au avut în vizor și probleme de metodologie didactică.
Lecturile de iarnă s-au încheiat în data de 31 ianuarie curent printr-o ședința comună a Asociației Chirurgilor „Nicolae Anestiadi” și a Asociației Medicilor Obstetricieni-Ginecologi din Republica Moldova, în cadrul căreia au fost abordate subiecte privind endometrioza extragenitală, a cicatricei postoperatorii, tumorile ovariene și pneumotoracele catamenial.
Participanții la conferință au primit certificate cu credite transferabile EMC.
Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment accesați linkul: https://www.facebook.com/pg/usmf.md/photos/?tab=album&album_id=2887332451319156
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii