Anatolie Zubkov – promotor al ideilor progresiste în domeniul fiziologiei
- 224 views
Astăzi, 13 februarie 2020, comunitatea academică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova marchează 120 de ani de la nașterea savantului fiziolog Anatolie Zubkov, care a contribuit substanțial la dezvoltarea fiziologiei ca ştiinţă, promovând ideile progresiste în acest domeniu.
Anatolie Zubkov s-a născut pe 13 februarie 1900, în oraşul Moscova, Rusia. În 1918 a fost înmatriculat la Facultatea de Medicină a Universităţii din Moscova. După absolvire, activează la Catedra de fiziologie, inițial ca lector, apoi ca asistent. Aici acumulează vaste cunoştinţe privind automatismul cardiac, dedicându-se acestui studiu pe parcursul mai multor ani de activitate. Încă de atunci ideile tânărului cercetător se distingeau şi impresionau prin originalitate. Acestea au fost apreciate mult mai târziu, rămânând valabile și până astăzi.
Cunoştinţele în biologia generală le perfecționează activând prin cumul la Laboratorul de fiziologie comparativă al Institutului „C.A. Timireazev”. Efectuează investigații în anatomia comparativă la catedra condusă de ilustrul biolog - academicianul A.N. Severţev, reuşind să-şi extindă cercetările în problemele automatismului cardiac.
În anul 1935 susţine teza de doctor în științe medicale, abordând tema „Studii în fiziologia cordului”, iar în 1937 obține titlul de profesor. În aceeaşi perioadă participă la elaborarea mai multor lucrări ştiinţifice și a primului manual - „Fiziologia omului” - pentru studenţii de la institutele de medicină din URSS, care în 1967 a fost publicat și tradus în limba română.
Anatolie Zubkov a activat ca șef al Catedrei de fiziologie normală (1936-1944) la Institutul de Medicină din or. Perm și ca decan al Facultății de Medicină Clinică (1942-1943). În următorii doi ani a fost șef de catedră la Institutul de Medicină din Kislovodsk și decan al Facultății de Medicină Preclinică. În 1945 este transferat la Institutul de Stat de Medicină din Chişinău (ISMC), unde fondează Catedra de fiziologie a omului, iar peste un an - la Universitatea de Medicină din Riga (Letonia), apoi la cea din Minsk (Belarus), împărtășind bogata sa experiență didactică și de cercetare. În 1951 revine la ISMC, în fruntea catedrei sus-menționate, pe care o conduce timp de 16 ani.
Pe parcursul ultimilor 10 ani de activitate, profesorul Zubkov a fost preocupat de problema inhibiţiei la nivelul sistemului nervos central, de fiziologia aplicativă, de mecanismele reflexe ale şocului, de fiziologia muncii ș.a. Cercetările sale se bazează pe concepţiile predecesorilor săi, conform cărora inhibiţia este un proces parabiotic. A descris rolul formaţiunii reticulare a encefalului în reglarea funcţiilor viscerale, rolul impulsaţiei aferente în apariţia diverselor stări patologice și dependenţa stării funcţionale a receptorilor şi centrelor nervoase de metabolismul tisular.
Profesorul Anatolie Zubkov a fondat Laboratorul de fiziologie și biochimie a animalelor la filiala moldovenească a Academiei de Științe a URSS, unde a efectuat cercetări importante privind rolul formaţiunii reticulare asupra reglării diferitor funcţii ale organismului.
Personalitatea și competența profesională a savantului Zubkov devenea, peste tot, un „centru de atracţie” atât pentru specialiștii în domeniu, cât şi pentru toți cei interesaţi de problemele fiziologice. În calitate de conducător şi consultant ştiinţific, a contribuit la susţinerea a 32 de teze de doctor în științe medicale şi a 7 teze de doctor habilitat. A publicat cca 100 de articole ştiinţifice.
Anatolie Zubkov a fost un savant talentat, care a contribuit substanțial la dezvoltarea fiziologiei ca ştiinţă, promovând ideile progresiste în acest domeniu. Prin tot ce a realizat de-a lungul vieţii, ilustrul profesor - Om Emerit în știinţă, rămâne un model pentru noile generații.
Anatolie Zubkov s-a stins din viață pe 5 decembrie 1967.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii