In memoriam Ion Prisacari -  ilustru savant și eminent pedagog

Published: 07.02.2020

 

Conferință de comemorareComunitatea academică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a adus un omagiu profesorului Ion Prisacari, ilustru savant, eminent pedagog, Om Emerit în științe. În data de 5 februarie curent, în ziua când ar fi împlinit 85 de ani de la naștere, Catedra de medicină socială și management sanitar „Nicolae Testemițanu” și Asociația Științifico-practică Sănătate Publică și Management din Republica Moldova au organizat o conferință comemorativă în cadrul căreia remarcabilul savant și om de stat a fost elogiat.

În inaugurarea conferinței, rectorul Emil Ceban a menționat că profesorul și managerul Ion Prisacari a fost o personalitate extraordinară, care a construit o epocă prin activitatea sa. S-a manifestat plenar în domeniul științelor medicale, sănătății publice, managementului, formării și perfecționării cadrelor medicale. Viața și activitatea savantului Ion Prisacari este un model de slujire cu devotament profesiei, Almei Mater și, în general, oamenilor. „Este un model de profesionalism pentru noi și pentru tinerele generații. Ne mândrim că  am avut printre noi asemenea personalități marcante, cărora unii dintre noi le-am fost contemporani. Ne dorim să fim vrednici de memoria lui Ion Prisacari - Omul cu o inimă mare, inteligență deosebită și suflet nobil”, a accentuat rectorul. 

Elena RaevschiȘefa Catedrei de medicină socială și management sanitar „Nicolae Testemițanu” Elena Raevschi a remarcat faptul că acest eveniment evocă sentimente de mândrie, tristețe și tandrețe. „Ion Prisacari a rămas în memoria celor care l-au cunoscut drept o personalitate care a contribuit la dezvoltarea diverselor sfere ale societății noastre - pedagogie, știință, politică și, în special, sănătate. Fiind deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a reușit să promoveze multe strategii de sănătate, care, ulterior, s-au regăsit în legile țării”, a subliniat șefa de catedră. În același timp, aceasta a ținut să menționeze că profesorul Ion Prisacari a fost susținut totalmente în activitățile sale de marele Nicolae Testemițanu. 

Profesorul universitar Tudor Grejdianu, organizatorul principal al acestui eveniment, a subliniat că profesorul Ion Prisacari face parte din cea de-a II-a promoție de aur a universității noastre, care a dat țării multe personalități notorii în domeniul sănătății. „Prin fibrele sale de savant, medic și vizionar ne duce faima la nivel național și internațional. Este un simbol al acestui pământ și întruchipează înțelepciune și durere, speranță și suspine, zâmbetul și plânsul celor mulți și apăsați”, a accentuat profesorul Grejdianu.

comunitatea universitarăProfesorul a punctat aspecte din activitatea multilaterală a savantului Ion Prisacari, atitudinea extrem de responsabilă față de obligațiile profesionale și civice, inteligența și erudiția, dragostea pentru oameni, în special pentru cei din sate, receptivitatea la orice problemă a lor, fapt ce i-au adus un respect deosebit și aprecieri. De asemenea, Tudor Grejdianu a enumerat discipolii renumiți ai profesorului Ion Prisacari, printre aceștia fiind: Dumitru Noroc, Mihail Ciocanu, Anatol Eșanu, Tudor Spinei, Andrei Roșca, Mihai Palanciuc, Iurie Bucinschi, Alexandru Lavric, Ion Rusu și alții.

Ion Prisacari s-a născut la 5 februarie 1935 în satul Ruseni, raionul Edineţ, într-o familie de ţărani. Clasele gimnaziale le face în satul natal, după care își continuă studiile la Școala de felceri și moașe din Bălți, pe care o absolvește în anul 1953. Pentru reușită exemplară, în același an este înmatriculat la Institutul de Stat de Medicină din Chişinău fără a susține examenele de admitere. 

După absolvire, în anul 1959, este angajat în calitate de medic otorinolaringolog la Spitalul din s. Corneşti, r-nul Ungheni. După trei ani de activitate își continuă studiile prin doctorat la Institutul de Cercetări Știinţifice în domeniul traumatologiei şi ortopediei din oraşul Kiev, pe care le finalizează în 1967 cu susținerea tezei de doctor în științe medicale. Continuând cercetările ştiinţifice în acelaşi domeniu, în anul 1977 susţine și teza de doctor habilitat. 

În perioada 1963-1968 deține funcția de instructor la Secția administrativă, ulterior, la Secția ocrotirii sănătății și protecției sociale a Comitetului Central al Partidului Comunist din Moldova.

La Institutul de Stat de  Medicină din Chișinău începe să activeze din anul 1968, inițial ca asistent, apoi ca lector superior, conferenţiar la Catedra de medicină socială și organizarea ocrotirii sănătății, condusă de renumiții profesori Moisei Ghehtman și Nicolae Testemițanu. A ținut prelegeri la toate compartimentele medicinei sociale. În anul 1979 i-a fost conferit titlul științifico-didactic de profesor.

 În 1982 Ion Prisacari este promovat, prin concurs, în funcţia de şef catedră Medicină socială şi organizare a ocrotirii sănătăţii, Facultatea de Perfecţionare a Medicilor, apoi este desemnat decan al acesteia (1986-1990). În aceste funcţii, profesorul Ion Prisacari desfăşoară o activitate amplă orientată spre perfecţionarea sistemului de instruire postuniversitară, elaborând un concept revoluționar de selectare a cadrelor de conducere în sistemul de sănătate. 

Fiind înzestrat cu capacităţi organizatorice excelente, dar şi de savant experimentat, profesorul Ion Prisacari, împreună cu academicianul Nicolae Testemiţanu, participă la fondarea Laboratorului de cercetări știinţifice în domeniul asistenţei medicale populaţiei din localitățile rurale. Rezultatele cercetărilor Domniei Sale stau la baza elaborării programelor şi a politicilor de promovare a sănătăţii și reformării sistemului național de sănătate în condițiile social-economice noi.

Calităţile de pedagog iscusit, savant ilustru, organizator excelent al medicinei i-au sporit reputaţia, în consecinţă, fiind ales deputat în primul Parlament al Republicii Moldova (1990-1993), exercitând, concomitent, și funcția de preşedinte al Comisiei parlamentare pentru problemele ocrotirii sănătăţii şi asistenţei sociale. Profesorul Ion Prisacari a fost fondatorul şi primul preşedinte al Ligii medicilor din Republica Moldova.

Profesorul universitar Ion Prisacari a publicat peste 200 de lucrări ştiinţifice, inclusiv 8 monografii. Sub conducerea Domniei Sale au fost elaborate și susţinute 9 teze de doctor în științe medicale și 4 teze de doctor habilitat.

Fiind un pedagog înzestrat cu calități deosebite, un orator abil cu putere de convingere și ţinută impecabilă, profesorul universitar Ion Prisacari s-a bucurat întotdeauna de respect și apreciere din partea studenţilor, a medicilor cursanţi a colegilor de breaslă.

 Ion Prisacari s-a stins din viață, în urma unui atac de cord, la 30 august 1996.

Conferinta de comemorare Ion Prisacari
Conferinta de comemorare Ion Prisacari
Conferinta de comemorare Ion Prisacari
Ion Prisacari
Ion Prisacari
Ion Prisacari
Ion Prisacari
Ion Prisacari
Ion Prisacari
Ion Prisacari
Conferinta de comemorare Ion Prisacari
Conferinta de comemorare Ion Prisacari
Conferinta de comemorare Ion Prisacari
Ion Prisacari
Ion Prisacari
Ion Prisacari
Ion Prisacari
Ion Prisacari
Ion Prisacari
Ion Prisacari
USMF
in memoriam
profesorul Ion Prisacari
savant notoriu
profesor universitar
sănătate publică
om emerit

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii