Au fost stabilite regulile și condițiile de angajare în spitale pentru viitorii medici-rezidenți
- 3629 просмотров
Condițiile și regulile concursului de angajare în câmpul muncii pentru tinerii medici se conțin în noul Regulament de organizare a studiilor de rezidențiat, aprobat de Guvernul Republicii Moldova, în data de 10 iunie curent, în scopul îmbunătățirii managementului în domeniul studiilor de rezidențiat din Republica Moldova.
Documentul stabilește principiile de organizare a concursului de admitere la studii de rezidențiat, modul de organizare și desfășurare a studiilor de rezidențiat în cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și a clinicilor de rezidențiat, repartizarea medicilor-rezidenți pe specialități și plasarea în câmpul muncii a medicilor și a farmaciștilor.
Conform noului regulament, instituțiile deținătoare de posturi vacante, care au solicitat Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) locurile prin rezidențiat pe post, pot angaja prin concurs medicii/farmaciștii la posturile respective doar pe durată determinată, până la ocuparea lor de către titulari. La rândul lor, candidații trebuie să opteze doar pentru o formă de concurs – pe post sau pe loc. Ocuparea se va realiza separat pentru rezidențiatul pe post și pentru cel pe loc, în ordinea descrescătoare a mediei de concurs.
Medicii/farmaciștii rezidenți admiși la studii pe post cu finanțare din bugetul de stat vor semna, după finalizarea procedurii de admitere, un contract cu MSMPS și cu instituția medicală, în care va fi stipulată obligația de a activa în unitatea respectivă o perioadă de cel puțin trei ani după absolvirea rezidențiatului. Se prevede ca acest stagiu să fie luat în calcul la stabilirea vechimii în muncă. Astfel, documentul propune îmbunătățirea utilizării rezidențiatului pe post, ceea ce va crea premise pentru recrutarea, menținerea și motivarea lucrătorilor medicali de a se angaja în zonele rurale.
La fel, programele de pregătire în rezidențiat vor fi reactualizate, reieșind din volumul de asistență medicală și limitele de competență ale medicilor-rezidenți. Pentru fiecare specialitate, programul de rezidențiat se va desfășura conform unui curriculum de pregătire teoretică și practică obligatorie, cu respectarea strictă a cerințelor pentru instruirea postuniversitară, și are drept obiectiv obținerea de către farmacistul sau medicul-rezident a unei calificări profesionale conform rigorilor naționale și celor europene.
Aprobarea Regulamentului este determinată de necesitatea stopării exodul cadrelor medicale. Potrivit datelor statistice, numărul de candidați la studii prin rezidențiat a scăzut semnificativ în ultimii cinci ani. Astfel, dacă în anul 2014 peste 84% dintre absolvenții USMF „Nicolae Testemițanu” și-au continuat studiile prin rezidențiat, atunci în 2018 - doar 60,1%.
Din contul mijloacelor bugetului de stat alocate pentru instruirea postuniversitară, în anul 2016 au fost pregătiți 651 de medici și farmaciști, în 2017 - 408 , în 2018 - 301 și în 2019 - 312 persoane.
Noul Regulament de organizare a studiilor de rezidențiat din Republica Moldova va intra în vigoare începând cu data de 1 iulie 2020. Ultima dată Regulamentul respectiv a fost aprobat în data de 28 decembrie 2015.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii