In memoriam profesorul Constantin Matcovschi - la 90 de ani de la naștere
- 284 просмотра
Biblioteca Ştiinţifică Medicală a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu” a lansat, recent, două expoziţii consacrate profesorului Constantin Matcovschi cu prilejul aniversării a 90-a de la naştere - fondatorul şi primul decan al Facultăţii de Farmacie. Expozițiile includ publicaţii ştiinţifice și didactice, precum și fotografii şi documente din arhiva personală a distinsului savant.
Doritorii de a cunoaște mai multe detalii din viața renumitului profesor pot vizita expozițiile până în data de 21 februarie curent, în Sala de lectură nr. 1, Blocul didactic central, et. 1, (bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 165) și Sala de lectură nr. 2, Blocul didactic nr. 2, Facultatea de Farmacie, et. 3 (str. Mălina Mică, 66).
Constantin Matcovschi (1930-2015) a pus bazele ştiinţei moldave în domeniul farmaceuticii, elaborând ghiduri de descriere a medicamentelor. Timp de câteva decenii, profesorul a parcurs toate etapele unei cariere medicale de succes. În perioada anilor 1959-1993, a exercitat funcţiile de asistent, conferenţiar și profesor universitar, şef al Catedrei de farmacologie și farmacologie clinică a Institutului de Stat de Medicină din Chișinău (astăzi USMF „Nicolae Testemițanu”). A fost primul decan al Facultăţii de Farmacie, fondată în anul 1964, iar în perioada anilor 1966-1968 a activat în calitate de prorector pentru activitate didactică a Institutului. A avut un rol semnificativ în procesul de trecere la predarea cursurilor în limba română, participând activ la traducerea din limba rusă a manualelor de farmacologie.
Profesorul Constantin Matcovschi este autorul a cca 120 de lucrări ştiinţifice, inclusiv cărţi, monografii, îndrumare, brevete de invenţie, ghiduri pentru medici, farmacişti, studenţi şi consumatori de medicamente, iar pentru acest fapt a fost apreciat cu distincţii prestigioase. Astfel, Academia Europeană de Ştiinţă despre Natură din Hannover (Germania) i-a conferit medalia „Wilhelm Conrad Röntgen” (2004) şi medalia „Robert Koch”, înmânată cu ocazia centenarului de la decernarea premiului Nobel (2005), Ordinul „Nicolae Pirogov” (2005), Academia Internaţională de Ştiinţe despre Natură şi Societate din Federaţia Rusă – medalia comemorativă „Petru I” și medalia de argint „Ivan Pavlov” (1996). Onoruri speciale i s-au oferit, în 2001, prin Ordinul suveran „Sf. Ioan de la Ierusalim”, Cavalerii de Malta (gradul de Comandor), din partea Academiei de Ştiinţe din Hannover, culminând cu titlurile onorifice „Om Emerit”, în anul 2000, şi distincţia de stat „Gloria Muncii” (2010).
Profesorul Constantin Matcovschi a impresionat, pe parcursul vieții sale, prin atitudine civică, responsabilitate, tact și inteligență. Domnia Sa face parte din generaţia care a încercat să redirecţioneze lucrurile spre bine în Republica Moldova. În amintirea noastră va rămâne un profesionist de elită ce reprezintă „patrimoniul de aur” al medicinei moldave. A fost un exemplu de competență, demnitate, omenie și patriotism pentru zeci de promoții de specialiști în domeniu.
Memoria profesorului Constantin Matcovschi a fost înveșnicită prin bustul amplasat pe Aleea savanților și medicilor iluștri din Campusul universitar din regiunea Mălina Mică.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii