Centrul de Transfuzie a Sângelui apreciază suportul Universității în fortificarea măsurilor de tratament a pacienților cu COVID-19
- 337 views
Administrația Centrului Național de Transfuzie a Sângelui (CNTS) exprimă mulțumiri și aprecieri Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” pentru parteneriatul stabilit cu Catedra de anesteziologie și reanimatologie nr. 1 „Valeriu Ghereg” în procesul de elaborare a indicațiilor clinice pentru transfuzia plasmei convalescente pacienților cu forme severe de coronavirus de tip nou (COVID-19). Aprecierea se conține într-o scrisoare oficială a Centrului, adresată conducerii Universității, în data de 11 mai.
În document se subliniază faptul că, „în această perioadă dificilă pentru sistemul național de sănătate în combaterea epidemiei COVID-19, am reușit să realizăm în comun o activitate eficientă în tratamentul pacienților cu forme severe și complicații, prin elaborarea unor indicații clar definite de aplicare a plasmei convalescente proaspăt congelată, recoltată de la donatori - persoane vindecate cu COVID-19”. Acțiunea a fost reglementată prin Ordinul ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nr. 394 din 13.04.2020 „Cu privire la fortificarea măsurilor de asistență hemotransfuzională pacienților cu COVID-19”.
Directoarea Centrului Svetlana Cebotari, semnatarul scrisorii, a ținut să evidențieze, în special, contribuția echipei Catedrei de anesteziologie și reanimatologie nr. 1 „Valeriu Ghereg”, calificând-o drept cea mai devotată și profesionistă, din componența căreia fac parte profesorul universitar Serghei Șandru, dr. hab. șt. med., șeful catedrei, și colegii săi - profesorul universitar Adrian Belîi, dr. hab. șt. med., conferențiarii universitari Svetlana Plămădeală, dr. șt. med., și Natalia Belîi, dr. șt. med.
De asemenea, cuvinte de recunoștință „pentru interesul în actualizarea informațiilor în acest domeniu” au fost adresate și profesorului universitar Valentin Gudumac, dr. hab. șt. med, șefului Catedrei de anesteziologie și reanimatologie nr. 2, profesorului universitar Victor Cojocaru, și șefului adjunct al Departamentului Știință, Mihai Todiraș, cercetător științific principal la Centrul Științific al Medicamentului, dr. hab. şt. med., conferenţiar universitar.
În încheiere, directorul Centrului de Transfuzie a Sângelui și-a exprimat speranța pentru o colaborare fructuoasă în continuare cu USMF „Nicolae Testemițanu”.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii