Curs de instruire pentru diplomați în condiții de pandemie COVID-19
- 440 просмотров
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” va elabora un curs de instruire multidisciplinar pentru diplomați. O solicitare în acest sens a venit din partea directorului Institutului Diplomatic al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Excelența Sa Ștefan Gorda, ex-ambasador al Republicii Moldova în Bulgaria, care marți, 19 mai, a efectuat o vizită de lucru la universitatea noastră.
Rectorul Universității, profesorul Emil Ceban, a dat curs solicitării, menționând că aceste instruiri vizează un grup-țintă specific, iar pentru aceasta este necesară participarea mai multor specialiști de la diverse catedre, care vor elabora un curriculum multidisciplinar pentru inițierea diplomaților în aria sănătății publice, a epidemiologiei, inclusiv a pandemiei cu noul tip de coronavirus, a igienei și a securității muncii, a bolilor infecțioase ș.a.
Ambasadorul Ștefan Gorda a subliniat că, în contextul pandemiei COVID-19, angajații misiunilor diplomatice au întâmpinat o serie de provocări necunoscute până acum, fiind puși în situația de a acționa prompt, fără a avea cunoștințe elementare în virusologie. „Diplomații trebuie să fie bine instruiți pentru a cunoaște cum să reacționeze în astfel de situații epidemiologice, ieșite din comun, deoarece ei reprezintă interesele a zeci de mii de cetățeni moldoveni aflați peste hotare. Pregătirea unui diplomat trebuie să fie una enciclopedică, deși acesta are cunoștințe în diverse domenii, medicină știe mai puțin”, a subliniat oficialul.
Directorul Institutului Diplomatic a punctat că acest curs ar putea include următoarele subiecte: tipologiile sistemelor de sănătate; sistemul sanitar ce servește drept model pentru Republica Moldova; situația epidemiologică provocată de COVID-19 la nivel mondial și național; parteneriatele cu alte țări în managementul infecției cu noul tip de coronavirus; locul și rolul Organizației Mondiale a Sănătății în gestionarea și controlul pandemiei COVID-19; rolul diplomaților în conlucrarea cu instituțiile/cetățenii în situații de urgență în sănătate publică. Totodată, ar fi binevenit un protocol practic de comportament pentru diplomați. În finalul întrevederii, ambasadorul s-a declarat profund impresionat de calitatea discuției și deschiderea pentru prietenie și colaborare, manifestată de administrația Universității.
Ca urmare a acestei vizite, astăzi, 20 mai, rectorul Emil Ceban a convocat într-o ședință șefii de catedre care, în termen de două săptămâni, vor elabora programul cursului interdisciplinar pentru diplomați. Astfel, a fost creat un grup de lucru din componența căruia fac parte profesorul Ion Bahnarel, dr. hab. șt. med., șef al Catedrei de igienă generală și conferențiarii: Angela Paraschiv, dr. șt. med., șef al Catedrei de epidemiologie (coordonator); Gheorghe Plăcintă, dr. hab. șt. med., șef al Catedrei de boli infecțioase, Serghei Cebanu, dr. șt. med., șef al Catedrei de igienă, Ghenadie Curocichin, dr. hab. șt. med., șef al Catedrei de medicină de familie, Elena Raevschi, dr. hab. șt. med., șef al Catedrei de medicină socială și management sanitar „Nicolae Testemițanu” și Galina Obreja, dr. șt. med. la aceeași catedră.
Cursul de instruire va fi desfășurat în regim mixt, cu prezența diplomaților în sală și de la distanță (on-line).
În prezent, în sistemul diplomatic al Republicii Moldova activează circa 500 de persoane, iar Institutul Diplomatic al MAEIE, creat recent, reprezintă un centru de excelență pentru pregătirea cadrelor diplomatice în cariera profesională. Misiunea de bază a Institutului este de a asigura cu cadre de o calificare înaltă atât serviciul diplomatic, cât şi alte autorităţi/entități ale administraţiei publice centrale, care vor promova la un nivel profesionist interesele Republicii Moldova peste hotare.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii