ședință cu șefii de laboratoare

Un nou suflu al domeniului cercetării la USMF „Nicolae Testemițanu”

Published: 07.02.2020

ședință cu șefii de laboratoareUniversitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” va intensifica activitățile pe segmentul cercetării. Acest lucru a fost enunțat de către academicianul Stanislav Groppa, prorector pentru activitatea de cercetare, la o ședință de lucru cu cercetătorii care activează în laboratoarele științifice ale Universităţii, desfășurată în data de 4 februarie curent.

Profesorul universitar Stanislav Groppa a reamintit că instituţia noastră a obținut finanțarea a 18 proiecte de cercetare dintre cele 40 selectate în cadrul Programului de Stat pentru anii 2020-2023, prioritatea Sănătate, cu un buget  total aprobat de circa 20 de milioane de lei, mult mai mult față de anul trecut. Astfel, USMF „Nicolae Testemițanu” deține primul loc printre toate instituțiile cu profil medical, eligibile în concurs. „În aceste condiții, fiecare persoană vizată trebuie să participe plenar la activitățile de realizare a proiectelor, pentru a atinge acele rezultate pe care contează atât administrația Universității, cât și statul”, a accentuat prorectorul Groppa.

„Proiectele respective presupun un nivel mult mai înalt de responsabilitate și o obligativitate majoră din partea fiecăruia dintre câștigători, care trebuie să corespundă cerințelor programelor de stat. În acest sens, sunt necesare publicații cu impact, precum și obținerea unui coeficient înalt de plusvaloare la implementarea proiectelor. Am primit solicitări la nivelul prim-ministrului de a analiza cu mare strictețe rezultatele pe care fiecare laborator și cercetător le va obține. Astfel, se planifică o reevaluare integrală a rezultatelor la finele primului an de finanțare și o atestare la finele celui de-al doilea an, în baza cărora va fi aprobată decizia de continuitate a proiectului”, a subliniat academicianul Stanislav Groppa. 

ședință cu șefii de laboratoareProrectorul a accentuat că fiecare laborator urmează să își stabilească un plan concret de acțiuni, iar fiecare persoană scriptică în proiect să aibă, cu certitudine, locul său și planul de lucru, iar rezultatele să fie înregistrate și raportate: „Aveți cu toții o experiență vastă și un potențial înalt, dar este necesar să fim foarte bine organizați, să nu lăsăm lucrurile pentru ziua de mâine. Universitatea va fi monitorizată, deoarece se află în prim-plan după volumul de finanțare, în acest mod ne-am dori ca cercetările și rezultatele pe care le vom înregistra să fie de o înaltă calitate și cu impact pentru domeniul sănătății”. 

În același timp, Departamentul Știință (DȘ) va solicita de la redacția „Revistei de Științe ale Sănătății din Moldova” (MJHS) să găsească posibilitatea de a-și extinde numărul de publicații, iar responsabilii pentru activitatea de inovare din cadrul DȘ să ofere cercetătorilor consultanță în vederea susținerii potențialului acestora, pentru ca ideile și rezultatele obținute să se materializeze în brevete de invenții și inovații, și aplicarea lor ulterioară, în acest sens urmând ca fiecare laborator să prezinte un plan de implementare a proiectului propriu-zis. 

ședință cu șefii de laboratoareDe asemenea, în luna martie curent, Departamentul Știință va veni cu un nou concept - Educația prin cercetare, ce presupune particularități și modalități de schimbare a situației în aria cercetării, inclusiv: participarea laboratoarelor în mai multe proiecte, identificarea mai multor surse de finanțare (sub formă de granturi, acorduri de colaborare, cercetări de program ș.a.). În context, profesorul Stanislav Groppa a remarcat că „va fi examinată viabilitatea unor asemenea structuri, care timp de 4 ani sunt finanțate dintr-o singură sursă”. 

Totodată, prorectorul a informat că în cadrul Departamentului Știință a fost creată o nouă direcție - Relații internaționale, care va identifica site-urile și instituțiile donatoare în scopul utilizării oportunităților de obținere a granturilor și a proiectelor de cercetare. De asemenea, vor fi inițiate noi acorduri de colaborare și proiecte de cercetare cu instituții de profil, dar și activizate acordurile existente cu actualii parteneri ai Universității.

La aceeași ședință a fost prezentat un nou șef adjunct al Departamentului Știință - Tudor Costru - conferențiar universitar la Catedra stomatologie terapeutică, care va fi responsabil de administrarea Laboratorului științific central ce urmează să fie renovat și modernizat.

Actualmente, activitatea de cercetare în cadrul USMF „Nicolae Testemițanu” se desfășoară în cadrul a 19 laboratoare de pe lângă catedrele fundamentale și clinice și în două centre științifice.

ședință cu șefii de laboratoare
ședință cu șefii de laboratoare
ședință cu șefii de laboratoare
ședință cu șefii de laboratoare
ședință cu șefii de laboratoare
ședință cu șefii de laboratoare
ședință cu șefii de laboratoare
ședință cu șefii de laboratoare
ședință cu șefii de laboratoare
ședință cu șefii de laboratoare
usmf
cercetare
ședință
laboratoare științifice
proiecte de cercetare
Departamentul Știință
cercetători
program de stat
prioritate
Laboratorul științific central

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii