Primele cadre didactice certificate în psihopedagogie la USMF „Nicolae Testemițanu”
- 833 просмотра
Un grup de cadre didactice ale Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a fost certificat în psihopedagogie. Aceasta, după ce pe parcursul anului de studiu 2018-2019, Catedra de management și psihologie a Universității a derulat, în premieră, un astfel de modul pentru cadrele didactice tinere, care doresc să se afirme în învățământul universitar.
Larisa Spinei, șefa Catedrei de management și psihologie, a menționat, în cadrul ceremoniei de înmânare a diplomelor, că modulul a fost organizat în contextul implementării Strategiei de dezvoltare a USMF „Nicolae Testemiţanu” privind calitatea formării profesionale a cadrelor didactice, eficiența, motivația și implicarea tinerilor specialiști în activitatea pedagogică.
„În aria problematicii complexe a educaţiei tinerei generaţii, eficienţa cadrelor didactice este esențială, fiindcă reflectă calitatea, profesionalismul, viziunea politicii educaţionale, precum şi condiţiile de realizare a procesului didactic. Ne mândrim cu prima promoție a acestui modul, deoarece au manifestat o atitudine serioasă, responsabilitate și entuziasm atât în procesul de studii, cât și în procesul de evaluare a cunoștințelor și a abilităților pedagogice”, a declarat Larisa Spinei. Profesorul universitar i-a îndemnat pe tinerii specialiști să fie persoane integre, oneste, pedagogi și medici model.
Profesorul Emil Ceban, prorector pentru activitate clinică al USMF „Nicolae Testemiţanu”, prezent la ceremonia de înmânare a diplomelor, a accentuat importanța și valoarea acestui curs pentru cadrele didactice ale universității noastre. „Nu este suficient să ai har pentru a deveni un pedagog consacrat, trebuie să și înveți unele nuanțe pedagogice, care să te evidențieze ca un specialist profesionist. Sunteți prima promoție de profesori adevărați și pedagogi certificați în psihopedagogie la USMF Nicolae Testemițanu”, a declarat prorectorul.
Silvia Stratulat, șefa Departamentului Didactic şi Management Academic, a menționat că în prezent învățământul medical și farmaceutic se bazează pe calitățile inedite ale fiecărui profesor, care trebuie să cunoască metode noi de predare și de evaluare. „Sunteți speranța noastră, deoarece sunteți acei învățăcei care ne veți da și nouă câte o lecție pe segmentul didactic”, a opinat Silvia Stratulat.
Din numele grupului de cadre didactice participante la modul, Gabriela Motelica, asistent universitar la Catedra de chirurgie oro-maxilo-facială și implantologie orală „Arsenie Guțan”, a mulțumit echipei de profesori pentru competențele însușite, pentru răbdare și modelare, asigurând continuitatea celor învățate în procesul didactic.
Modulul psihopedagogic a fost axat pe cele mai importante componente ale domeniului: psihologia educației, fundamentele pedagogiei, medicina bazată pe dovezi, teoria și metodologia evaluării și didactica medicală. Cursul s-a desfășurat cu participarea reprezentanților Universității Tehnice a Moldovei și a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”.
Pentru a îmbunătăți calitatea conținutului modulului, absolvenții vor răspunde, anonim, la un chestionar on-line, unde își vor expune părerea despre acest curs, vor evidenția punctele forte, dar și cele slabe.
Primii absolvenți ai modulului sunt: Pavel Banov, Irina Cabac-Pogorevici, Cristina Cojocaru, Mariana Cebanu, Nicolae Cucereavîi, Cristina Cucieru, Adrian Melnic, Gabriela Motelica, Ecaterina Pavlovschi, Radu Rusu, Evghenia Scutaru și Ecaterina Sedaia.
Exprimăm sincere felicitări tinerelor cadre didactice pentru rezultatele obținute și le dorim sănătate și noi performanțe!
Mai multe fotografii, vedeți în galeria foto: https://relatiipublice.usmf.md/ro/comunicare/promovare/galeria-photo/psihopedagogia-invatamantului-medical-superior-un-nou-modul
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii