Arta încrederii în sine
- 232 просмотра
Cum să faci faţă provocărilor şi să fii flexibil la schimbările din viaţa cotidiană? Răspunsul la aceste şi la alte întrebări au încercat să-l găsească studenții şi medici-rezidenții participanţi la workshopul „Arta încrederii în sine în condițiile schimbărilor în viață”.
Acțiunea a fost organizată de Centrul de Consiliere Psihologică și Ghidare în Carieră (CCPGC) al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, în data de 23 octombrie 2019.
Atelierul a inclus activităţi interactive de exersare a tehnicilor de sporire a încrederii în forțele proprii, participanţii având posibilitatea să-şi autoevalueze capacităţile prin intermediul unor chestionare şi descifrând mesajul ascuns al unor carduri metaforice ș.a.
Corina Lazăr, psiholog la CCPGC, i-a încurajat pe tineri în tendinţa de a accepta provocările şi schimbările spre bine pentru a se simţi confortabil, remarcând faptul că participarea la aceste exerciţii şi focusarea pe soluţionarea anumitor probleme îţi induce încrederea în forţele proprii. „Încrederea în sine este o experienţă - înseamnă să vezi că poţi face faţă provocărilor cotidiene, să fii sigur pe capacitatea ta de a gândi şi de a lua decizii, dar şi de a te adapta la schimbări”, a accentuat specialistul, făcând trimitere la psihologul american Nathaniel Branden, care afirma că „încrederea în sine este senzaţia interioară de putere pentru împlinirea propriilor dorinţe şi care îţi permite să acţionezi. A avea aşa ceva este o chestiune de supravieţuire”.
Lilian, student, a constatat că workshopul l-a ajutat să identifice care ar fi pentru el obiectivele prioritare pentru viitor, dar şi ce şi-ar dori să schimbe în viaţă. „Îmi doresc să ghidez oamenii şi să salvez vieţi, să le inspir mai multă încredere şi să îmi pot gestiona emoţiile în aceste relaţii, precum şi să pot să-mi asum responsabilitatea pentru mai mulţi concetăţeni”, a spus tânărul.
O altă participantă, Rodica, a afirmat că optează pentru mai multă siguranță în sine, iar aceasta i-ar permite să se simtă mai responsabilă şi să pună accent pe o gândire pozitivă în diverse situaţii din viaţă, iar obiectivele sale declarate pentru viitor sunt cele de a deveni medic competent şi de a crea o familie fericită.
La rândul său, Veronica a menţionat că aceste tehnici îi vor permite să devină mai încrezătoare în forțele proprii pentru a aplica cunoştinţele obţinute, având certitudinea că poate ajuta corect o persoană care necesită ajutor, concentrată în situaţii de stres pentru a acţiona obiectiv şi să fie convinsă că poate depăşi frica de a greşi.
Reamintim că Centrul de Consiliere Psihologică și Ghidare în Carieră are misiunea de a acorda suport în identificarea soluțiilor pentru depășirea situațiilor problematice ce pot afecta experiența beneficiarilor de studii, de la admitere și până la absolvire, dar și cele ale angajaților Universității.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii