Sănătatea și îngrijirea copilului în perioada epidemiei COVID-19
- 831 views
Noul tip de coronavirus (COVID-19) poate afecta copilul de orice vârstă și se atestă că la vârsta pubertății frecvența de infectare este mai mare. Din grupul de risc, în special, fac parte copiii cu vârstă fragedă, până la trei ani. Ei sunt cei mai vulnerabili, iar dacă au și alte maladii cum ar fi: patologii înnăscute și genetice, malnutriție, supraponderabilitate sau cei născuți prematur - sunt supuși riscului de a face complicații respiratorii severe. La fel de expuși sunt și copiii cu probleme hematologice, care primesc tratament chimioterapic, cei cu astm bronșic, cu fibroză chistică, cu probleme cardiovasculare, cu obezitate și diabet zaharat. Afirmațiile aparțin profesorului universitar Ninel Revenco, șefa Departamentului Pediatrie al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și au fost făcute în cadrul webinarului Sănătatea și îngrijirea copilului în perioada epidemiei COVID-19. Evenimentul a fost organizat de Oficiul Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova (OMS) în parteneriat cu USMF „Nicolae Testemițanu” și cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
Profesorul Ninel Revenco s-a referit și la semnele de pericol, îngrijirea, alimentația și conduita copiilor de diferite vârste, în condiții de epidemie. „Numărul copiilor afectați de noul tip de coronavirus în comparație cu cel al maturilor este mai mic, dar, menționăm că sunt o serie de copii care sunt predispuși infecțiilor respiratorii grave și care, în caz de îmbolnăvire, vor necesita spitalizare în secția de terapie intensivă sau reanimare. Deseori primim întrebări despre formele clinice ale acestei maladii, cum se transmite, cum se tratează și care sunt consecințele acestei boli. Studiile sunt în derulare și avem un flux de informație, iar noi ne bazăm pe ghidurile și protocoalele internaționale și naționale”, a declarat coordonatorul seminarului.
Profesorul universitar a venit și cu unele recomandări pentru părinți, în cazul în care copilul acuză febră și este suspect de COVID-19: să sune cel mai bun prieten în perioada epidemiei - medicul de familie sau asistentul medical. Totodată, trebuie să-i pună la dispoziție micuțului lichide din abundență și alimentație suficientă, un spațiu igienizat corespunzător și cu respectarea temperaturii optime 19-22 grade Celsius.
Dorina Savoschin, cercetător științific la Laboratorul Științific Pediatrie din cadrul Institutului Mamei și Copilului, prezentă la webinarul on-line, a vorbit despre probleme de respirație la copii, precum și despre semnele generale de pericol și despre alte indicii utile care ar fi benefice pentru părinți în acordarea primului ajutor în condiții casnice.
La rândul său, conferențiarul universitar Adela Horodișteanu-Banuh, Departamentul Pediatrie, formator al programului, a venit cu mai multe recomandări privind îngrijirea și alimentația copiilor, în special a celor sugari, care prezintă simptome sau suferă de COVID-19.
De asemenea, experții au demonstrat pe un manechin elemente practice de urgență, precum acordarea primului ajutor copiilor de diferite vârste, în caz de aspirație a unui corp străin. O componentă importantă a fost instruirea personalului medical la subiectele de îngrijire și suport a copilului bolnav în condiții casnice.
Totodată, specialiștii le-au recomandat părinților să profite de această perioadă de aur, care le dă posibilitatea să petreacă mai mult timp cu copiii lor, să le descopere atuurile, să urmeze un program care să conțină și exerciții fizice, astfel încât copilul să facă mișcare.
Profesorul Ninel Revenco a declarat că seminarul a fost destinat atât pentru medici de familie și asistenți medicali antrenați în managementul și tratamentul copiilor cu infecții respiratorii acute, cu suspecție la COVID-19, în identificarea și triajul copilului cu tuse sau răceală, probleme respiratorii ș.a. (în baza Ghidului de buzunar de asistență medicală spitalicească oferită copiilor (OMS, 2013), conduitei integrate a maladiilor la copii), cât și pentru părinți. La seminarul on-line au participat 190 de medici de familie din instituțiile medico-sanitare din republică.
Potrivit profesorului, în cadrul acestui parteneriat tripartit, în total, vor fi desfășurate zece sesiuni on-line de instruire. Următoarele seminare vor conține și sesiuni video pentru părinți despre imunoprofilaxia copiilor în situații de epidemie (cu participarea Agenției Naționale pentru Sănătate Publică), managementul copilului cu probleme digestive și obezitate în situație de epidemie, probleme de sănătate mintală la copii în situație de epidemie, autoimunitatea și infectarea cu COVID-19 ș.a.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii