ziua mondiala a vederii

Studenții optometriști au marcat Ziua Mondială a Vederii

Published: 10.10.2019

ziua mondială a vederiiVederea are prioritate! au exclamat studenții, medicii-rezidenți și cadrele didactice de la Catedra de oftalmologie-optometrie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în cadrul unui flashmob dedicat Zilei Mondiale a Vederii. Aniversată anual în cea de-a doua joi a lunii octombrie, Ziua Mondială a Vederii își propune conștientizarea populației privind problematica orbirii tratabile și deficiențelor vizuale. Acțiunea a fost organizată de Catedra Universității în parteneriat cu Centrul de Reabilitare Medico-Socială pentru Persoanele cu Vedere Slabă Low Vision, cu susținerea organizaţiei neguvernamentale Hjelp Moldova din Norvegia. 

Cei 40 de tineri optometriști au rostit mesaje de prevenire a afecţiunilor oculare și au venit cu un apel de încurajare către public, precum și cu sfaturi utile pentru o vedere sănătoasă: efectuați control oftalmologic regulat; cunoașteți istoricul bolilor oculare din familie; purtați ochelari cu protecție UV și în activitățile cu factor de risc; odihniți-vă ochii periodic; respectați modul de viață sănătos; nu fumați!. Totodată, studenții au scos în vizor unele semne de alarmă întâlnite frecvent în rândul copiilor, cum ar fi: vederea încețoșată, scotoame, sensibilitate la lumină, clipitul frecvent din ochi, strângerea pleoapelor la privirea obiectelor la distanță, ochii roșii sau lăcrimarea fără motiv, confundarea anumitor litere sau cifre, oboseală, dureri de cap și de ceafă ș.a.

Specialiștii în domeniu afirmă că populația trebuie informată atât despre cauzele, cât și despre riscurile oftalmologice și, totodată, îndeamnă oamenii să fie mai precauți cu sănătatea lor. „Este necesar ca oamenii să efectueze vizite la medic imediat ce acuză unele simptome de vedere. Cele mai frecvente patologii oculare se atestă la adulți, după vârsta de 50 de ani, cum ar fi cataracta, retinopatia diabetică, glaucomul, degenerescența maculară legată de vârstă - principala cauza de scădere a vederii. La copii, de asemenea, sunt des întâlnite viciile de refracție, miopia, strabismul, anomalii congenitale, afecțiuni ale nervului optic, traumatismul ocular ș.a.”, a declarat profesorul Valeriu Cușnir, șeful Catedrei de oftalmologie-optometrie. 

ziua mondiala a vederii

Lilia Dumbrăveanu, șef studii la aceeași catedră, a subliniat că acest eveniment are scopul de a sensibiliza societatea referitor la problemele de vedere din Republica Moldova şi de a atenţiona despre numărul mare de persoane care suferă din cauza acestor deficienţe. „Actualii studenţi - participanți la acest eveniment vor fi viitorii specialişti optometrişti, care vor sta la straja sănătăţii oculare și vor supraveghea vederea populaţiei, pentru ca aceasta să fie aptă de muncă” , a explicat conferențiarul. 

Hans Bjorn Bakketeig, fondatorul organizaţiei neguvernamentale Hjelp Moldova, invitat special la eveniment, a declarat că este mândru să se afle astăzi în Moldova, de Ziua Mondială a Vederii, sărbătorită în întreaga lume. „Împreună cu acești tineri, precum și cu conducerea Catedrei de oftalmologie-optometrie și a Centrului Low Vision, reușim să facem lucruri mărețe pentru populația țării - beneficiari ai echipamentului performant adus din Norvegia, în scopul îmbunătățirii calității serviciilor prestate în domeniul oftalmologiei”, a menţionat oaspetele.

ziua mondială a vederii

Anastasia Bălău, studentă în anul III, specialitatea Optometrie, a accentuat că „organizăm asemenea acţiuni, al treilea an consecutiv, pentru a atrage atenţia asupra deficienţelor de vedere, de care suferă aproape o treime din populaţia țării noastre şi 273 de milioane de persoane, în lume. Deficienţele de refracţie trebuie corectate la timp, de aceea încercăm să transmitem populaţiei cât este de importantă o consultaţie la optometrist sau la oftalmolog”.  

În contextul acestei zile, tot astăzi, membrii Catedrei și studenții optometriști au participat la Conferința științifică cu genericul Vederea are prioritate, organizată cu ocazia celebrării a 10 ani de activitate a Centrului de Reabilitare Medico-Socială pentru Persoanele cu Vedere Slabă Low Vision. Manifestarea științifică a avut scopul de a informa şi de a sensibiliza opinia publică privind sănătatea vederii, precum și referitor la necesitatea asigurării incluziunii sociale și educaționale a persoanelor cu deficienţe de vedere prin prisma respectării drepturilor omului. Evenimentul s-a desfășurat în incinta Centrului Low Vision din capitală.Tatiana Ghidirimschi, directorul Centrului Low Vision, a subliniat că instituția pe care o reprezintă oferă servicii gratuite de reabilitare medico-socială persoanelor cu deficiențe de vedere, și anume celor cu vedere slabă. „Acest Centru a fost creat cu suportul organizației neguvernamentale Hjelp Moldova din Norvegia, în special a domnului Hans Bjorn Bakketeig, care în anul 2012 a fost menționat cu titlul de „cel mai bun optometrist al lumii”. Din anul 2009 și până astăzi, Centrul a oferit peste 9000 de consultații, iar persoanele care se adresează sunt cu vederea mai jos de 30%. Cu regret, sunt cazuri care nu pot fi tratate chirurgical, însă noi oferim dispozitive gratuite pentru a menține corecția oculară”, a opinat directorul. 

Menționăm că Centrul Low Vision servește ca bază didactică și clinică pentru studenții de la USMF „Nicolae Testemițanu” care au ales programul de studii Optometrie, lansat în anul 2017. În prezent, la această specialitate își fac studiile 45 de tineri.

ziua mondiala a vederiiZiua Mondială a Vederii este un motiv de comunicare la scară globală a Agenţiei Internaţionale de Prevenire a Orbirii (Internaţional Agency for the Prevention of Blindness) (IAPB). „Vision First” - sloganul ales de IAPB pentru anul 2019 - reflectă întâietatea văzului în raport cu celelalte patru simțuri, precum și prioritatea acordată îngrijirii vederii. 

Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova peste 6 mii de persoane sunt afectate de glaucom, iar dintre cele peste 100 de mii de persoane cu diabet zaharat, 25 de mii – au probleme de văz. La nivel mondial, peste 70 de milioane de oameni suferă  de glaucom, iar jumătate dintre ei nu cunosc acest lucru. Peste 60% dintre persoanele cu vederea perfect sănătoasă, după vârsta de 65 de ani fac cataractă, dacă nu se adresează la medic. Se estimează că numărul persoanelor afectate de cataractă va creşte până la 40 de milioane, în anul 2025.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, cca 80% dintre afecţiunile oculare care ameninţă vederea pot fi evitate sau tratate. Opt milioane de oameni la nivel mondial au devenit orbi din cauza viciilor de refracţie necorectate la timp, care, la nivel global, reprezintă principala cauză de vedere slabă. La un număr de 145 de milioane de persoane, vederea precară se datorează erorilor necorectate de refracţie. Un simplu test de verificare a vederii şi purtarea ochelarilor de corecţie ar putea restabili capacităţile vizuale la cele mai multe dintre aceste persoane.

 

ziua mondiala a vederii
ziua mondiala a vederii
ziua mondiala a vederii
ziua mondiala a vederii
ziua mondiala a vederii
ziua mondiala a vederii
ziua mondiala a vederii
ziua mondiala a vederii
ziua mondiala a vederii
ziua mondiala a vederii
ziua mondiala a vederii
ziua mondiala a vederii
ziua mondiala a vederii
ziua mondiala a vederii
usmf
ziua mondială a vederii
Catedra de oftalmologie-optometrie
optometrişti
cadre didactice

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii