interventii pe cord

Pacienți cu afecțiune cardiacă severă operați prin metoda inovativă TAVI

Published: 05.03.2023

cardiologi intervenționiștiO echipă de medici cardiologi intervenționiști de la Institutul de Cardiologie din Chișinău au efectuat, recent, primele patru intervenții de implantare transcateter a valvei aortice (TAVI) din anul 2023. În acest fel, pacienții diagnosticați cu stenoză aortică severă au fost tratați prin metoda moderne minim invazive de înlocuire a valvei cu o proteză, fiind restabilit fluxul sanguin, anterior redus din cauza valvei aortice îngustate. Astfel, pacienții nu mai au simptome grave și au fost salvați de evoluția bolii cardiace în faza terminală. 

Echipa de medici cardiologi este condusă de către conferențiarul universitar Marcel Abraș, Disciplina de cardiologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie  „Nicolae Testemițanu”, medic cardiolog intervenționist, șef al Сlinicii universitare de cardiologie intervențională și al Secției de cateterism cardiac la Institutul de Cardiologie. 

„Datorită procedurii inovative TAVI au putut beneficia de tratament persoane de vârstă înaintată, cu diverse alte maladii, pentru care efectuarea intervenției chirurgicale pe cord deschis este contraindicată, deoarece prezintă un risc sporit de complicații. Pacienții s-au recuperat rapid, fiind externați după trei zile de la intervenție”, a afirmat medicul cardiolog intervenționist Marcel Abraș.

Proiectul TAVI în Republica Moldova se implementează din anul 2019 în colaborare cu o echipă de specialiști din România, a fost lansat sub ghidarea profesorului român Măriuca Vasa-Nicotera, cardiochirurg (stabilită de mai mulți ani în Germania), șefa programului TAVI la Universitatea de Medicină din Frankfurt, Germania. 

Ministerul Sănătății al Republicii Moldova informează că din anul 2019 până în prezent medicii de la Institutul de Cardiologie au efectuat 55 de intervenții TAVI, dintre care cele mai multe – 25 la număr – în anul 2022. Pentru persoanele asigurate aceste intervenții sunt gratuite, cheltuielile fiind acoperite de Compania Națională de Asigurări în Medicină.

Procedurile TAVI reprezintă implantarea percutană de proteză valvulară aortică. Procedura constă în introducerea, sub anestezie generală, a valvei printr-un cateter (un tub de dimensiuni mici) la nivelul inimii și durează, în general, aproximativ două ore.  Această intervenție este concepută pentru a trata stenoza aortică severă și a îmbunătăţi funcţia cardiacă, fără a elimina valva aortică nativă, care este disfuncţională (îngustată/stenotică din cauza depunerii de calciu pe orificiul de deschidere a acesteia). După efectuarea procedurii, pacientul este transferat în Unitatea de Terapie Intensivă, unde este monitorizat timp de 24-48 de ore. Durata de spitalizare este, în general, de o săptămână, dacă evoluţia postintervenţie este favorabilă și fără complicaţii. Controlul se face, de obicei, la o lună, 3 luni și, în continuare, la 6-12 luni, în funcţie de evoluţie. Boala apare mai ales la pacienţii cu o vârstă avansată, care au adesea alte afecţiuni severe și se asociază cu disfuncţie cardiacă progresivă, iar singura metodă de a opri evoluţia către o boală cardiacă terminală este înlocuirea valvei.

Potrivit datelor statistice, una din opt persoane cu vârsta de peste 75 de ani suferă de o formă a bolii valvei cardiace. Se estimează că numărul persoanelor care trăiesc cu boală cardiacă valvulară se va dubla până în anul 2040 și se va tripla până în 2060.

 intervenții de implantare
 intervenții de implantare
 intervenții de implantare
 intervenții de implantare
 intervenții de implantare
 intervenții de implantare
 intervenții de implantare
 intervenții de implantare
 intervenții de implantare
 intervenții de implantare
 intervenții de implantare
 intervenții de implantare
usmf
Disciplina de cardiologie
Institutul de Cardiologie
medici cardiologi intervenționiști
stenoză aortică severă

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii