Mediciniştii solidari acţiunilor dedicate Zilei Mondiale de Combatere a Tuberculozei
- 195 просмотров
Studenţi de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova s-au solidarizat acţiunilor dedicate Zilei Mondiale de Combatere a Tuberculozei. Astfel, Asociaţia Studenţilor şi Rezidenţilor în Medicină a desfăşurat, în parteneriat cu Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, în data de 24 martie curent, un flashmob, în trei locații din capitală: în scuarul magazinului UNIC, în Aeroportul Internațional Chișinău și în Centrul Comercial Malldova. Tinerii, purtând tricouri cu mesajul „Tuberculoza se tratează”, au prezentat un program de dans şi au distribuit trecătorilor pliante în scopul informării și sensibilizării populației cu privire la tuberculoză. Acțiunea s-a desfășurat în cadrul Programului național de control al tuberculozei pentru anii 2016-2020.
Mariana Brunchi, studentă în anul V, Facultatea de Medicină nr. 1, organizator, a subliniat că, mediciniştii și-au propus să atenţioneze publicul asupra gravităţii situaţiei privind tuberculoza. „În anul 2019, Ziua Mondială de combatere a tuberculozei se desfășoară sub sloganul „ESTE TIMPUL pentru acțiune!”. Organizaţia Mondială a Sănătăţii solicită implicarea urgentă a tuturor factorilor de decizie în eforturile de combatere şi eradicare a tuberculozei. Nu se poate pierde nicio secundă. E timpul să ne asigurăm că nimeni nu este lăsat în urmă”, a accentuat tânăra.
Elena Tudor, secretar ştiinţific la Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, a menţionat că Republica Moldova reprezintă țara cu prioritate înaltă în controlul tuberculozei în Europa. În plan național, tuberculoza rămâne una dintre problemele majore de sănătate publică, Republica Moldova aflându-se printre 30 de țări cu povară înaltă a tuberculozei multidrogrezistente din lume. La nivel mondial, tuberculoza reprezintă una din primele zece cauze ale decesurilor și un factor major al decesurilor legate de rezistența antimicrobiană. În anul 2017, un număr de 1,6 milioane de persoane au decedat din cauza tuberculozei, inclusiv 0,3 milioane persoane cu HIV.
În ultimul deceniu, numărul cazurilor noi de tuberculoză în regiunea europeană a OMS scade cu o medie de 4,3% pe an. Cu toate acestea, în statele europene există o serie de amenințări la adresa sănătății publice legate direct de tuberculoză. De exemplu, țările din regiune au cea mai mare prevalență a tuberculozei multidrogrezistente în lume și, în ultimii ani, incidența co-infecției TB/HIV a crescut dramatic în regiune.
Incidența globală (cazuri noi și recidive) a tuberculozei, în anul 2018, a constituit 74.9 la 100 mii populație (3014 cazuri), în scădere cu circa 10 procente față de anul 2017 - 83.3 la 100 mii populație (3352 de cazuri).
Incidența globală TBC la copii, în anul 2018, s-a micșorat cu 25,5%, comparativ cu anul 2017, și a constituit 15.8 la 100 mii populație (122 de cazuri).
Mortalitatea prin TBC pentru anul 2018 a constituit 7.3 la 100 mii populație (295 de cazuri), comparativ cu 2017 – 9.8 (320 de cazuri), s-a diminuat cu 25,5%.
În data de 24 martie 1882, bacteriologul german Robert Koch a informat oficial comunitatea ştiinţifică internaţională despre descoperirea bacilului tuberculozei. Din anul 1995, în data de 24 martie, este marcată Ziua Mondială de combatere a tuberculozei, care reprezintă un prilej de informare a populaţiei despre cauzele, prevenţia şi tratamentul tuberculozei, obiectivul final fiind stoparea epidemiei TBC la nivel mondial, reducerea numărului de decesuri din cauza TBC cu 95% şi a numărului de cazuri - cu 90%, între anii 2015 și 2035.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii