Măsuri de îmbunătățire a procesului de instruire a medicilor rezidenți
- 85 views
Senatorii Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au aprobat o decizie privind măsurile de îmbunătățire a procesului de instruire a medicilor rezidenți.
Conferențiarul universitar Marcel Abraș, prorector pentru managementul activității clinice, a prezentat un raport, întocmit după un șir de vizite de lucru la bazele clinice universitare și analiza rezultatelor unui sondaj anonim, realizat în perioada 28 octombrie - 15 noiembrie 2024, pentru a evalua satisfacția medicilor rezidenți și a identifica provocările și oportunitățile procesului de instruire postuniversitară prin rezidențiat.
La studiul realizat prin chestionare au participat 364 de medici rezidenți de la 46 de specialități, care-și desfășoară activitatea în 14 clinici universitare, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al acestei categorii de beneficiari. Rezultatele chestionării denotă faptul că majoritatea medicilor rezidenți apreciază înalt procesul de instruire: peste 60% ca fiind „excelent” și „foarte bun”, iar 30% consideră că este „bun”. În același timp, 7% dintre respondenți au menționat că procesul de instruire este „slab”.
În ceea ce privește aspectele specifice ale instruirii, 46% dintre medicii rezidenți au semnalat lipsa unui echilibru între lecțiile teoretice și seminare, considerând că acest lucru le afectează pregătirea profesională. Majoritatea rezidenților (89,8%) apreciază utilitatea modulelor conexe pentru creșterea competențelor profesionale și sugerează că acestea ar trebui să fie integrate pe tot parcursul anilor de studii. Referitor la subiectul nivelului de pregătire pentru cariera medicală, 11% dintre respondenți au menționat că sunt complet pregătiți, 45% se simt foarte pregătiți, iar 36% consideră că sunt pregătiți moderat.
Referitor la gărzile de noapte, 80 la sută dintre medicii rezidenți le realizează sub supravegherea unui mentor, dar există cazuri în care aceștia sunt lăsați singuri. De asemenea, doar 50,7% dintre rezidenți declară că reușesc să îndeplinească volumul de asistență medicală obligatorie. Vizavi de suportul din partea mentorilor, 42% dintre rezidenți au răspuns că primesc tot suportul necesar pentru dezvoltarea profesională și personală, iar 1,5% au menționat că nu beneficiază de asistență corespunzătoare. Referitor la condițiile de lucru în spitale, 66% dintre medicii rezidenți le califică bune, în timp ce 33% sunt nemulțumiți.
Prorectorul Abraș a specificat că acest raport subliniază necesitatea întreprinderii unui set de măsuri și acțiuni concrete cu scopul îmbunătățirii procesului de instruire postuniversitară a medicilor și farmaciștilor rezidenți. Astfel, în conformitate cu decizia Senatului universitar, Decanatul Facultății de Rezidențiat: va elabora și aproba orarele activităților didactice și practice ale medicilor/farmaciștilor rezidenți în Sistemul Informațional de Management Universitar (SIMU); va optimiza orarele de studii prin repartizarea rațională a modulelor conexe la instituțiile medicale unde își desfășoară activitatea medicii rezidenți; va identifica noi baze clinice pentru repartizarea medicilor rezidenți în vederea instruirii profesionale; va duce evidența instruirii teoretice obligatorie a medicilor/farmaciștilor rezidenți prin intermediul SIMU, precum și prin efectuarea vizitelor inopinate ș.a.
Coordonatorii programelor de rezidenţiat, în comun cu responsabilii de medicii/farmaciştii rezidenţi: vor actualiza volumul de asistență medicală prin completarea obligatorie cu manopere practice de diagnostic funcțional și imagistică (ECOCG, USG, endoscopie etc.) și vor ajusta numărul manoperelor la situația reală a sistemului național de sănătate, precum și vor organiza instruirea obligatorie în condiții standardizate, în cadrul CUSIM, la modulele „Suport vital de bază” și/sau „Suport vital avansat”. De asemenea, vor revizui curricula și vor include module suplimentare necesare pentru activitatea profesională (de exemplu: neurologia – modulul cardiologie, ginecologia – modulul endocrinologie, chirurgia – modulul oncologie medicală și radioterapie, farmacologie clinică, precum și module de etică și deontologie, comunicare etc.). Un alt aspect important este asigurarea accesului medicilor rezidenți la proceduri medicale, conform Programului de instruire și VAM-uri, în cazul în care acestea nu sunt disponibile la baza clinică, se va organiza rotația rezidenților în alte secții și baze clinice, pentru o perioadă determinată de timp. Coordonatorii programelor de rezidenţiat vor contribui la crearea unei atmosfere academice la locul de studii și de muncă a medicilor/farmaciștilor rezidenți, bazată pe comunicare constructivă și respectarea normelor eticii și deontologiei medicale, îi vor antrena activ în activitatea clinică și de cercetare, cu prezentarea ulterioară a rezultatelor științifice obținute la conferințe naționale și internaționale, inclusiv prin deplasări peste hotarele țării, în temeiul cererii și ordinului de deplasare, pe durata orelor de studii.
USMF „Nicolae Testemițanu” va conlucra cu instituțiile medico-sanitare publice, în vederea îmbunătățirii condițiilor de studii și de lucru pentru medicii și farmaciștii rezidenți.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii