Consultația contraceptivă virtuală - integrată cu succes la USMF „Nicolae Testemițanu”
- 520 просмотров
Odată cu instituirea pandemiei COVID-19, la nivel global, transformările în sistemul educațional au evoluat în câteva luni mai mult decât în ultima jumătate de secol. Însă, metodele interactive de predare și platformele on-line nu sunt o noutate pentru instruirea universitară și postuniversitară desfășurată la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, inclusiv pentru educația medicală continuă.
Încă din anul 2018, ca rezultat al unui parteneriat convenit cu Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA) și Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii (IEESR), Universitatea beneficiază de instruiri gratuite la distanță privind Consultația contraceptivă virtuală (Virtual Contraceptive Consultation - VIC) - un pachet de învățare interactivă pentru planificarea familială bazată pe dovezi. Acest curs a permis diversificarea opțiunilor educaționale în domeniul respectiv și atragerea mai multor studenți, medici-rezidenți, tineri specialiști, precum și medici de la treapta asistența medicală primară, medici obstetricieni și ginecologi, care să-l urmeze și să obțină certificate cu credite de educație medicală continuă.
„Rezultatele obținute în perioada 2018-2020 în cadrul instruirilor la distanță prin intermediul platformei VIC Moldova, integrată în programul de învățământ al USMF „Nicolae Testemițanu”, au dezvoltat și mai mult această direcție de activitate. Astfel, pe parcursul anului 2018, un număr de 166 de persoane de la universitatea noastră au încheiat cu succes cursul de instruire la distanță privind Planificarea familială, iar în anul următor - 254. În același an, două persoane au finalizat cursul on-line privind Managementul lanțului de aprovizionare cu contraceptive. În prima jumătate a anului 2020 - un număr de 237 de persoane au beneficiat de cursul VIC privind Planificarea familială, iar o persoană a finalizat cu succes instruirea la distanță privind Managementul lanțului de aprovizionare cu contraceptive, primind certificat emis de instituția noastră. Pentru a crește gradul de conștientizare și utilizare a platformei, echipa de experți a proiectului depune eforturi suplimentare de promovare activă a cursului de învățare on-line privind lanțul de aprovizionare contraceptivă din cadrul platformei VIC”, a subliniat profesorul universitar Olga Cernețchi, reprezentantul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în cadrul platformei VIC Moldova.
Menționăm că la 15-16 martie 2018, la Chișinău, a avut loc atelierul de instruire pentru echipa de țară VIC Moldova, organizat de UNFPA în Republica Moldova, Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii din România și USMF „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova - reprezentat de prim-prorectorul Olga Cernețchi, prorector pentru activitatea didactică, profesor universitar, șef al Disciplinei de obstetrică și ginecologie a Universității.
În cadrul atelierului de instruire pentru echipa de țară VIC Moldova s-a decis ca platforma de învățare on-line să fie aplicată în educația medicală continuă, învățământul pre și postuniversitar. Totodată, instruirea on-line în planificarea familială - educația medicală continuă și învățământul postuniversitar sunt certificate cu 30 de credite la finalizarea cursului, iar participanții din învățământul preuniversitar sunt apreciați cu nota obținută la testare.
Conferențiarul universitar Virginia Șalaru, Catedra de medicină de familie a USMF „Nicolae Testemițanu”, a declarat că „VIC este un concept promovat prin învățământul la distanță și are scopul de a sprijini țările în vederea creării capacităților instituționale în domeniul planificării familiale bazate pe drepturi, printr-un pachet de învățare interactivă pentru planificarea familială axată pe dovezi. Totodată, acesta dezvoltă capacitatea furnizorilor de servicii prin intermediul învățământului pre și postuniversitar, prin utilizarea tehnologiilor moderne, ce completează cursurile tradiționale de planificare familială și oferă flexibilitatea și avantajele unui mediu de învățare on-line”.
Cursul are trei componente: Învățare, Testare și Practică. VIC utilizează informațiile bazate pe dovezi ale Organizației Mondiale a Sănătății, precum și alte resurse elaborate de UNFPA și alte organizații internaționale. Inițial, VIC a fost dezvoltat în limba engleză și a fost tradus și în alte limbi, în parteneriat cu instituții-cheie și cu experți în planificarea familială din Europa de Est și din Asia Centrală, pentru a extinde acoperirea cu instruiri la nivel regional.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii