Opinia comunității științifice cu referire la produsele din tutun consumate prin încălzirea lor electrică: sunt nocive și prezintă pericol pentru sănătatea și viața omului

Published: 01.06.2020

rector

În legătură cu apariția pe piață a produselor din tutun cu încălzire electrică care nu ard iQOS, unele portaluri media distribuie informații controversate, nefondate științific și lipsite de argumente bazate pe dovezi. Cu regret, constatăm că acest fapt influențează considerabil opinia societății și, mai ales, a generației în creștere.

În vederea dezmințirii știrilor de promovare a acestor produse, afirmăm și susținem că produsele din tutun cu încălzire electrică care nu ard iQOS (Electrically Heated Tobacco Product – EHTR), fabricate de firma „Philip Morris Manufacturing & Technology”, sunt dăunătoare și prezintă pericol pentru sănătatea și viața umană. Totodată, acestea NU sunt mai puțin nocive decât țigările obișnuite și trebuie supuse acelorași restricții de comercializare și utilizare în spații publice. Acest lucru este promovat de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Națională pentru Sănătate Publică din Republica Moldova.

Recent, Administrația Americană a Alimentelor și a Medicamentelor (FDA) a decis că studiile efectuate asupra IQOS nu demonstrează un efect nociv mai mic decât al țigărilor standard, chiar dacă IQOS eliberează cantități mai mici de substanțe periculoase, dar aceasta nu se corelează cu o scădere a frecvenței patologiilor cauzate de fumat. Contrară este opinia producătorilor, care afirmă că prin încălzirea tutunului se eliberează cantități inferioare de carcinogeni în comparație cu arderea tutunului în țigările tradiționale. Până în prezent, nu există probe că produsele din tutun ce nu ard ar fi mai puțin periculoase decât produsele tradiționale de tutungerie.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, toate formele de utilizare a tutunului sunt dăunătoare, inclusiv produsele din tutun consumate prin încălzirea lor electrică, cum ar fi și Electrically Heated Tobacco Product – EHTR iQOS, tutunul fiind în mod inerent toxic și conținând substanțe carcinogene, chiar și în forma sa naturală.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică precizează că aceste produse nu diferă mult de țigaretele obișnuite, întrucât conțin concentrații impunătoare de substanțe chimice dăunătoare sănătății. De exemplu, cantitatea de emisii de gudron, nicotină, monoxid de carbon este de 4,3, 0,5 și, respectiv, 0,2 per stick-uri pentru dispozitive de încălzire a tutunului/stick de tutun HEETS utilizate pentru IQOS. În procesul încălzirii produsului din tutun care nu arde, acesta produce vapori ce conțin nicotină și gudron, în care se află majoritatea substanțelor dăunătoare sănătății, inclusiv și cele cancerigene, similar ca și produsele din tutunul care arde. Produsele din tutun care nu ard mai conțin aditivi non-tutun, care provoacă dependență față de produsele din tutun, precum și față de alte substanțe chimice, care se conțin în tutun și aditivii adăugați.

În conformitate cu prevederile art. 21 al Legii nr. 278 din 14 decembrie 2007 privind controlul tutunului, se interzice orice formă, directă sau indirectă, de publicitate în favoarea produselor din tutun, a produselor conexe, a dispozitivelor şi a accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora, inclusiv publicitatea la radio şi televiziune, în presa scrisă, în serviciile cinematografice şi video, prin media electronică, telefonie mobilă şi fixă, ceea ce include, dar nu se reduce la publicitatea exterioară şi cea din interiorul spaţiilor publice închise şi semiînchise, în special, publicitatea în exteriorul şi interiorul locurilor de vânzare angro şi cu amănuntul a produselor din tutun, a produselor conexe, a dispozitivelor şi a accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora, publicitatea în localurile în care se prestează servicii, publicitatea în sau pe mijloacele de transport şi prin intermediul trimiterilor poştale, precum şi publicitatea pe accesoriile pentru fumat.

Având în vedere cele menționate, reiterăm poziția comunității științifice că produsele din tutun, inclusiv și Electrically Heated Tobacco Product – EHTR iQOS, au efecte nocive asupra sănătății. În acest context, venim cu un apel către populație privind renunțarea la fumat, fapt ce va permite evitarea consecințelor consumului produselor din tutun pentru sănătate.

Opinie formulată de comunitatea academică ca răspuns la solicitarea dlui Rodion Gavriloi, membru al Consiliului Național Coordonator în domeniul Controlului Tutunului.

 

Chișinău, 1 iunie 2020

                                                                                                  Acad. Ion Tighineanu,                                                         Prof. Emil Ceban,

                                                                                                  președinte                                                                            rector

                                                                                                  al Academiei de Științe a Moldovei                                    al USMF „Nicolae Testemițanu”

 

                                                                                                             

                                                                             


                                                                                   

 

rector la AȘM
usmf
produse din tutun
țigară electrică
controlul tutunului
Electrically Heated Tobacco Product – EHTR iQOS
efecte nocive
renunțare la fumat
sănătatea populației
substanțe carcinogene

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii