Ziua Mondială a Inimii

USMF „Nicolae Testemițanu” marchează Ziua Mondială a Inimii

Publicat: 29.09.2022

Ziua mondială a inimiiAnual, în data de 29 septembrie, întreaga planetă marchează „Ziua Mondială a Inimii” - singurul organ pe care îl poți auzi și simți, bătăile căreia ne dau primul și ultimul semn de viață. Sloganul din acest an, lansat de Federația Mondială a Inimii (FMI), este „Use heart for every heart" și ne îndeamnă să acționăm cu inima în luarea deciziilor corecte, pentru a-i ajuta pe alții și a contribui la un mediu favorabil de trai.

FMI atenționează că la nivel mondial, în fiecare an se înregistrează peste 17 milioane de decese din cauza bolilor cardiovasculare, iar acest număr este în continuă creştere. Se estimează că dacă nu se vor lua măsuri imediate, până în anul 2030 circa 23 de milioane de oameni ar putea să moară din cauza afecţiunilor cardiovasculare. 

Conform Biroului Național de Statistică, 53,2% dintre decesele înregistrate anul trecut, peste 53% au fost cauzate de bolile aparatului circulator. În consecință, la fiecare 20 de minute, un moldovean suferă un accident vascular cerebral, iar 1 din 5 nu supraviețuiește. 

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în structura deceselor cauzate de bolile aparatului circulator predomină cardiopatia ischemică (12 566 de persoane), bolile cerebrovasculare (5006 persoane), infarctul miocardic acut (1748 de  persoane), cardiopatia hipertensivă (2615 persoane). 

Pentru a preveni apariţia unor astfel de maladii, specialiștii recomandă să:


 

Ziua Mondială a Inimii
usmf
inimă
Ziua Mondială a Inimii
Federația Mondială a Inimii
Use heart for every heart
boli cardiovasculare
boli cerebrovasculare
aparat circulator

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii