SIDA

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor SIDA

Published: 21.05.2023

 

SIDACifrele în creștere a victimelor cu sindromul imunodeficienței umane dobândite (SIDA) sunt un motiv de alarmare continuă la nivel mondial. În scopul readucerii în atenția societății a acestei probleme prioritare de sănătate publică, anual, în a treia duminică a lunii mai marcăm Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor SIDA

Totodată, este ziua în care ne declarăm deschis solidaritatea cu cei care se luptă cu virusul nemilos, amintindu-le că nu sunt singuri, iar datorită accesului gratuit la tratament reușesc să ducă o viață normală și să se încadreze în societate. 

Informarea este primul pas pentru creșterea gradului de conștientizare cu privire la HIV/SIDA, eliminarea „virusului discriminării” față de persoanele infectate, prevenirea apariției altor victime și pentru crearea unor comunități puternice. 

Conform datelor statistice prezentate de Programul Comun al Națiunilor Unite privind HIV/SIDA (UNAIDS), în anul 2022 se estimează un număr de 16041 de persoane care trăiesc cu HIV. Aceeași sursă menționează înregistrarea a 929 de cazuri noi de HIV, comparativ cu 797 de cazuri în 2020. Majoritatea persoanelor depistate cu HIV sunt persoane tinere de vârstă reproductivă, sexual active, predominând calea de transmitere homosexuală. 

În scopul reducerii infecțiilor cu HIV de la 1,5 milioane în 2020 la 335 de mii până în 2030 și a deceselor de la 680 de mii în 2020 la sub 240 de mii în 2030, Organizația Mondială a Sănătății a elaborat Strategia globală 2022-2030 în domeniul sănătății privind HIV.

În contextul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor SIDA, care mai este numită Ziua lumânărilor aprinse, UNAIDS Moldova a lansat campania #ShareYourLight al cărei scop este de a reflecta asupra impactului HIV/SIDA și de a se asigura că toți cei care trăiesc cu HIV au acces la îngrijire, tratament și sprijin de care au nevoie.

SIDA
usmf
universitate
Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor SIDA
EndHivStigma 
ShareYourLight

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii