Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei

Published: 27.07.2020

 

Ziua mondială de luptă contra hepatitei„Viitorul fără hepatită” este dezideratul pe care și l-a propus Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru consemnarea Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitei, în 2020, marcată anual în data de 28 iulie, cu accent pe prevenirea hepatitei de tip B (HVB) în rândul mamelor și a nou-născuților. Cu acest prilej, OMS reiterează necesitatea menținerii serviciilor de vaccinare, testare și tratament a hepatitelor, inclusiv în perioada pandemiei COVID-19.

În acest context, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) al Republicii Moldova îndeamnă pacienții bolnavi de hepatită virală sau purtători de virus să beneficieze de tratament împotriva hepatitei virale și să se adreseze la medicul infecționist, conform locului de trai, pentru reevaluarea stării de sănătate. Comisia specializată a ministerului va comunica despre decizia privind data inițierii tratamentului, oferit gratuit de către stat pacienților, și despre schema de tratament indicată. Potrivit MSMPS, începând din luna august curent, va fi inițiat screeningul la hepatite virale pentru persoanele din grupurile de risc, fapt ce va permite diagnosticarea precoce și includerea promptă în tratamentul antiviral.

Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova peste 15 mii 600 de persoane s-au tratat definitiv de hepatite de tip B, C și D, în perioada anilor 2016-2019. Alți 2128 de pacienți continuă în prezent tratamentul antiviral. Aceste rezultate pozitive se datorează schemei noi de tratament al bolnavilor cu hepatite cronice și ciroze hepatice virale de tip B, C și D, aplicată începând cu anul 2016. Această schemă de tratament cu preparate de ultimă generație a diminuat esențial costurile pentru medicamentele antivirale utilizate și a sporit substanțial rezultatele tratamentului, 90% dintre pacienți fiind tratați. Tratamentul este accesibil pentru  pacienții din toate municipiile și raioanele republicii.

În total, în anul 2019, în țară au fost înregistrate 2957 de cazuri noi de hepatite virale, dintre care 1937 (65,5%) reprezintă hepatitele virale de tip B, C și D. În primul semestru al anului 2020 au fost înregistrate 3 cazuri de hepatită virală B acută, 18 cazuri de hepatită virală C acută și 214 cazuri de hepatită virală B cronică.

Hepatita este o boală infecțioasă de natură virală, microbiană sau toxică a ficatului, ce constă în distrugerea celulelor hepatice și poate provoca, în timp, apariţia cirozei sau a cancerului hepatic. Această maladie este una dintre principalele cauze ale mortalității la nivel global, fiind înregistrate 1,34 milioane de decese pe an, mai mult comparativ cu HIV/SIDA, tuberculoza sau malaria. 

Ziua mondială a hepatitei
USMF
hepatită
tratament antiviral
grupuri de risc
hepatite virale
tratament
Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei
OMS

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii