Gala Studenților Laureați

Gala Studenților Laureați 2021

Published: 30.12.2021

Gala Studenților LaureațiCel mai așteptat eveniment al anului la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” – Gala Studenților Laureați 2021 – organizat în data de 23 decembrie de Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină din Moldova, a pus în valoare cei mai buni mediciniști la categoriile: Cercetare, Studii, Abilități organizatorice, Sport, Voluntariat în combaterea pandemiei COVID-19 și Voluntariat în coordonarea proiectelor sociale. Festivitatea a decurs într-o atmosferă de sărbătoare, plină de emoții pozitive și temperament, colinde și muzică de calitate.

În inaugurarea festivității, rectorul Universității, profesorul Emil Ceban, a prezentat raportul anual, făcând un bilanţ al activităţii Universității: „2021– al doilea an de activitate în condiții de pandemie – a fost unul complicat, dar grație atitudinii responsabile a angajaților și a studenților reușim să finalizăm cu bine anul și să demonstrăm că comunitatea universitară reprezintă o echipă unită, o forță capabilă să se organizeze și să învingă în orice situații, înscriind, astfel, încă o filă importantă în istoria Almei Mater”.             

Rectorul a subliniat participarea activă a studenților la toate activitățile  desfășurate în Universitate prin intermediul ASRM, mediciniștii deținând întâietatea printre colegii de la alte universități atât prin reușita academică, cât și prin participarea la nenumărate acţiuni cu impact social: campanii, competiții sportive și acțiuni de caritate. „Studenții noștri au fost primii care s-au oferit să dea o mână de ajutor personalului medical în lupta cu noul tip de coronavirus, în calitate de: voluntari la Centrul de Triere, la deservirea Liniei Verzi a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, la Centrul COVID și la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii, la procesarea fișelor epidemiologice parvenite de la medicii de familie din toate raioanele țării și în procesul de monitorizare de la distanță a pacienților cu COVID-19”. 

Totodată, mulți dintre studenți s-au alăturat Campaniei naționale de informare și mobilizare a studenților și tinerilor în contextul COVID-19, cu genericul „Pune umărul, vaccinează-te!”, precum și s-au deplasat în raioane pentru a promova vaccinarea. În special, a fost evidențiată participarea mediciniștilor la Maratonul universitar de imunizare ,,De la student la Student”, organizat în 3 etape, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Ministerul Educației și Cercetării, ASRM, cu suportul Consiliului Rectorilor. Un loc aparte în viața studenților de la Universitatea de Medicină ocupă activitățile sportive, aceștia înregistrând performanțe la numeroase competiții interuniversitare, naționale și internaţionale.

În final, rectorul le-a dorit studenților să devină specialiști competenți – slujitori fideli ai sistemelor de sănătate, indiferent de țara de origine, promotori ai modului sănătos de viață și oameni cu o cultură morală înaltă. Rectorul a conferit Asociaţiei Studenţilor şi Rezidenţilor în Medicină din Moldova Medalia aniversară 75 de ani de calitate, excelență și performanță cu prilejul aniversării Universității și în semn de apreciere și recunoștință pentru activitatea desfășurată, în special în ultimii doi ani.

Gala Studenților LaureațiMinistrul Sănătății al Republicii Moldova, Ala Nemerenco, prezentă la festivitate, a evidențiat că tinerii  premiați vor fi nu doar medici profesioniști, ci și viitori lideri ai sistemului medical, pentru că au cele mai frumoase calități – sunt tineri, frumoși și deosebiți. Oficialul i-a încurajat să fie perseverenți la studii și cercetare, dar și să contribuie la a schimba țara. Ala Nemerenco a exprimat recunoștință din partea ministerului și a Guvernului Republicii Moldova pentru activitățile în care studenții s-au implicat activ în perioada celor doi ani de pandemie.

„Ați fost alături de colegii voștri – medicii din spitale – în proiecte extraordinare pentru care puteți să vă mândriți. Sunteți nu doar viitorul acestei Universități, ci și a sistemului medical, sunteți viitorul țării, de fapt țara vă aparține și aș vrea s-o schimbăm împreună. Aveți susținerea noastră de a participa în orice proiect ambițios pe care doriți să-l dezvoltați împreună cu Alma Mater – de voluntariat sau de cercetare – noi vă vom susține și vă vom îndrepta aripile astfel ca să zburați destul de departe, dar să vă întoarceți mereu acasă”, a concluzionat ministra. În semn de înaltă apreciere a dăruirii și devotamentului manifestat în realizarea activităților proiectului de monitorizare la distanță a pacienților diagnosticați cu COVID-19, Ala Nemerenco a decernat diplome din partea Ministerului Sănătății la 35 de studenți. 

Gala Studenților Laureați„Gala Studenților Laureați pune în valoare meritele celor mai buni studenți din universitate. Pe fondul acestor evenimente, printre Dumneavoastră sunt cei mai merituoși mediciniști la studii, care au găsit forță și inteligență pentru a combina studiile cu cercetarea și cu activitatea extracurriculară și au demonstrat o reușită academică înaltă”, a specificat prim-prorectorul Olga Cernețchi, prorector pentru activitate didactică, care a înmânat premiile la categoria Studii.

Laureații la categoria Studii sunt: Vlada Siric-Martîniuc, anul VI, Facultatea de Medicină nr. 1; Bleich Lilah Shlomo, anul VI, Facultatea de Medicină nr. 2; Oana-Simina Iaconi, anul VI, Facultatea de Medicină nr. 1, specialitatea Medicină preventivă; Catalina Francesca Axenti, anul V, Facultatea de Stomatologie; Veronica Blajin, anul V, Facultatea de Farmacie; Aliona Pîslar, anul IV, Facultatea de Medicină nr. 1, specialitatea Optometrie; Luminița Anton, anul IV, Facultatea de Medicină nr. 1, specialitatea Asistență medicală generală.

Gala Studenților LaureațiAcademicianul Stanislav Groppa, prorector pentru activitatea de cercetare, care a înmânat premiile la categoria Cercetare, a remarcat faptul că studenții sunt activi și deștepți, fac lucruri frumoase care contribuie la îmbunătățirea sănătății și calității vieții. „Sigur, pentru a deveni un bun specialist este necesar de a avea cunoștințe fundamentale, de a avea posibilitatea de a sintetiza, a analiza, de a face concluzii și a prognoza. Aprobarea Strategiei de fortificare a domeniului cercetare a făcut posibilă câștigarea mai multor proiecte cu participarea studenților. De asemenea, am intensificat activitățile pe segmentul de internaționalizare, unde, la fel, studenții sunt în frunte. Este necesar de implicat în cercetare, deoarece creierul necesită de a fi susținut, de a avea o plasticitate și abilități de a gândi, de a deveni inteligenți pentru a duce prestigiul familiei, a Almei Mater și, de ce nu, a națiunii”, a adăugat prorectorul. 

La categoria Сercetare au fost decernati următorii studenți: Cristiana Morcov, anul IV, Facultatea de Medicină nr. 1; Angela Platon, anul III, Facultatea de Medicină nr. 1; Sergiu Beliniuc, anul V, Facultatea de Stomatologie; Camelia Cazacu, Stratu, anul II, Facultatea de Medicină nr. 1; Kanishk Dang, anul VI, Facultatea de Medicină nr. 2; Maria Cazacu, anul IV, Facultatea de Farmacie.

Gala Studenților LaureațiRectorul Emil Ceban, care a înmânat premiile la categoria Abilități organizatorice, a remarcat că studenții de la Medicină sunt foarte bine organizați: „Această nominalizare este foarte importantă, pentru că majoritatea studenților care organizează aceste evenimente rămân să activeze în Universitate, ulterior devenind cadre didactice”.

Premiile la categoria Abilități organizatorice au revenit studenților: Cătălina Guțul, anul V, Facultatea de Medicină nr. 1; Velayudhan Rahul, anul VI, Facultatea de Medicină nr. 2; Maria Mogîldea, anul V, Facultatea de Stomatologie; Mihail Guila, anul V, Facultatea de Farmacie. 

Conferențiarul universitar Marcel Abraș, care a înmânat premiile la categoria Sport, a accentuat că investițiile în resursele umane și în tineri sunt cele mai mari și de durată investiții pe care le poate face o instituție de învățământ. „Investițiile în resursele umane nu întotdeauna dau rezultate imediate, dar în timp rezultatele devin impunătoare. Acum cinci ani administrația Universității a investit în săli de sport și a creat condiții pentru un mod sănătos de viață, astfel încât în prezent ne putem mândri cu campioni europeni, cu lideri în domeniul sportului la nivel municipal și național”. Marcel Abraș le-a dorit premianților să devină medici buni pentru a lucra împreună la  salvarea pacienților.

Gala Studenților LaureațiLa categoria Sport premiile au fost acordate studenților: Nicoleta Bodrug, anul V, Facultatea de Medicină nr. 1; echipei universitare de șah: Daniel Glinca, medic-rezident, anul IV, specialitatea Oftalmologie; Iurie Noroc, medic-rezident, anul III, specialitatea ORL; Ciprian Rudic, anul III, Facultatea de Medicină nr. 1; Alina Nerpii, anul VI, Facultatea de Medicină nr. 1; selecționatei universitare de dame: Oleg Vasiliu, anul V, Facultatea de Medicină nr. 1; Ciprian Sarivan, anul IV, Facultatea de Stomatologie; Maria Muncescu, anul V, Facultatea de Medicină nr. 1; selecționatei universitare de volei feminin: Inga Ceaglei, Adina Pleșca, Ana Nicolaev, Victoria Cîrpac, Tatiana Bădărău, Sofia Gavriușenco, Mădălina Triboi și Andriana Zagorschi.

Profesorul universitar Valeriu Revenco, prorector pentru activitate clinică, a mulțumit studenților pentru activitatea efectuată în perioada pandemică. „Împreună am lucrat, studenții la nivel prespitalicesc, iar cadrele didactice și medicii-rezidenți la etapa de spital. Dacă vrei să schimbi lucruri mici trebuie să schimbi atitudinea, iar dacă vrei să schimbi lucruri mari trebuie să schimbi imaginea și acest lucru este important pentru a realiza așa-numita legendă personală, adică ceea ne dorim în adâncul sufletului. Chintesența romanului Alchimistul de Paulo Coelho este că dacă tu îți dorești ceva cu certitudine, atunci tot Universul conspiră în realizarea acestei legende personale, iar eu vă doresc să aspirați spre această poveste personală și puterea divină să vă ajute să o realizați”.

Gala Studenților LaureațiLa categoria Voluntariat în combaterea pandemiei COVID-19 au fost apreciați: Daniela Plotnic, anul III, Facultatea de Medicina nr. 1; Luca Bolăndău, anul III, Facultatea de Medicina nr. 1; Irina Boico, anul III, Facultatea de Medicina nr. 1; Maria Magdalena Pojoga, anul IV, Facultatea de Medicina nr. 1; Otilia Gulii, anul III, Facultatea de Medicina nr. 1; grupului de studenți indieni din anii II și III, Facultatea de Medicină nr. 2, pentru spotul video „Poartă corect masca” – Anandhakrishnan Crishnakumar, Midhunkrishna, Eldhose Wilson și Mardjana Fatima.

„În ochii voștri licărește dorința de a cunoaște, de a obține realizări, iar voi, fiind tineri și adaptabili la orice schimbări, în scurt timp ați reuși să realizați diverse activități de la declanșarea pandemiei. O oportunitate pentru voi sunt și mobilitățile organizate în comun cu universitățile din alte state, ASRM având semnate multiple acorduri cu asociații din alte state. Acest fapt vă aduce plusvaloare pentru a obține cunoștințe, dar și plusvaloare Universității pentru a fi vizibilă la nivel internațional. Sunteți speranța USMF Nicolae Testemițanu, a sistemului de sănătate, dar și a cetățenilor care se adresează în ajutorul medicilor. Să nu pierdeți această dorință și dăruire de sine în continuare, iar cei dragi să vă fie alături și să vă încurajeze la fapte mărețe”, a afirmat Victoria Craveț, prorector pentru activitatea economico-financiară.

Gala Studenților LaureațiLa categoria Voluntariat în coordonarea proiectelor sociale premiile au fost decernate următorilor studenți: Laura Tarlapan, anul V, Facultatea de Medicina nr. 1; Dan Socolan, anul IV, Facultatea de Stomatologie; Mădălina Valache, anul V, Facultatea de Medicina nr. 1.

La rândul său, președintele Federației Sindicale „Sănătatea”, Aurel Popovici, a constatat că sistemul de sănătate a făcut față problemelor generate de pandemie, iar acest lucru se datorează nu doar lucrătorilor medicali, ci și studenților și medicilor-rezidenți, care au demonstrat că sunt parte a sistemului de sănătate. Liderul sindical a oferit Diploma de Excelență Asociației Studenților și Rezidenților în Medicină și suma de 50 de mii de lei pentru implementarea proiectelor. Totodată, Aurel Popovici a înmânat medalii foștilor liderii de sindicat – Stanislav Groppa, Marcel Abraș, Victor Șchiopu, Corina Condur, dar și președintelui ASRM, Gheorghe Buruiană, precum și diplome unui grup de studenți și medici-rezidenți.

Maria Munteanu, vicepreședintele Asociației de Nursing din Moldova, a înmânat Trofeul Florence Nightingale unui grup de studenți de la specialitatea Asistență medicală generală.

Gala Studenților LaureațiTotodată, în cadrul festivității au fost desemnați învingătorii concursului „Premiul USMF „Nicolae Testemițanu” pentru jurnaliști, 2021”: Premiul I – Irina Mihailici, reporter TVR Moldova; Premiul II – Virginia Pântea, reporter Moldova 1; Premiul III – Tatiana Fișer, redactor-prezentator, Radio Moldova, emisiunea „Spațiul public”.

În continuare, Gheorghe Buruiană, președintele ASRM, a acordat diplome pentru cei mai mai receptivi profesori, care au oferit suport în organizarea proiectelor naționale și internaționale: Adrian Lupușor, asistent universitar la Catedra de fiziologie a omului și biofizică; Victoria Rusu, asistent universitar Catedra de anesteziologie și reanimatologie; Veronica Cernelea, asistent universitar la Catedra de biochimie clinică, precum și Rodicăi Trofimov, reprezentantul Biroului Organizației Mondiale a Sănătății în Moldova.

Gala Studenților Laureați a culminat cu anunțarea rezultatelor concursului tradițional pentru fiecare sfârșit de an – „Cel mai frumos cămin în haine de sărbătoare” – competiție la care au participat opt cămine amplasate în Campusul studențesc al USMF „Nicolae Testemițanu”. Câștigătorii au fost apreciați cu diplome și premii bănești: locul I – Căminul nr. 10, locul II –  căminele nr. 12 și nr. 8, locul III – Căminul nr. 17.

 

Gala Studenților Laureați
Gala Studenților Laureați
Gala Studenților Laureați
Gala Studenților Laureați
Gala Studenților Laureați
Gala Studenților Laureați
Gala Studenților Laureați
Gala Studenților Laureați
Gala Studenților Laureați
Gala Studenților Laureați
Gala Studenților Laureați
Gala Studenților Laureați
Gala Studenților Laureați
Gala Studenților Laureați
Gala Studenților Laureați
Gala Studenților Laureați
Gala Studenților Laureați
Gala Studenților Laureați
usmf
Gala Studenților Laureați
cercetare
studii
Voluntariat
abilități organizatorice
sport
asrm
studenţi
laureaţi
COVID

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii