Dreptul medico-farmaceutic - discutat la USMF „Nicolae Testemiţanu”
- 423 просмотра
Aspecte ale dreptului medico-farmaceutic în Republica Moldova au constituit subiectul de discuţie al unei mese rotunde, desfăşurată la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”. Evenimentul ştiinţifico-practic a întrunit specialişti din cadrul instituției noastre, Universității de Stat din Moldova, Universității de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, funcţionari de la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, avocaţi, studenţi-doctoranzi ş.a.
Protagoniştii mesei rotunde au abordat mai multe probleme stringente din domeniu, inclusiv: presupoziţii pentru modificarea legislaţiei farmaceutice, instruirea în domeniul dreptului farmaceutic în România, legislaţia privind statutul profesioniştilor şi cel al beneficiarilor în prestarea serviciilor farmaceutice ș. a.
În deschiderea şedinţei, academicianul Stanislav Groppa, prorector pentru activitate de cercetare la USMF „Nicolae Testemiţanu”, a menţionat că tematicile vizate sunt actuale în Republica Moldova şi reprezintă o direcţie extrem de importantă atât pentru medici şi farmacişti, cât şi pentru societate. „Sunt subiecte frecvent întâlnite în sistemul naţional de sănătate, care pun în valoare drepturile pacientului paralel cu cele ale medicului şi ale farmacistului, dar şi ale producătorilor de medicamente”, a punctat prorectorul.
Potrivit profesorului universitar Vladimir Safta, dr. şt. farm., Catedra de farmacie socială „Vasile Procopişin”, studiile cu referire la dreptul medico-farmaceutic se află la etapa iniţială şi includ norme juridice ce reglementează domeniile activităţii farmaceutice, având în calitate de element principal medicamentul şi raporturile juridice patrimoniale şi nepatrimoniale stabilite între farmacişti, medici, pacienţi, întreprinderile farmaceutice şi instituţiile medico-sanitare.
În opinia lui Alexandru Znagovan, conferenţiar universitar la Catedra de tehnologie a medicamentelor a USMF „Nicolae Testemițanu”, subiectul propus derivă din realităţile activităţii farmaceutice, deoarece subdomeniile juridice abordate ţin de drepturile consumatorilor de medicamente, promovarea acestui domeniu, armonizarea legislaţiei naţionale cu cea europeană, dar şi de etica, bioetica şi deontologia în practica farmaceutică, toate acestea având o importanţă deosebită.
Evenimentul ştiinţifico-practic a avut loc în data de 10 decembrie curent şi a întrunit 26 de participanţi, printre care şi Robert Ancuceanu, profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti - invitat special, care a venit cu un raport privind instruirea în domeniul dreptului farmaceutic în România.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii