Managementul spitalelor în lupta împotriva COVID-19: experiența Chinei
- 288 просмотров
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, în comun cu Academia de Științe a Moldovei, precum și toate structurile științifice din Republica Moldova sunt deschise pentru continuarea colaborării multilaterale cu China în contextul problemelor ce vizează pandemia cu coronavirusul de tip nou. Afirmația aparține rectorului USMF „Nicolae Testemițanu” Emil Ceban, și a fost făcută în cadrul videoconferinței moldo-chineze cu genericul Lupta împotriva COVID-19 din punct de vedere al managementului spitalelor.
Evenimentul s-a desfășurat în data de 28 mai la Academia de Științe a Moldovei (AȘM) și a fost organizat cu suportul USMF „Nicolae Testemițanu” și a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova, în parteneriat cu Asociația China Ningbo pentru Schimb Internațional de Cadre, Spitalul Hwa Mei, Universitatea Academiei Chineze de Științe și Inițiativa Ningbo a Talentelor din Europa Centrală și de Est.
Rectorul Emil Ceban a menționat că Republica Moldova are un specific aparte, comparativ cu restul țărilor afectate de coronavirus, caracterizat prin revenirea masivă în țară a concetățenilor noștri și care, respectiv, sunt purtători ai diferitor tulpini de coronavirus.
„Această pandemie ne-a marcat pe toți, iar Universitatea pe care o reprezint contribuie în mai multe aspecte, cu tot efectivul său, în această perioadă complicată pentru sistemul național de sănătate. Sistemul medical din țară nu a fost pregătit pentru acest scenariu, de aceea multe lucruri am fost nevoiți să le învățăm din mers”, a accentuat profesorul Ceban.
În opinia rectorului, în situația în care infectarea medicilor din „prima linie” în lupta cu COVID-19 constituie, la moment, punctul slab, organizarea acestei videoconferințe este foarte utilă în vederea preluării experienței medicilor, în parte, și a statului chinez, în controlul epidemiei, în ansamblu.
Profesorii Ye Honghua și Hu Supei au împărtășit din experiența proprie în lupta împotriva COVID-19, subliniind importanța protejării cadrelor medicale. Un rol aparte în șirul de acțiuni prioritare întreprinse a fost monitorizarea continuă și intervenția la etapele incipiente. Experții chinezi au abordat mai multe subiecte referitoare la primirea pacienților și tratamentul propriu-zis, cu evidențierea circuitelor speciale, în scopul evitării contactelor, izolarea zonelor unde intră pacienții, sunt consultați, și, ulterior, repartizați. De asemenea, sunt evidențiate zonele de risc minor, mediu și avansat, iar, în funcție de aceasta, este stabilit echipamentul corespunzător și evidențiate locațiile pentru pacienții care necesită asistență urgentă (infarct, accident cerebral vascular etc.). În cazul pacienților diagnosticați cu COVID-19 sunt, în mod obligatoriu, indicate investigația radiologică și efectuarea tomografiei computerizate cu scannere portabile. Experții au subliniat că, la fel, este obligatorie monitorizarea pacienților și după externare. În acest sens, experții au vorbit despre trei metode pe care le-au aplicat în mod prioritar:
Metoda 1 - diminuarea ritmului de activitate, distanța socială, testarea, monitorizarea și spitalizarea;
Metoda 2 - închiderea, testarea, monitorizarea, sporirea distanțării sociale (rămânerea la comanda acasă);
Metoda 3 - izolarea, carantina, întreruperea activității orașelor, ruperea lanțului de transmitere a infecției.
Președintele AȘM, Ion Tighineanu, și-a exprimat recunoștința colegilor chinezi, care și-au dat acordul de a-și împărtăși experiența și abilitățile, exprimându-și speranța că relațiile de colaborare vor fi extinse și cu alte instituții din Republica Moldova și China, în beneficiul societăților și a ambelor țări. Academicianul a specificat că AȘM sprijină cercetătorii în eforturile lor de a lupta împotriva pandemiei, recent fiind inițiată crearea unei baze de date cu publicații în reviste naționale și internaționale cu referire la COVID-19.
Totodată, Ion Tighineanu a reiterat că a fost creată o Comisie de experți în domeniul medicinei, care lucrează în prezent cu cercetători din diverse domenii pentru a veni cu recomandări întru depășirea crizei epidemiologice. Din componența Comisiei fac parte: academiciana Eva Gudumac - președinte al Comisiei; profesorul Emil Ceban, rector al USMF „Nicolae Testemițanu", academicianul Stanislav Groppa, prorector pentru activitatea de cercetare a Universității, profesorul Viorel Prisăcari, membru-corespondent al AȘM, profesorul Constantin Spânu și conferențiarul universitar Gheorghe Plăcintă.
Videoconferința a întrunit 45 de experți din Republica Moldova și 13 experți din China. La eveniment a participat conducerea AȘM, precum și membri ai Comisiei de experți sus-numite – acad. Stanislav Groppa, m.c. Viorel Prisăcari și profesorul Constantin Spânu.
Foto credit: AȘM
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii