Combaterea violenţei în familie - discutată la USMF „Nicolae Testemiţanu”
- 448 просмотров
Violenţa împotriva femeilor şi abuzul familial sunt fenomene larg răspândite în țară, iar societatea noastră trebuie să conştientizeze efectele negative ale acestora, care, în primul rând, diminuează substanţial potenţialul femeii și deteriorează calitatea relaţiilor intrafamiliale şi general-umane. În același timp, violența are repercusiuni şi asupra bărbatului prin pierderea respectului din partea membrilor societăţii. Un alt efect este riscul perpetuării acestui tip de comportament în cazul copiilor - martori direcţi ai abuzului domestic. Constatările aparțin Marianei Cerniţanu, şefa Centrului de Consiliere Psihologică și Ghidare în Carieră a Universităţii de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, care a moderat o lecţie publică cu genericul „Abordarea multidisciplinară în combaterea fenomenului violenței în familie”.
Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale al Republicii Moldova (MSMPS), Inspectoratul General de Poliție (IGP), Centrul de Medicină Legală şi Coaliția națională „Viața fără violență în familie”, cu scopul de a informa şi de a sensibiliza publicul privind violenţa împotriva femeilor şi de a evidenţia efectele grave pe care le are abuzul asupra acestora, în mod special, şi a familiei, în general. La activitate au participat cca 150 de studenţi din anul II de studii, cadre didactice şi reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale.
Lilia Pascal, şefa Direcției politici de asigurare a egalității între femei și bărbați a MSMPS, prezentă la eveniment, a informat că Republica Moldova se alătură campaniei mondiale împotriva acestui fenomen dezastruos ce „afectează fiecare cetăţean, dacă nu direct, atunci indirect, prin costurile pe care le plătim pentru lichidarea consecinţelor actelor de violenţă şi care se prezintă ca un obstacol major în dezvoltarea socio-economică a oricărei ţări”. Totodată, reprezentantul ministerului a precizat că organizarea şi implicarea activă a instituţiilor şi a societăţii civile constituie o platformă comună a eforturilor depuse pentru stoparea acestui flagel, care, de fapt, este acea voce puternică ce cheamă la schimbări de atitudini şi de comportamente şi la acţiuni concrete de luptă pentru pace, securitate şi prosperitate.
Ghenadie Neamţu, șeful Secției interacțiune comunitară a Inspectoratului General de Poliție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a prezentat numărul de cazuri de violenţă în familie înregistrate, în anul 2018 fiind depuse 1953 de cereri, iar până în luna septembrie a anului curent - 1558. „Acestea sunt date oficiale, însă există sute de cazuri ce nu sunt declarate de către victime”, a menţionat raportorul.
Reprezentantul IGP a mai informat că studiul Violenţa faţă de femei în familie, realizat de Biroul Naţional de Statistică al Republicii Moldova, arată că mai mult de 63 la sută dintre femei şi fete, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 65 de ani, au suferit de cel puţin o formă de abuz pe parcursul vieţii.
Potrivit Strategiei naţionale de prevenire și combatere a violenţei faţă de femei și violenţei în familie pe anii 2018-2023, la etapa actuală, victimelor li se acordă asistenţă medicală, la solicitare, în baza poliţei de asigurare medicală, cu excepţia urgenţelor medicale. Totodată, conform legislaţiei naţionale, instituţiile medicale au un rol important în identificarea şi raportarea cazurilor de violenţă în familie, pentru prevenirea ulterioară a acestora.
Lecţia publică s-a desfășurat în data de 3 decembrie curent, în contextul campaniei 16 zile de activism împotriva violenţei în bază de gen, la inițiativa MSMPS cu suportul Misiunii OSCE în Republica Moldova.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii