„Moldmedizin & Molddent”

USMF „Nicolae Testemițanu” – cu mai multe invenţii la „Moldmedizin & Molddent”

Published: 13.09.2018

Eugenia Groza

Metode avansate de diagnostic şi de tratament al diverselor patologii, elaborate de către cercetători ştiinţifici ai Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu”, sunt prezentate la expoziţia internaţională

specializată de echipamente medicale, preparate farmaceutice şi stomatologie „Moldmedizin & Molddent”, ediţia

a XXIV-a.

Printre invenţiile expuse la standul Universităţii de către laboratoare şi catedre se numără: tehnica de recelularizare in vitro a ficatului, metoda de obţinere a spongiei de colagen, grefa pentru restabilirea defectului osteocondral, metoda de tratament a ulcerelor trofice, metoda de prevenire a reflexelor patologice în timpul manipulărilor operatorii etc. În acest sens, pe parcursul anilor 2017-2018, cercetătorii USMF „Nicolae Testemițanu” au depus 24 de cereri de brevet de invenție, dintre care 17 au obținut aviz pozitiv. În aceeaşi perioadă, au fost eliberate alte 29 de brevete.

 

Nicolae Ciobanu

La expoziție, Biblioteca Ştiinţifică Medicală prezintă cărţile publicate de profesori şi conferenţiari în perioada 2017-2018, iar Şcoala de Management în Sănătate Publică vine cu cărţi şi prezentări video specializate în acest domeniu. La fel, doritorii au posibilitatea de a-și testa, instantaneu, auzul şi de a efectua endoscopia nazală, procedurile fiind realizate de către reprezentanţii Catedrei de otorinolaringologie.

Totodată, în prima zi a expoziţiei, farmaciştii din ţară s-au întrunit în cadrul unei conferinţe ştiinţifico-practice, organizate de Facultatea de farmacie a USMF „Nicolae Testemițanu” în colaborare cu Asociaţia Farmaciştilor din Republica Moldova.

Potrivit afirmaţiilor lui Nicolae Ciobanu, decanul Facultăţii de Farmacie a universităţii noastre, conferinţa a fost axată pe mai multe direcţii, cum ar fi asigurarea calităţii serviciilor farmaceutice prin prisma Regulilor de bună practică de farmacie şi evoluţia accesului la medicamente compensate. De asemenea, au fost evidenţiate o serie de proiecte bilaterale de cercetare, inclusiv cel implementat de Catedra de tehnologie a medicamentelor în comun cu Facultatea de Farmacie a Universității de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, România, cu tema ”Nanotransportori vectorizaţi – în diagnosticarea şi tratamentul cancerului cutanat”.

Școala de Management în Sănătate Publică

Valentina Buliga, preşedintele Comisiei parlamentare Protecţie socială, sănătate şi familie, asistent universitar la Catedra de farmacie socială „Vasile Procopişin”, a specificat că, în prezent, sistemul farmaceutic din ţară se confruntă cu o multitudine de probleme generate de încălcarea normativelor demografice şi geografice privind amplasarea farmaciilor comunitare, apariţia farmaciilor online, importului ilegal de medicamente absente pe piaţa farmaceutică, inclusiv a celor contrafăcute. În acest context, deputatul a prezentat conceptul unui nou subsistem al sistemului farmaceutic – sistemul securităţii farmaceutice, ce urmează să fie aprobat şi la nivel legislativ.

La rândul său, Ion Zgîrcu, preşedintele Asociaţiei Farmaciştilor din Republica Moldova, a propus crearea unor  grupuri de lucru din care vor face parte absolvenţii Facultăţii de Farmacie, promoţiile anilor 2016 şi 2017, în vederea iniţierii unor proiecte sociale cu susţinere internaţională, precum: controlul abuzului de medicamente în rândul populaţiei, educarea adolescenţilor privind cultura medicamentelor, educarea persoanelor din categoria social-vulnerabilă şi a vârstnicilor, care iau medicamente ca urmare a publicităţii televizate, nerespectând sfatul medicului.

 

„Moldmedizin & Molddent”

„Moldmedizin & Molddent” este cel mai important forum în domeniul sănătății în Republica Moldova, care stimulează dezvoltarea pieței interne de bunuri și servicii medicale. La expoziție participă cca 80 de companii din 10 țări: Republica Moldova, România, Ucraina, Belarus, Rusia, Ungaria, Cehia, Italia, SUA și China.

Evenimentul este organizat de Centrul „Moldexpo”, în cadrul Zilelor Sănătății, cu suportul Ministerului Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova şi al asociaţiilor profesionale medicale din republică, și va dura până în data de 14 septembrie 2018.

„Moldmedizin & Molddent”
„Moldmedizin & Molddent”
„Moldmedizin & Molddent”
„Moldmedizin & Molddent”
„Moldmedizin & Molddent”
„Moldmedizin & Molddent”
„Moldmedizin & Molddent”
„Moldmedizin & Molddent”
„Moldmedizin & Molddent”
„Moldmedizin & Molddent”
„Moldmedizin & Molddent”
„Moldmedizin & Molddent”
„Moldmedizin & Molddent”
„Moldmedizin & Molddent”
„Moldmedizin & Molddent”
inovații
cooperare
conferinţă

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii