Serghei Lealikov - întemeietorul școlii de farmacologie moldavă - 100 de ani de la naștere
- 119 views
În data de 1 februarie 2021, comunitatea academică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova marchează 100 de ani de la nașterea savantului Serghei Lealikov, care a contribuit substanțial la dezvoltarea farmacologiei moldave.
Renumitul farmacolog Serghei Lealikov face parte din generația de pionieri, care au stat la baza fondării învățământului superior medical în Moldova și au participat la pregătirea primei promoții de medici autohtoni.
Serghei Lealikov s-a născut la 1 februarie 1921, în orașul Piatigorsk, Federația Rusă. În 1942 a fost înmatriculat la Facultatea de Farmacologie a Institutului Farmaceutic din Piatigorsk, iar după absolvire, se angajează ca asistent universitar la Catedra de farmacologie a Institutului de Medicină din Kislovodsk (evacuat din Leningrad în timpul celui de-al Doilea Război Mondial). Odată cu transferul Institutului de Medicină din Kislovodsk la Chișinău, în toamna anului 1945, tânărul specialist, alături de alți profesori universitari, reușește să inițieze procesul de instruire a viitorilor medici la Institutul de Stat de Medicină din Chişinău (ISMC), eveniment istoric și de o importanță majoră pentru medicina autohtonă și populația basarabeană.
În anul fondării ISMC a instituit Catedra de farmacologie, pe care are onoarea să o conducă în primii trei ani (din 1946 până în 1948) și în ultimii 5 ani de viață. În cadrul Institutului de Stat de Medicină din Chişinău, Serghei Lealikov a parcurs toate etapele carierei profesionale: asistent universitar (1945-1957), laborant superior, doctor în științe biologice (1952), conferențiar universitar (1957-1961), șef de catedră (1961-1966). A exercitat și funcțiile de vicepreședinte al Comitetului sindical al Institutului (din 1961) și cea de secretar științific al ISMC (începând cu anul 1962).
Eforturile și activitatea sa sunt deosebit de apreciate în rândurile comunității medicale, fiind considerat un specialist de înaltă calificare, cu vaste cunoștințe și aptitudini remarcabile de pedagog și cercetător. De asemenea, este foarte popular în rândul studenților, acordând o maximă atenție fiecărui medicinist.
Este semnificativă contribuţia renumitului farmacolog la dezvoltarea teoriei și practicii și industriei farmaceutice. Este autorul a 34 de lucrări științifice, inclusiv a 3 monografii. Obiectul de studiu al tezei de doctor în științe biologice a constituit răchita austriacă, care creștea pe teritoriul RSSM, plantă ce nu fusese studiată până atunci. Autorul a propus-o ca o nouă sursă suplimentară de citozină valoroasă și, în același timp, deficitară. Cercetează profund diversitatea plantelor medicinale și efectuează studii cu privire la natura acțiunii substanțelor medicamentoase în leziunile cauzate de radiații.
De o mare apreciere se bucură în continuare monografia „Flora medicinală a Moldovei” - o ediție postumă (1968) a cercetărilor sale realizate pentru teza de doctor habilitat, pe care nu a reușit să o susțină din cauza decesului prematur. În lucrare sunt prezentate rezultatele cercetărilor realizate în premieră de către autor privind corespunderea unui șir de reprezentanți oficiali ai florei RSSM cu cerințele Farmacopeei de Stat a URSS în diferite perioade ale sezonului de vegetație, fiind recomandați cei mai optimali termeni de colectare a lor. Este o cercetare amplă ce rezumă rezultatele studiilor farmacologice, fitochimice și de altă natură pe termen lung ale florei medicinale din Moldova. Pentru a-și realiza lucrarea, Serghei Lealikov a efectuat un studiu expediționar pe teritoriul republicii, timp de câțiva ani, efectuând o descriere a localizării geografice ale plantelor medicinale și a distribuției acestora în zonele botanico-geografice din țară și a întocmit hărți ale distribuției principalelor plante medicinale din RSSM. Pe baza tuturor acestor materiale, s-a propus utilizarea și prepararea centralizată în Moldova a multor plante medicinale, care, la acel moment, erau încă importate, fapt ce a avut o importanță majoră pentru economie și sistemul de ocrotire a sănătății.
În ultimii ani de viață, autorul a cercetat un grup de plante hemostatice utilizate în medicina tradițională, iar studiile sale îndelungate și aprofundate au permis aplicarea lor largă în industria farmaceutică.
Concomitent cu activitatea științifico-didactică, distinsul savant Serghei Lealikov reușește să-și dezvolte aria de cunoștințe participând la diverse cursuri naționale și internaționale și să-și publice lucrările științifice în conlucrare cu Academia de Științe a URSS și cu diverse grădini botanice din regiune. În 1965 devine membru al Comitetului de Știință al Ministerului Sănătății al RSSM și președinte al Comisiei în domeniul farmaceutic în cadrul aceluiași organ.
Atitudinea responsabilă în activitatea sa profesională şi de cercetare, erudiţia şi tactul de pedagog, modul de viaţă bine organizat şi calităţile personale excepționale i-au adus notorietate și respect din partea colegilor şi a prietenilor, precum și a numeroșilor discipoli şi studenţi. Pentru munca prodigioasă a fost apreciat cu insigna „Отличник здравоохранения”.
Conferențiarul Serghei Lealikov a trecut în eternitate la 26 martie 1966, la numai 45 de ani, fiind înmormântat la Cimitirul Central din Chișinău.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii