Biotehnologia între limitele tehnologice și cele etice
- 102 просмотра
În data de 8 octombrie curent, un grup de studenți din anul I de studii la Facultatea de Medicină nr. 1 a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au participat la o lecție publică în bioetică, unde s-a abordat subiectul privind biotehnologia între limitele tehnologice și cele etice. Lecția a fost ținută de Livius Persy, doctor în chimie, consultant în rezonanță magnetică la o clinică privată din statul Carolina de Nord, SUA, iar în prezent studiază filosofia și teologia.
Potrivit profesorului american, această lecție a fost tocmai indicată pentru mediciniștii din anul I, care sunt abia la început de cale și, evident, încă nu s-au confruntat cu multe probleme.
Prezentarea a fost despre ce întrebare se adresează prima prin prisma etică. „Dacă avem capacitate ştiinţifică şi tehnologică să facem ceva, oare trebuie să facem acel lucru? De exemplu, pentru clonarea reproductivă avem capacitatea tehnologică, dar oare ar trebui să o facem? Aceste lucruri necesită o pregătire prealabilă, analizând implicaţiile, ce nu sunt doar de ordin material sau tehnologic, dar şi de ordin moral”, a menționat profesorul Persy.
Provocarea lansată studenţilor a fost ca aceștia să examineze critic ideile, inclusiv cele prezentate, și să-şi dezvolte capacităţile de a lua decizii sănătoase prin prisma unei concepţii etice bine conturate.
Vitalie Ojovanu, șef catedră Filosofie și bioetică a USMF „Nicolae Testemițanu”, a menționat că prezentarea profesorului american a captivat studenții și cadrele didactice, abordând o problemă științifică prin prisma valorilor culturale și religioase. Mediciniștii au rămas impresionați de prezentarea exhaustivă și sugestiile profesorului american despre felul cum trebuie analizate lucrurile.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii