Conferinţa internaţională în nanotehnologie şi inginerie biomedicală, ediţia a IV-a
- 348 просмотров
Unul dintre cele mai importante evenimente științifice în domeniile nanotehnologiei și ingineriei biomedicale - ICNBME-2019 - s-a desfășurat în perioada 18-21 septembrie curent, la Chișinău. Forumul este bienal și reprezintă o platformă excelentă pentru oamenii de știință și specialiștii preocupați de cercetarea fundamentală și cea aplicată, care își propun un schimb de idei, experiență și prezentarea ultimelor evoluții, realizări și aplicații teoretice în domeniile lor de preocupare.
Medici, specialiști în ingineria biomedicală, fizicieni, chimiști, ingineri din douăzeci de țări ale lumii, inclusiv din Republica Moldova, Germania, Franța, SUA, Japonia, Grecia, România, Federația Rusă, Belarus, Armenia, Georgia şi Ucraina, au abordat posibilitățile de utilizare a nanotehnologiilor și a nanomaterialelor în biomedicină. Forumul s-a înscris în ciclul evenimentelor orientate spre avansarea comunității științifice din țara noastră pentru o participare largă la programele europene și internaționale de cercetare științifică.
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a fost reprezentată la această conferință de anvergură de către profesorii universitari Gheorghe Rojnoveanu, Victor Vovc, Stanislav Groppa, Viorel Nacu, Valeriu Cușnir, conferențiarii Olga Tagadiuc, Ghenadie Curocichin și Svetlana Diacova ș.a., medici-rezidenți şi studenți-doctoranzi, care au venit cu cercetări la teme precum: Posibilităţi de modelare a interacţiunii cardiorespiratorii în organism, Paternul respirator în diferite stări la diferite persoane cu particularităţi ale personalităţii, Stimularea creierului în vederea tratării maladiilor neurodegenerative, Profilaxia epilepsiei nocturne, Tratamentul migrenei persistente și Tratamentul nonmedicamentos prin aplicarea stimulării magnetice transcraniene ș.a.
Profesorul universitar Victor Vovc, șeful Catedrei de fiziologie a omului și biofizică, a remarcat că implementarea nanotehnologiilor este un proces foarte laborios, ce necesită timp îndelungat și testări specifice. „Avem nevoie de astfel de cercetări pentru a aduce ceva valoros în medicină. Acest forum oferă posibilitatea de interacţionare cu inginerii care lucrează în domeniul nanotehnologiilor specifice biomedicinei, medicina fără ingineri nefiind posibilă, deoarece tehnica este foarte sofisticată, astfel încât, medicul nu poate să se descurce de sinestătător, aşa cum era cândva. Doar conlucrând, putem da naştere unor procedee şi aparataje noi, utile în diagnosticul şi tratamentul maladiilor”, a afirmat profesorul Vovc.
Potrivit profesorului universitar Viorel Nacu, șef al Laboratorului de inginerie tisulară și culturi celulare, dr. hab. șt. med., Catedra de anatomie topografică și chirurgie operatorie, nanotehnologia este un domeniu ce se încearcă a fi implementat în mai multe direcții, inclusiv în tratamentul medical, pentru a obține dispozitive și metode mai eficiente de a influența țesuturi sau organe. „Se efectuează studii privind utilizarea nanoparticulelor pentru a obține o proliferare celulară mai rapidă. Altă direcție ar fi magnetizarea celulelor, ceea ce presupune deplasarea celulelor, prin injectare, acolo unde este necesar, adică direcționarea lor acolo unde ne dorim. Acestea sunt deocamdată cercetări fundamentale in vitro, în baza culturilor celulare, apoi urmează pe animale și, dacă vor da rezultate pozitive, se vor utiliza în clinică”, a explicat Viorel Nacu.
Participanții la conferință au subliniat importanța ICNBME-2019, ale cărei lucrări au reflectat rezultatele cercetărilor complexe și multidisciplinare efectuate de aproximativ o sută de grupuri de cercetători din întreaga lume. Organizatorii au aşteptări că forumul va produce un impact pozitiv și pe termen lung asupra pregătirii profesionale a specialiștilor în domeniile nanomaterialelor, nanotehnologiilor, ingineriei biomedicale, ceea ce, în condițiile globalizării, permite universităților din țara noastră să fie competitive cu cele din Occident, iar absolvenților acestora - să fie competitivi pe piața de muncă internațională.
Evenimentul a fost onorat de prezența oficialilor de stat - Ministrul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Liliana Nicolăescu-Onofrei, E.S. Masanobu Yoshii, Ambasadorul Japoniei la Chișinău, Hidenori Mimura, Institutul de Cercetări în Electronică, Universitatea Shizuoka, Japonia, Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei, și alte personalități marcante. La conferinţă au participat cca 200 de specialişti din 20 de ţări, care au prezentat 180 de rapoarte.
Foto credit: https://utm.md/blog/2019/09/18/icnbme-2019/
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii