USMF „Nicolae Testemițanu” marchează Ziua Mondială a Inimii
- 535 vues
Anual, în data de 29 septembrie, întreaga planetă marchează „Ziua Mondială a Inimii” - singurul organ pe care îl poți auzi și simți, bătăile căreia ne dau primul și ultimul semn de viață. Sloganul din acest an, lansat de Federația Mondială a Inimii (FMI), este „Use heart for every heart" și ne îndeamnă să acționăm cu inima în luarea deciziilor corecte, pentru a-i ajuta pe alții și a contribui la un mediu favorabil de trai.
FMI atenționează că la nivel mondial, în fiecare an se înregistrează peste 17 milioane de decese din cauza bolilor cardiovasculare, iar acest număr este în continuă creştere. Se estimează că dacă nu se vor lua măsuri imediate, până în anul 2030 circa 23 de milioane de oameni ar putea să moară din cauza afecţiunilor cardiovasculare.
Conform Biroului Național de Statistică, 53,2% dintre decesele înregistrate anul trecut, peste 53% au fost cauzate de bolile aparatului circulator. În consecință, la fiecare 20 de minute, un moldovean suferă un accident vascular cerebral, iar 1 din 5 nu supraviețuiește.
Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în structura deceselor cauzate de bolile aparatului circulator predomină cardiopatia ischemică (12 566 de persoane), bolile cerebrovasculare (5006 persoane), infarctul miocardic acut (1748 de persoane), cardiopatia hipertensivă (2615 persoane).
Pentru a preveni apariţia unor astfel de maladii, specialiștii recomandă să:
-
Adoptați un stil de viață sănătos: activitatea fizică îmbunătățește circulația sângelui, întărește inima și sporește durata de viață;
-
mențineți greutatea corporală în limitele normale: excesul de greutate cauzat de consumul excesiv de grăsimi forţează inima să lucreze mai mult şi dezechilibrează valorile colesterolului şi ale glucozei în sânge;
-
urmați o dietă sănătoasă pentru a preveni surplusul de greutate: limitați consumul de alimente cu un conținut scăzut de nutrienți, cum ar fi prăjiturile, chipsurile, snacksurile și alte produse procesate;
-
controlați modul în care vă manifestați furia și frustrările, manifestați sentimentele într-un mod pașnic;
-
renunțați la vicii: fumatul și abuzul de alcool;
-
mergeți regulat la medic pentru a controla nivelul glicemiei și tensiunea arterială.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii