campania de comunicare „Împreună oprim pandemia: fii vocea comunității tale!”

Experții în sănătate recomandă reducerea intervalului de administrare a dozei booster pentru vaccinul anti-COVID-19 de la 6 la 4 luni

Published: 13.02.2022

campania de comunicare Împreună oprim pandemia

Comitetul Național Consultativ de Experți în domeniul Imunizării va înainta Ministerului Sănătății al Republicii Moldova propunerea de a reduce intervalul de administrare a dozei booster pentru vaccinul anti-COVID-19 de la 6 la 4 luni. Inițiativa respectivă are scopul de a atenua răspândirea tulpinei Omicron a coronavirusului de tip nou, în conformitate cu recomandările instituțiilor internaționale - Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) și Agenția Administrarea Alimentelor și a Medicamentelor (FDA) din SUA. Informația a fost prezentată la conferința de presă organizată de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu în format on-line în data de 12 februarie, în contextul campaniei de comunicare cu genericul „Împreună oprim pandemia: fii vocea comunității tale!”.

Potrivit rezultatelor mai multor studii clinice internaționale, titrul de anticorpi dezvoltat post vaccinare împotriva formelor SARS-CoV-2 scade cu timpul și, respectiv, eficacitatea vaccinului se micșorează, în special la  vârstnici și la adulții din grupul de risc. Din acest considerent mai multe organizații mondiale precum OMS, FDA, EMA și CDC susțin că modificarea intervalului de administrare a dozei booster poate oferi o mai bună protecţie împotriva variantei înalt transmisibile Omicron a SARS-CoV-2, deoarece vaccinarea reduce semnificativ riscul de boală severă și limitează răspândirea virusului, a accentuat Laura Țurcan, medic epidemiolog la Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Prezentarea este accesibilă aici.

În opinia profesorului universitar Ninel Revenco, șefa Departamentului Pediatrie a USMF Nicolae Testemițanu, președintele Comitetului Național Consultativ de Experți în domeniul Imunizării, „înainte de a recomanda vaccinarea împotriva COVID-19 la copii, oamenii de știință au efectuat studii clinice și au constatat că vaccinul Pfizer a îndeplinit standardele de siguranță și eficiență pentru autorizarea de urgență la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, fiind eficient în proporție de peste 90% în prevenirea infecției. De asemenea, și vaccinul Moderna a fost recomandat pentru a fi administrat la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani”.

Potrivit expertului, vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru a învinge pandemia COVID-19. Imunizarea  adolescenților a fost autorizată în vara anului 2021, aproximativ la șase luni după  introducerea vaccinurilor anti-COVID-19 în țările UE. La această etapă, îndemnul guvernelor europene este vaccinarea împotriva coronavirusului de tip nou a adolescenților cu vârsta cuprinsă între 12-17 ani. În același timp, în mai multe țări este recomandată o doză de rapel de vaccin anti-COVID-19 tuturor adolescenților între 16 și 17 ani. Anterior, dozele suplimentare erau oferite doar adolescenților cu vârsta de 16-17 ani cu factori de risc pentru forme severe de COVID-19. Un copil poate avea unele reacții adverse după vaccinare, acestea fiind semne normale că corpul său își construiește protecție. Beneficiile vaccinării împotriva COVID-19 depășesc riscurile cunoscute și potențiale. Prezentarea este accesibilă aici.

Conferențiarul universitar Angela Paraschiv, șefa Disciplinei de epidemiologie, Departamentul Medicină Preventivă, a vorbit despre imunizarea încrucișată denumită și „heterologă”, ceea ce presupune că pentru cea de-a doua doză se utilizează un produs vaccinal diferit de prima doză. „Dovezile din studiile privind vaccinarea heterologă sugerează că combinația de vaccinuri cu vector viral și vaccinuri ARNm produce niveluri bune de anticorpi împotriva SARS-CoV-2 și un răspuns mai mare al celulelor T decât utilizarea aceluiași vaccin (vaccinarea omoloagă) fie într-un regim primar sau de rapel (doza booster)”, a conchis conferențiarul.

Campania de comunicare „Împreună oprim pandemia: fii vocea comunității tale!” este organizată de către Comitetul Național Consultativ de Experți în domeniul Imunizării în parteneriat cu Ministerul Sănătății, ANSP, OMS, USMF „Nicolae Testemițanu”, Societatea de Pediatrie din Republica Moldova și se desfășoară la nivel național, în perioada decembrie 2021 – mai 2022.

campanie
Ninel Revenco
Angela paraschiv
campania de comunicare „Împreună oprim pandemia: fii vocea comunității tale!”
campania de comunicare „Împreună oprim pandemia: fii vocea comunității tale!”
campania de comunicare „Împreună oprim pandemia: fii vocea comunității tale!”
campanie
Ninel Revenco
Angela paraschiv
campania de comunicare „Împreună oprim pandemia: fii vocea comunității tale!”
campania de comunicare „Împreună oprim pandemia: fii vocea comunității tale!”
campania de comunicare „Împreună oprim pandemia: fii vocea comunității tale!”
usmf
conferință de presă
campanie
vaccinare
COVID
Împreună oprim pandemia
pandemie

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii