alergologi

Afecțiunile alergice - subiectul unei conferințe interdisciplinare

Published: 05.04.2019

 

Victor BotnaruAlergologia este unul dintre domeniile medicinei care necesită a fi mai mult dezvoltat, deoarece incidența afecțiunilor alergice la copii și maturi în țara noastră, dar și la nivel mondial este destul de înaltă, în special în cazul rinitei și dermatitei alergice sau astmului bronșic. Declarația aparține profesorului universitar Victor Botnaru, șeful Disciplinei de pneumologie și alergologie din cadrul Departamentului Medicină Internă al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, făcută la forumul științific Afecțiunile alergice la intersecția dintre specialități, desfășurat recent la Chișinău.

Medicina devine un domeniu tot mai tehnologizat, ce se dezvoltă în ritm alert, dar și foarte costisitor ca serviciu, datorită metodelor noi de investigații și de tratament. De cele mai multe ori, pacientul, suspectat de o afecțiune alergică, este informat despre necesitatea unor teste la alergeni, care, de regulă, se fac în laboratoarele private și sunt destul de costisitoare. „După ce află prețul acestor teste, pacientul își pierde din optimism şi renunţă să le efectueze”, a accentuat profesorul Botnaru.

Medicul alergolog sau medicul generalist trebuie să aibă o calificare mai înaltă pentru a stabili diagnosticul după tabloul clinic și alte manifestări, sau pentru a redirecţiona pacientul suferind la specialiștii care au calificarea respectivă, doar  atunci vom înregistra progrese pe acest segment.

„Ceea ce se realizează în țară, în domeniul alergologiei, se bazează pe entuziasmul unor persoane, de aceea și performanțele sunt mai modeste, cu toate acestea avem foarte buni specialiști în alergologia clinică, care au zeci de ani de experiență, ce trebuie preluată, asistată și dezvoltată. În prezent, alergologia devine diagnostic molecular și îmi exprim încrederea și optimismul într-un viitor mai frumos”, a conchis Victor Botnaru.

orlistiConferința dedicată alergiilor a întrunit somități în domeniul alergologiei și dermatologiei din țară și de peste hotare, printre care: dr. Ralph Moesges, vicepreședinte al Institutului de Statistică Medicală și Biologie, profesor la Spitalul Universitar al Facultății de Medicină a Universității din Köln; Ulrich Wahn, profesor la Universitatea de Medicină Charité, Berlin, Germania; profesorul universitar Mircea Bețiu, șeful Catedrei de dermatologie a USMF „Nicolae Testemițanu”.

În cadrul acestei conferințe s-au discutat teme actuale privind rinita alergică la copii, dermatita atopică la copii, tusea alergică la copii, rolul preparatelor antihistaminice în prevenirea astmului bronșic, cazuri clinice ș.a.

La forum au participat medici pediatri, oreliști, alergologi și medici-rezidenți.

academy on allergy
orelisti
disciplina pneumologie
alergologi
alergologi
alergologi
alergologi
alergologi
alergologi
alergologi
alergologi
orelisti
academy on allergy
orelisti
disciplina pneumologie
alergologi
alergologi
alergologi
alergologi
alergologi
alergologi
alergologi
alergologi
orelisti
USMF
Disciplina de pneumologie și alergologie
alergologie
academy on allergy

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii