Ambasadorul Republicii Franceze în Republica Moldova în vizită la USMF „Nicolae Testemițanu”
- 1 просмотр
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu” a fost onorată de vizita Excelenţei Sale Ambasadorul Republicii Franceze în Republica Moldova Pascal le Deunff, efectuată în data de 25 noiembrie 2019, în contextul valorificării relaţiilor de colaborare moldo-franceză. Diplomatul francez a fost însoțit de Serge Casseri, prim-consilier al Ambasadei, Roxana Țurcanu-Tolomey, Antena din Chișinău a Agenției Universitare Francofone (AUF), şi Giovanni Cavallaro, responsabil lingvistic la Alianța Franceză din Moldova.
Rectorul Universității Emil Ceban a declarat că instituția noastră colaborează cu universități de profil din spațiul francofon de peste 20 de ani, timp în care mai mulți studenți, medici-rezidenți și cadre didactice au beneficiat de mobilități academice în Franța.
„Universitatea se află în continuă dezvoltare. Instruim studenți internaționali din 33 de țări, iar acest lucru ne mobilizează și ne dă un imbold să perseverăm în calitatea predării, actualizarea curriculei universitare şi racordarea programelor de studii la cerințele țărilor de origine ale studenților. Mediciniștii care își fac studiile în limba franceză frecventează Filiera francofonă și beneficiază de oportunitățile oferite de partea franceză, una dintre ele fiind bursele de doctorat Eugen Ionescu, destinate studenților-doctoranzi”, a menționat profesorul Ceban.
Rectorul a punctat că prioritățile Universității rămân a fi efectuarea stagiilor de către studenți și cadre didactice, realizarea proiectelor științifice și, desigur, admiterea la studii a candidaților francofoni, care vor fi instruiți în limba franceză. Domnia Sa și-a exprimat deschiderea de a fortifica relațiile de cooperare cu Ambasada Franței în țara noastră și de a utiliza oportunitățile oferite studenților de a participa la diverse programe, precum Erasmus+, burse de doctorat ș.a.
La rândul său, Excelența Sa Ambasadorul Pascal le Deunff a declarat că sănătatea este prioritară pentru Guvernul Franței și este considerată ca un bun public. În acest sens, au fost iniţiate mai multe acțiuni, cea mai recentă fiind Conferința Fondului Mondial, din luna octombrie curent, în cadrul căreia s-au colectat 14 miliarde de dolari, sumă ce va fi direcţionată pentru programe de eradicare a diverselor patologii cum ar fi: HIV/SIDA, tuberculoză, paludismul, în perioada 2020-2022. „Ambasada Franței continuă să susțină aceste proiecte, actualmente fiind în curs un program de mobilitate între Agenția de Transplant din Republica Moldova și Agenția de Biomedicină din Franța, precum și din alte instituții medicale din țară. O altă acțiune ține de punerea la dispoziție a expertizei franceze în domeniul sănătății publice și de prevenire a maladiilor netransmisibile - un proiect realizat cu Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău. Țin să menționez activitatea ONG-urilor franceze pe teritoriul Moldovei, care participă la implementarea diverselor proiecte în domeniul pediatriei”, a punctat diplomatul francez.
Excelența Sa a accentuat că împreună cu reprezentanţa AUF în Moldova își doresc să consolideze relaţiile de cooperare în plan universitar pentru a contribui la fortificarea mobilităților academice și la crearea parteneriatelor de durată, analiza posibilităților dezvoltării unor eventuale proiecte comune. „Este foarte important să utilizăm eficient mecanismele europene pentru a consolida aceste interacţiuni interuniversitare. Un program ce trebuie să fie valorificat în continuare este Erasmus+ și consorțiul european, care, la fel, oferă oportunități pentru a dezvolta relațiile bilaterale”, a conchis oficialul.
Profesorul Olga Cernețchi, prim-prorector, prorector pentru activitate didactică, a subliniat că anual, grație suportului AUF, studenții francofoni beneficiază de cicluri de prelegeri cu tematică medicală, ținute de profesori de talie internațională. Recent, un profesor francez, care este și fondatorul și ex-președintele Agenției Naționale de Sănătate Publică din Franța, a ținut o prelegere pentru mediciniști privind sănătatea publică. Expertul francez a remarcat calitatea profesională a studenților noștri, dar și a limbii franceze vorbite de ei. „De asemenea, cadrele didactice au avut ocazia să frecventeze cursuri de pedagogie medicală, de două săptămâni, predate de profesori notorii din Franța. Un beneficiu extraordinar pentru instituţia noastră reprezintă și Centrul de Epidemiologie Clinică, creat recent cu ajutorul partenerilor francezi și români, și care este în proces de certificare internațională”, a subliniat prim-prorectorul.
Academicianul Stanislav Groppa, prorector pentru activitate de cercetare, a accentuat faptul că noua echipă managerială și-a propus să implementeze un nou concept - educația prin cercetare și să creeze un centru științific modern, dotat cu utilaj performant în conformitate cu cerințele contemporane, ce ar permite efectuarea cercetărilor în domeniu. Profesorul a solicitat suport sub formă de expertiză în acest sens și cooperare cu instituții de cercetare și laboratoare științifice din Franța.
„USMF Nicolae Testemițanu se află printre primele instituții de învățământ superior - membre ale AUF în Europa Centrală și Orientală, rămânând, pe parcursul timpului, un exemplu de excelență și de calitate în arealul francofon. Pe parcursul celor douăzeci de ani de la înființare, Filiera francofonă a acordat asistenţă profesorilor și studenților și avem toată disponibilitatea de a conlucra în continuare pentru ca filiera să devină un vector de dezvoltare a Universității, care este o oportunitate de deschidere către lumea francofonă. În prezent, organizația noastră are cca o mie de universități-membre în 116 țări. Există multiple posibilități și vom lucra împreună cu echipa Dumneavoastră, astfel încât să atingem obiectivele propuse”, a declarat reprezentanta AUF Roxana Țurcanu-Tolomey. Ea a menționat și rolul Centrului de Reușită Universitară a instituției noastre în implementarea proiectelor comune, care a fost deschis cu susținerea AUF.
La final, rectorul Emil Ceban a exprimat recunoștință părții franceze pentru toate proiectele comune finalizate, dar și pentru deschiderea de a extinde cooperarea bilaterală în domeniul de instruire, cercetare medicală și promovare a sănătății.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii