„Stopați pneumonia - salvați sănătatea copiilor!”
- 398 просмотров
„Stopați pneumonia - salvați sănătatea copiilor!” Acesta este îndemnul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și a întregii comunități medicale, cu scopul de a sensibiliza populația cu privire la pneumonie și de a promova metodele de profilaxie, prevenire și tratament a acestei maladii. Conform calendarului OMS, anual, în data de 12 noiembrie este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Pneumoniei. În acest context, Departamentul Pediatrie, Catedra de chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică și Catedra de boli infecțioase ale Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în parteneriat cu Societatea de Pediatrie din Republica Moldova au organizat o conferinţă științifico-practică, care în acest an a preluat genericul OMS. Manifestarea științifică a avut loc în data de 5 noiembrie curent și a întrunit preponderent medici pediatri, medici-rezidenți și studenți.
În deschiderea evenimentului, academiciana Eva Gudumac, profesor la Catedra de chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică a USMF „Nicolae Testemițanu”, a subliniat importanța subiectului forumului, deoarece pneumonia este o problemă destul de gravă și veșnic actuală în țara noastră. Profesorul a menționat că în ultimii ani au apărut patologii similare, dar care sunt cu mult mai greu de diagnosticat, comparativ cu pneumonia de altădată.
„Rapoartele specialiștilor în domeniu, protocoalele naționale și ghidurile mondiale prezentate la conferință sunt bazate pe probleme de sănătate şi reprezintă nişte documente importante, de care ne putem conduce la diagnosticarea afecțiunilor virale ce provoacă apariția pneumoniilor și au o evoluție cu totul diferită de cele bacteriene”, a punctat academiciana.
Ala Donos, profesor la Departamentul Pediatrie, a declarat că întrunirea dedicată Zilei Mondiale de Luptă împotriva Pneumoniei este un eveniment ce atrage atenția populației asupra problemelor de sănătate, în special la copii. Conform datelor OMS, la nivel mondial la fiecare 35 de secunde un copil își pierde viața din cauza acestei maladii, zilnic decedează 2500 de copii, iar anual - 920 de mii. Cele mai fierbinți regiuni de pe glob, unde rata pneumoniei este la cote înalte, sunt Africa, Asia, Filipine și partea de est a Europei - România, Republica Moldova și țările vecine.
Profesorul Donos a remarcat o evoluție pozitivă a deceselor cauzate de pneumonie, care, cu toate acestea, rămâne o problemă globală. „În anul 2000 pneumoniile luau viața la un milion 732 de mii de copii, iar în 2015 numărul acestora a scăzut până la 920 de mii. Aceste schimbări substanțiale au survenit odată cu introducerea vaccinurilor, rata mortalității reducându-se cu 49 la sută”, a remarcat Ala Donos.
Studiile demonstrează că printre factorii de risc ce contribuie la dezvoltarea acestei afecțiuni respiratorii severe sunt veniturile mici ale familiilor. Astfel, în familiile cu venituri mari mortalitatea este de până la un procent, în cele cu venituri medii - până la 10%, iar în cele cu venituri mici această rată ajunge până la 59 la sută.
O altă problemă semnalată este solicitarea asistenței medicale. Din 5 copii care suferă de pneumonie doar 3 se adresează la medic, iar diagnosticul în timp util și precis este esențial pentru prevenirea deceselor prin pneumonie. Standardul de aur în diagnosticul maladiei respective este radiografia toracelui.
Controlul pneumoniei la copii necesită un pachet integrat de intervenții pentru protejarea, prevenirea și tratarea acestei boli, iar OMS implementează un plan global ce prevede reducerea deceselor la mai puțin de 3 copii la 1000 de născuți vii până în 2025.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii