Bursa de Excelență

Două tinere cercetătoare de la USMF „Nicolae Testemițanu” au câștigat bursa Federației Mondiale a Savanților

Published: 23.10.2024

Cercetătoarele Irina Cabac-Pogorevici, conferențiară universitară la Disciplina de cardiologie, și Rodica Eremciuc, asistentă universitară la Departamentul Pediatrie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, au obținut Bursa de Excelență oferită de Federația Mondială a Savanților (FMS) pentru anul universitar 2024-2025. Certificatele de confirmare le-au fost înmânate la 21 octombrie curent, în cadrul unei ceremonii găzduite de Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare.

La concursul de burse, Irina Cabac-Pogorevici a participat cu proiectul Optimizarea diagnosticării și terapiei insuficienței cardiace prin inteligență artificială: O abordare inovatoare pentru clasificare precisă și terapie personalizată. „Scopul proiectului este de a dezvolta un model de inteligență artificială ce va îmbunătăți diagnosticarea și tratamentul pacienților cu insuficiență cardiacă cronică. Totodată, în baza modelului vor fi analizate în profunzime datele clinice și paraclinice ale pacienților, oferind o clasificare detaliată a insuficienței cardiace cronice, permițând astfel selectarea tratamentului optim pentru fiecare persoană. Această abordare urmărește nu doar aprofundarea înțelegerii diversității manifestărilor clinice și paraclinice ale insuficienței cardiace cronice, ci și susținerea dezvoltării unor strategii terapeutice personalizate, adaptate profilului unic al fiecărui pacient”, a menționat tânăra cercetătoare.

La rândul său, Rodica Eremciuc a participat la concurs cu proiectul „Aplicabilitatea indexului triponderal în combaterea obezității la copiii din Republica Moldova”. Obiectivul proiectului este evaluarea eficienței indicelui triponderal în diagnosticul comorbidităților cardiometabolice cu scopul de a ameliora asistența medicală acordată copiilor cu tulburări nutriționale cronice din Republica Moldova.  

Ca rezultat al desfășurării concursului prin Programul de burse oferit de Fondul Mondial al Savanților pentru anul 2024-2025, au fost desemnați câștigători 10 studenți-doctoranzi și tineri cercetători din Republica Moldova.

Republica Moldova este membră al FMS din anul 1999. Programul Național de Burse al FMS are ca scop sprijinirea cercetătorilor tineri și a doctoranzilor în desfășurarea activităților de cercetare în țara noastră, sub îndrumarea celor mai buni cercetători naționali.

Bursa de Excelență
Bursa de Excelență
Bursa de Excelență
Bursa de Excelență
Bursa de Excelență
Bursa de Excelență
Bursa de Excelență
Bursa de Excelență
Bursa de Excelență
Bursa de Excelență
Bursa de Excelență
Bursa de Excelență
usmf
bursă
burse de cercetare
cercetare
Bursa de Excelență
Federația Mondială a Savanților
program de burse
studenți-doctoranzi
FMS

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii