Suport vital de bază în resuscitare – curs de instruire lansat la Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală
- 490 views
În data de 4 mai 2022, la Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală (CUSIM) al Universității de Stat de Medicină și Farmacie ,,Nicolae Testemițanu” a fost lansat primul curs de instruire Suport vital de bază (BLS – Basic Life Support) sub egida Consiliului European de Resuscitare (ERC).
Posibilitatea organizării pe plan național și participării în asemenea cursuri cu obținerea certificatului european este un salt calitativ în implementarea metodelor educaționale moderne și, respectiv, în oferirea asistenței medicale de urgență. În acest mod, la finalul sesiunilor de instruire, beneficiarii obțin un certificat european, au acces la manuale și ghiduri actualizate și pot utiliza platforma de învățare on-line de pe site-ul oficial al ERC.
Stringența pentru organizarea unor asemenea cursuri este condiționată de faptul că moartea subită cardiacă este a treia cauză de deces în Europa. Incidența anuală a cazurilor de stop cardiac în Europa constituie între 67 și 170 de cazuri la 100 mii de locuitori. Conform datelor statistice, la nivel mondial doar 5-10% dintre acești pacienți se externează din spitale, majoritatea decedează la etapa prespitalicească.
Educația în resuscitare este unul dintre pilonii Consiliului European de Resuscitare. Mai bine de 20 de ani, ERC facilitează organizarea cursurilor de resuscitare, vizând calitate și practică înaltă, pentru a susține o implementare la scară largă. În prezent, rețeaua de formare cuprinde 47 de țări, anual fiind eliberate 157 000 de certificate.
Consiliul European de Resuscitare furnizează standardul pentru ghidurile de resuscitare și formare europeană bazat pe un consens științific internațional și asigură formarea calitativă în Suportul vital de bază (Basic Life Support) atât pentru laici, cât și pentru profesioniștii din domeniul sănătății.
După un șir de proceduri și condiționalități, Societatea pentru Simulare Aplicată în Medicină din Moldova (SSAMM) a obținut permisiunea de organizare a acestui tip de instruiri în Republica Moldova, în baza Acordului de colaborare semnat cu ERC. Suportul USMF ,,Nicolae Testemițanu” în realizarea acestor instruiri este considerabil, având ca obiectiv comun promovarea educației medicale și dezvoltarea instruirii prin simulare aplicată în medicină, consemnat în Acordul de colaborare dintre Universitate și SSAMM.
Primul curs de instruire s-a desfășurat sub ghidarea reprezentanților ERC - Violetta Raffai și Sander van Goor, iar din echipa locală de instructori au făcut parte: Andrei Romancenco, directorul CUSIM, Iurie Saratila, vicedirector pentru programe educaționale și evaluare, Cornel Ursu și Roman Fuștei, asistenți programe de simulare.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii