Studenți de la USMF „Nicolae Testemițanu” au obţinut  locul III la Concursul regional de fiziologie din România

Published: 21.05.2019

 

studenti medicinaUn grup de studenți ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova s-a plasat pe locul III la Concursul regional Inter Medical School Physiology, ediția a II-a. Concursul s-a desfășurat în perioada 8-9 mai curent, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, România. Instituţia noastră a fost reprezentată la acest concurs de două echipe mixte de studenți de la Facultatea de Medicină nr. 1, însă doar una s-a clasat în top. Astfel, deținătorii premiului III sunt: Ion Chiriac, anul V, Iuliana Stratan, Mădălina Cebuc și Vlad Costin, anul II.

Concursul s-a desfășurat în limba engleză și a presupus două etape: testul-grilă, individual pentru fiecare participant, și blitz întrebări cu răspunsuri în 30 de secunde. Toate întrebările au fost din domeniul fiziologiei omului și au inclus subiecte studiate pe parcursul anilor de studii la o universitate de medicină. În total la concurs au participat 22 de echipe din regiunea Europei de Est.

Potrivit participanților, concursul nu a fost unul dificil, reieșind din faptul că au avut posibilitatea să se pregătească pentru această competiție aproximativ o lună. Ion Chiriac a subliniat că toate întrebările au fost de logică şi s-au referit strict la fiziologia omului. „Informația trebuia integrată, prelucrată și, ulterior, prezentată juriului. Faptul că am format o echipă mixtă a constituit doar un avantaj - colegii din anul II deţineau informația asimilată recent, iar noi, fiind în anul V, am demonstrat cunoştinţe aprofundate în domeniu, dar, pe alocuri, uitasem câte ceva. De aceea, acest format a fost unul rezultativ, chiar dacă am fost la prima experiență de acest fel”, a opinat Ion Chiriac.

studenti medicinaIuliana Stratan a accentuat că, dacă ar fi știut de la începutul anului de studii despre acest concurs, atitudinea studenților, doritori de a participa, ar fi fost mai responsabilă, iar pregătirea teoretică - mai profundă. Respectiv și rezultatele ar fi fost mai surprinzătoare.

Mădălina Cebuc a ținut să accentueze susținerea, din culise, a lui Adrian Lupușor, asistent universitar la Catedra de fiziologie a omului și biofizică, care le-a oferit sfaturi preţioase despre cum să se mobilizeze şi să răspundă corect.

În final, Vlad Costin a remarcat că acest concurs a oferit o experiență unică de lucru în echipă și a confirmat faptul că la USMF „Nicolae Testemițanu” se  face carte la cel mai înalt nivel. „Nu suntem cu nimic mai prejos decât alte universități de profil. În timpul concursului urmăream pe panou aprecierea juriului pentru echipele concurente. Astfel, am ajuns la concluzia că studenții universității noastre au o pregătire bună în domeniul medicinei”, a afirmat medicinistul.

A doua echipă a USMF „Nicolae Testemițanu”, care nu a ajuns în finală, a fost reprezentată de către Andrei Târbu, Gheorghe Secu, Mihaela Chitoroagă, toţi fiind studenți în anul V, și Adrian Ciuhrii - anul II.

Învingătorii s-au ales cu un voucher în valoare de 150 de roni (echivalentul a 600 de lei moldoveneşti), destinaţi pentru cărți, precum și cu materiale promoționale oferite de sponsorii concursului.

concurs biofizica
concurs biofizica
concurs biofizica
concurs biofizica
usmf
Concurs
Medical School Physiology
studenţi
medicinişti
biofizică

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii