Experiența unui cardiolog din diasporă a fost împărtășită la USMF „Nicolae Testemițanu”
- 636 views
În perioada 29 noiembrie – 1 decembrie 2023, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a fost vizitată de un alt specialist din diasporă, marcând o nouă realizare importantă în cadrul proiectului inovator „Implicarea profesioniștilor medicali din diasporă în dezvoltarea țării de origine” (DiaMed@USMFNicolaeTestemitanu).
În cadrul vizitei, asistentul universitar Alexandr Ceasovschih de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, România, care este absolvent al universității noastre, specialist în medicină internă și cardiologie, doctor în științe medicale și membru al Societății Europene de Ateroscleroză, a avut o întâlnire cu prorectorul pentru activitatea de cercetare, academicianul Stanislav Groppa, și reprezentanți ai Departamentului Cercetare din cadrul Institutului Național de Cercetare în Medicină și Sănătate, la care au discutat despre conlucrarea și cooperarea cu specialiștii din diaspora medicală pentru a fortifica activitatea științifică, a dezvolta abilitățile beneficiarilor de studii și a cercetătorilor.
De asemenea, Alexandr Ceasovschih a susținut o prelegere captivantă cu tema „Enigmele aterosclerozei prin prisma bolii arteriale periferice”, parafrazând-o în „cenușăreasa cardiologiei”. Doctorul le-a transmis studenților informații esențiale pentru devenirea lor profesională, evidențiind necesitatea studiilor continue și antrenarea în activități de cercetare și inovare, pentru a contribui la dezvoltarea științelor medicale și acumularea de competențe extinse.
„Această vizită a consolidat legăturile de colaborare între USMF „Nicolae Testemițanu” și specialiștii din diasporă, subliniind angajamentul instituțional în promovarea excelenței în cercetare și dezvoltarea medicală continuă”, a afirmat prorectorul Groppa.
Academicianul Stanislav Groppa și-a exprimat încrederea privind contribuția valoroasă a specialiștilor din diasporă, afirmând că aceștia reprezintă o comoară de cunoștințe și experiență, iar fiecare vizită confirmă ideea că interacțiunea cu profesioniștii din afara țării aduce beneficii semnificative dezvoltării academice și medicale.
Proiectul DiaMed@USMFNicolaeTestemitanu este o inițiativă, coordonată de Universitate și sprijinită în cadrul proiectului „Fondul de Consiliere în Politici”, finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii