Diseminarea experienței în combaterea COVID-19 pentru medici din spitale raionale

Published: 06.08.2020

instruire mediciMedici specialiști în anesteziologie și terapie intensivă (ATI) de la Catedra de anesteziologie și reanimatologie nr. 1 „Valeriu Ghereg” a  Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, cu baze clinice la Institutul de Medicină Urgentă (IMU) și la Spitalul Clinic Municipal nr. 1 „Gheorghe Paladi” din Chișinău, își vor împărtăși experiența în tratamentul pacienților infectați cu noul tip de coronavirus, în cadrul unui ciclu de instruiri teoretice atât la distanță, cât și practice. Programul este destinat  medicilor și asistenților medicali din serviciul de anesteziologie și cel de medicină urgentă din 10 spitale raionale - din or. Bălți, Florești, Comrat, Călărași, Cahul, Fălești, Ungheni, Soroca, Ștefan-Vodă și Tiraspol.

Acest lucru a devenit posibil datorită proiectului „Diseminarea experienței în combaterea infecției COVID-19”, implementat în parteneriat cu Societatea de Anesteziologie și Reanimatologie din Republica Moldova, cu sprijinul Fundației Medicale „Valeriu Ghereg” și al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii. 

instruire mediciSesiunile de instruire au demarat la 5 august și vor dura până la 19 august. Formatul instruirilor este mixt: on-line și on-site (cu aplicarea metodelor de simulare în instruirea medicală). Programul include instruiri în domenii de: protecție personală, suport respirator la pacienții în stare critică, intubare, traheostomie, resuscitare etc. De asemenea, fiecare dintre spitalele incluse în program va beneficia de donații sub formă de echipamente de protecție personală, pulsoximetre și materiale educaționale (protocoale, algoritme, checklisturi  ș.a.).

Sergiu Șandru, șeful Catedrei de anesteziologie și reanimatologie nr. 1 „Valeriu Ghereg”, directorul Clinicii de Anesteziologie și Reanimatologie de la  IMU, a specificat că scopul proiectului este de a transmite experiența vastă acumulată de către medicii din secțiile ATI de la Institutul de Medicină Urgentă și de la Spitalul Clinic Municipal nr. 1 „Gheorghe Paladi”, unde sunt internați cei mai mulți pacienți infectați, colegilor din spitalele raionale care au în responsabilitate un număr mai redus de bolnavi de COVID-19 și, respectiv, mai puțină  experiență în domeniu. Anterior, specialiștii ATI au beneficiat de webinare la distanță, cu referire la tratamentul pacienților infectați cu COVID-19, din partea medicilor specialiști în anesteziologie și terapie intensivă din Italia, România și Israel.

Costurile proiectului sunt acoperite din contul grantului american, în sumă de 10 mii de dolari, și cofinanțării din partea Fundației „Valeriu Ghereg” - de 7 mii de dolari. 

instruire medici
instruire medici
instruire medici
instruire medici
instruire medici
instruire medici
instruire medici
instruire medici
instruire medici
instruire medici
usmf
instruire
anesteziologie
terapie intensivă
Catedra de Anesteziologie şi reanimatologie nr. 1 „Valeriu Ghereg”
infecție
tratament
coronavirus
COVID
online

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii