Sănătatea, medicina și bioetica în societatea contemporană - discutate la USMF „Nicolae Testemițanu”

Published: 13.11.2020

 

VITALIE OJOVANU

Lumea contemporană este cuprinsă de multiple și intense procese de natură complexă – pe de o parte, acestea relevă specializarea îngustă, iar pe de altă parte – tendințe de integrare a mai multor domenii. Calitatea vieții sociale nu poate fi imaginată fără un nivel corespunzător de sănătate a populației. Iar acest fapt implică o multitudine de factori și condiții cum ar fi starea economică a statului, nivelul de dezvoltare a științei medicale și a asistenței clinice oferită populației, starea mediului spiritual-moral, gradul de cultură generală și cel sanitar al populației, dimensiunea implicării faptului etic în reglarea funcționalității diferitor tipuri și genuri de activitate etc. Declarația aparține profesorului universitar Vitalie Ojovanu, șef al Catedrei de filosofie și bioetică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, și a fost făcută în deschiderea conferinței ştiințifice internaționale „Sănătatea, medicina și bioetica în societatea contemporană: studii inter și pluridisciplinare”, ediția a III-a. 

Profesorul Ojovanu a menționat că forumul științific are drept scop abordarea diferitor subiecte într-un context inter și pluridisciplinar, ce de fapt este o reflectare a tendinței științei contemporane. Este semnificativ faptul că această manifestare științifică se înscrie în contextul evenimentelor dedicate aniversării a 75-a de la fondarea universității noastre, instituție care azi reprezintă o adevărată forță de cadre medicale cu elaborări științifice performante, a subliniat organizatorul evenimentului științific.

Olga Cernețchi

Prim-prorectorul Olga Cernețchi, prorector pentru activitate didactică la USMF „Nicolae Testemițanu”, prezentă la eveniment, a menționat că azi Catedra de filosofie și bioetică, prin organizarea acestui forum, lansează încă o posibilitate de a discuta subiecte nu numai prin studii interdisciplinare, realizate într-un cadru autohton, ci și prin compararea datelor, familiarizarea cu rezultatele obținute într-un spațiu mai vast – cel regional și în țările vecine. „Tentația de a prezenta lucrurile obiectiv în ceea ce privește cunoștințele despre bioetică, capacitatea de aplicare a principiilor acesteia în activitatea medicală clinică a impulsionat colectivul catedrei de cercetători de a aplica diferite acțiuni investigaționale capabile să configureze un tablou integru al stării de lucruri, dar și să traseze anumite acțiuni de perspectivă în vederea atingerii rezultatelor scontate”, a punctat prim-prorectorul. 

La conferința științifică au fost abordate subiecte actuale din diverse domenii ale științei și filosofiei, ce relevă problemele sănătății umane în condițiile societății din prima jumătate a secolului al XXI-lea şi au fost reflectate valorificările științifice recente din domeniu. Rapoartele au fost prezentate în trei secții: Medicina și societatea între realizări și probleme presante; Cadrul spiritual și asigurarea calității vieții, bunăstării și siguranței în sănătate; Viața și sănătatea omului contemporan din perspectivă multidimensională. De asemenea, lucrările conferinței au fost organizate și în două subsecții: Contextul interdisciplinar al abordării vulnerabilității persoanelor cu afecțiuni cronice și Dopajul – subiect al sportului modern și al sănătății publice.

bioetica

Forumul a întrunit peste 130 de participanți, specialiști din România, Ucraina, Belorusia, Germania, Polonia, Franța, Turcia, Kazahstan ș.a. - autori și coautori a 76 de rapoarte prezentate și discutate în cadrul evenimentului științific. În final, s-a luat decizia publicării în Extenso a materialelor prezentate pe parcursul celor două zile.

Totodată, s-a discutat posibilitatea unei eventuale colaborări în domeniul cercetării. Astfel, Mircea Leabu, director științific al Institutului Național de Patologie Victor Babeș din România, membru al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată la Universitatea din București, a venit cu propunerea realizării unui proiect comun de cercetare dintre instituția pe care o reprezintă și universitatea noastră, prin implicarea cadrelor științifico-didactice ale Catedrei de filosofie și bioetică.  

Conferința științifică s-a desfășurat în zilele de 6 și 7 noiembrie curent, în parteneriat cu Centrul Național de Bioetică din Republica Moldova și Asociația pentru Filosofie din RM, în cadrul proiectului „Abordarea interdisciplinară bioetica socio-medicală a contingentului vulnerabil de populație cu stare severă de sănătate și posibilitățile de reabilitare” a Programului de stat 2020-2023. 

vitalie ojovanu
bioetica
bioetica
bioetica
vitalie ojovanu
bioetica
bioetica
bioetica
USMF
bioetică
Catedra de filosofie și bioetică
conferință online
Conferință științifică
sănătatea
medicina contemporană

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii