Ziua Mondială a Inimii

De Ziua Mondială a Inimii, promite-i inimii tale o viață sănătoasă!

Published: 28.09.2019

Ziua Mondială a InimiiO simplă promisiune, de la care să nu te abați, te va ajuta să-ţi menții inima sănătoasă și să te bucuri de fiecare moment al vieții! Inima ta muncește non-stop, toată viața. Oferă-i atenția de care are nevoie, iar la 29 septembrie, de Ziua Mondială a Inimii, promite-i o viață sănătoasă! 

Campania globală a Federației Mondiale a Inimii (World Heart Federation) se axează pe îngrijirea inimilor noastre și ale celor dragi, având sloganul Inima mea, Inima ta! (My Heart, Your Heart!) Fă o promisiune inimii! 

În urma unui studiu efectuat de Federaţia Mondială a Inimii, bolile cardiovasculare (BCV) constituie principala cauză a mortalităţii pe întregul glob. Actualmente, anual, se înregistrează peste 17,9 milioane de decese premature, provocate de BCV, inclusiv de afecțiuni ale inimii și accidente vasculare cerebrale, însă până în anul 2030, se estimează că această cifră va atinge 23 de milioane.

Specialiștii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) afirmă că, doar adoptând un mod de viață sănătos, putem trăi mai mult și mai bine, cu o inimă puternică. E necesar doar să te întrebi pe tine însuți și pe cei din jur: ,,Ce pot face acum, ca să protejez inima mea... și inima ta?” Prin control medical și o schimbare a stilului de viață, putem reduce riscul apariției și agravării bolilor cardiovasculare sau riscul de atac cerebral, în același timp putem îmbunătăți  calitatea atât a vieții noastre, cât și a celor dragi. Adulții trebuie să fie un exemplu pentru noua generație şi pot începe cu o promisiune de sănătate!

„Bolile cardiovasculare reprezintă o problemă comună a lumii moderne, care ne împiedică să îmbătrânim sănătos și să avem o viață lungă”, susține profesorul universitar Valeriu Revenco, prorector pentru educație postuniversitară la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, șef al Disciplinei de cardiologie.

Cei mai periculoși factori de risc ai acestor boli sunt fumatul, hipertensiunea arterială și colesterolul ridicat. Pentru a preveni apariţia unor astfel de maladii, profesorul Revenco vine cu unele recomandări, accentuând că este bine să ținem cont de sfaturile specialiștilor, chiar dacă nu avem predispunere genetică:

  • Menţineți-vă greutatea cât mai aproape de cea normală, iar dacă fumați, faceți tot ce vă stă în putere pentru a renunța;

  • Limitați consumul de alimente care au un conținut scăzut de nutrienți, cum ar fi prăjiturile, chipsurile, snacksurile și alte alimente procesate. Acestea contribuie la apariția obezității, care este un factor important de risc pentru BCV.

  • Folosiți mai multe alimente cu conținut ridicat de fibre și de nutrienți, dar care să aibă calorii puține, cum ar fi legume, fructe, cereale integrale.

  • Reduceți din alimentație aportul de grăsimi animale saturate și de grăsimi hidrogenate, care ar putea crește atât nivelul colesterolului total, cât și pe cel al colesterolului nociv (LDL).

  • Alegeți grăsimile de bună calitate din nuci și semințe (ideal să fie neprelucrate, nesărate și organice), cum ar fi migdalele, nucile, semințele de floarea-soarelui și de dovleac, care conțin acizi grași Omega 3 și vitaminele B.

  • Faceți sport în mod regulat. Acest lucru ajută la menținerea în limite scăzute a colesterolului rău (LDL) și la creșterea colesterolului bun (HDL).

  • Străduiți-vă să controlați nivelul de stres, modul în care vă manifestați furia și frustrările, manifestându-vă sentimentele într-un mod pașnic. Încercati să aveți lângă dumneavoastră persoane cu care să vă înțelegeți bine și pe care vă puteți baza.

  • Vizitați medicul specialist în mod regulat. Fără teste periodice, nu sunteți conștienți de riscurile la care sunteți expuşi. Screeningurile periodice, precoce vă vor ajuta să aflați ce fel de tratament este nevoie pentru a îndepărta o posibilă condiție medicală.

  • Lipsa frecventă a somnului poate duce la creșterea tensiunii arteriale. Deși simptomele nu sunt evidente, mai ales în cazul tinerilor, lipsa de somn poate duce în cele din urmă la îmbolnăvire.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, fiecare a doua persoană are tensiune arterială ridicată, care duce la apariția maladiilor cardiovasculare - principala cauză a deceselor din țara noastră, iar experții de la Mayo Clinic, SUA, declară că o persoană care are un indice de masă corporală de 25 sau mai mare are un risc crescut de boală de inimă.

Ziua Mondială a Inimii este marcată anual în data de 29 septembrie, la nivel internaţional, sub patronajul Federaţiei Mondiale a Inimii, a OMS şi a UNESCO, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare, de către populația de pe întregul glob, a factorilor de risc ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare şi să determine o schimbare în atitudinea oamenilor faţă de problema adoptării unui stil de viaţă sănătos.

 

Ziua Mondială a Inimii
USMF
Ziua Mondială a Inimii
Campanie mondială
maladii cardiovasculare
Bolile cardiovasculare

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii