Vasilii Cecurin – fondatorul serviciului de otolaringologie
- 125 views
Continuăm să comemorăm oamenii de excepție care au contribuit la constituirea și dezvoltarea Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova pe parcursul celor 75 de ani de activitate. Astăzi, 7 aprilie 2021, se împlinesc 130 de ani de la nașterea profesorului Vasilii Cecurin – fondatorul Catedrei de otorinolaringologie – personalitate notorie care a marcat istoria medicinei moldave prin crearea serviciului ORL.
Potrivit surselor istorice, Vasilii Cecurin a decis să studieze și, ulterior, să profeseze medicina, după ce a fost rănit grav în timpul Primului Război Mondial, impresionat de grija acordată de medici într-un spital militar. A fost primul copil din familie care a reușit să urmeze studii superioare, fiind admis la Facultatea de Medicină a Universității de Stat din Saratov, Rusia. Aici a însușit specificul domeniului ORL de la cei mai iscusiți specialiști și dascăli de atunci, printre care M. Țitovici și L. Komendantov. Ulterior, și-a continuat studiile la Universitatea de Stat din Perm, pe care o absolvă în 1923.
Titlul de doctor în științe medicale l-a obținut, fără a susține teza, doar în baza lucrărilor sale științifice complexe, în număr de 14, ce aveau ca subiect tratamentul pierderii auzului la copii și adolescenți, acestea servind și până în prezent drept repere pentru studiile în domeniul surdopedagogiei. Teza de doctor habilitat în științe medicale a susținut-o la Primul Institut de Medicină din Leningrad, în 1939, iar în 1940 i-a fost conferit titlul științifico-didactic de profesor.
După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Vasilii Cecurin intenționa să se stabilească la Leningrad, oraș ce-l fascina și unde, în perioada 1931-1939, activase în calitate de medic otorinolaringolog. Între timp, Primul Institut de Medicină din Leningrad a fost evacuat la Kislovodsk, iar mai târziu a fost transferat, împreună cu profesorii și studenții săi, în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (RSSM), fiind fondat Institutul de Stat de Medicină din Chișinău (ISMC).
La 14 septembrie 1945, profesorul Vasilii Cecurin a fost delegat la ISMC și desemnat șef al Catedrei de otorinolaringologie, prin ordinul comisarului poporului pentru ocrotirea sănătății al URSS. În această funcție, profesorul a impulsionat procesul de instruire a viitorilor specialiști, inclusiv datorită organizării cercurilor științifice pentru studenți, ce ofereau oportunități de dezvoltare a viitorilor medici nu doar la modul teoretic, dar și de dezvoltare a abilităților practice.
Pe parcursul a cinci ani, a pregătit 20 de specialiști în domeniul ORL pentru sistemul autohton de sănătate. A deschis Secția de otorinolaringologie în cadrul Spitalului Clinic Republican. Între anii 1939-1956, profesorul Cecurin a pus bazele catedrelor de ORL în Chișinău (RSSM), Tașkent (Republica Sovietică Socialistă Uzbekă), Reazan (URSS), iar timp de peste 30 de ani a fost șef de catedră ORL în aceste trei republici. În RSSM a organizat expediţii în raioanele țării pentru profilaxia bolilor ORL, a creat Societatea Medicilor Otorinolaringologi. Sistematic, a susţinut seminare pentru specialiştii în domeniu, la care aborda probleme de tratament și cazuri clinice specifice.
În anul 1947, profesorul Cecurin a editat manualul „Восстaновление равновесия после выпадения вестибулярного аппарата” într-un tiraj de 2000 de exemplare – una dintre primele cărți editate sub egida Institutului de Stat de Medicină din Chișinău. Peste 6 luni, lucrarea a fost înaintată pentru Premiul Stalin – cea mai înaltă distincție de stat în acele timpuri. În anul 1949, pentru activitate îndelungată și impecabilă în instituțiile de învățământ superior medical, prin decretul prezidiului Sovietului Suprem al URSS, a fost decorat cu Ordinul „Знак Почета”.
Spectrul cercetărilor științifice ale profesorului Cecurin era divers și multilateral, fiind autor a 29 de lucrări științifice și a 26 de articole nepublicate și rapoarte prezentate în cadrul congreselor și conferințelor, ce abordau cele mai actuale probleme în domeniul otorinolaringologiei, funcționării aparatului vestibular și a sistemului statokinetic.
Activitatea profesorului Vasilii Cecurin a fost înalt apreciată cu numeroase distincții, inclusiv pentru contribuția adusă la fondarea Institutului de Stat de Medicină din Chișinău și a serviciului de otorinolaringologie în țara noastră, dar, probabil, cel mai mult valorează recunoștința și admirația posterității.
USMF „Nicolae Testemițanu” i-a cinstit memoria ilustrului profesor prin instalarea bustului pe Aleea Savanților și Medicilor Iluștri din Chișinău.
S-a stins din viață la 13 iulie 1963, în orașul Reazan.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii