USMF „Nicolae Testemițanu” oferă condiții bune de trai în Campusul studențesc

Published: 05.09.2020

rectorCăminele Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova sunt pregătite pentru a găzdui studenții, la solicitare, în noul an de studii 2020-2021.

„Asigurarea condițiilor optime de studii și de trai pentru studenți și medici-rezidenți rămâne un obiectiv prioritar pentru administrația Universității și în următorii ani. Cu regret, pandemia provocată de noul tip de coronavirus a generat replanificarea lucrărilor de reconstrucție prevăzute pentru căminele nr. 1 și 2, unde au fost și vor rămâne cazați studenții și medicii-rezidenți care lucrează în instituțiile medico-sanitare și acordă asistență medicală pacienților diagnosticați cu COVID-19”, a declarat rectorul Emil Ceban, în cadrul ședinței Senatului din 26 august. 

administratieÎn data de 3 septembrie, rectorul Universității, împreună cu Marcel Abraș, prorectorul pentru probleme sociale, Valentina Șpac, șefa Departamentului Administrarea Patrimoniului, Gheorghe Buruiană, președintele Asociației Studenților și Rezidenților în Medicină, au efectuat o vizită de lucru în Campusul studențesc din regiunea Mălina Mică, pentru a monitoriza gradul de pregătire a căminelor pentru cazarea studenților în noul an universitar.

Reprezentanții administrației Universității au fost însoțiți de Victor Șchiopu, șeful Campusului studențesc și Sergiu Stegărescu, șef adjunct. Responsabilii au informat că, în toate cele cincisprezece cămine, au fost efectuate lucrări de reparație curentă și create toate condițiile necesare pentru a trăi frumos anii de studenție. Căminele au fost renovate ca să ofere siguranță, intimitate și accesibilitate - comodități ce descriu viața de student în Campusul studențesc din regiunea Mălina Mică.

camineLa Căminul nr. 6 a fost reparată fațada, acoperișul și amenajat teritoriul adiacent, iar Căminul nr. 8 este în reconstrucție: au fost efectuate replanificări pentru a asigura un nod sanitar și o bucătărie la 3-4 camere. Camerele au fost dotate cu mobilier nou și asigurate cu internet gratuit, iar condițiile create - săli de lectură, bucătării și spații pentru servirea mesei, grupuri sanitare, mașini de spălat și uscătoare de haine ș.a. - le oferă tinerilor posibilitatea să se simtă ca acasă și să-și personalizeze zona de trai, pe întreaga durată a studiilor. Lucrările exterioare și de amenajare a terenului adiacent vor fi finisate până la 1 octombrie curent. În acest cămin vor fi cazați studenții din anul II, care vor locui aici până la finalizarea studiilor. Totodată, acest confort le permite studenților să se concentreze, la maximum, pe realizarea visului lor de a deveni buni medici sau farmaciști.

Prorectorul Marcel Abraș a informat că „în data de 4 septembrie, a început cazarea studenților din anul I, în căminele nr. 17, 10, 1, 3 și 11. Ei au fost informați individual, pe adresa de e-mail, cu privire la repartizarea locului de trai (nr. căminului și a camerei). Chiar în prima zi de cazare, au venit să-și ia locul de trai în primire circa 150 de studenți”.

cameraActualmente,  reieșind din situația epidemiologică, pentru buna funcționare a tuturor căminelor studențești, s-au întreprins mai multe măsuri anti-COVID-19: în odăile cu suprafața de 12 m2 vor fi cazați 2 studenți, iar în cele cu suprafața de 18 m2 - 3 studenți. Toţi locatarii și personalul de deservire ale căminelor semnează o declaraţie, pe proprie răspundere, privind respectarea regimului stabilit şi a tuturor măsurilor de prevenire a infecției cu noul tip de coronavirus, prevăzute în ordinele rectorului și în instrucțiunile aprobate. 

În orășelul studențesc a fost amenajat un izolator medical, conform normelor antiepidemice, fiind deservit de către medicii din cadrul Punctului medical din Campus, medicul igienist și epidemiolog. Totodată, în fiecare cămin, a fost identificată și amenajată o odaie pentru a fi transformată în izolator. 

Pe lângă faptul că în Campusul studențesc al Universității atmosfera este una prietenoasă, ce le permite studenților să învețe și să-și creeze prietenii pe întreaga viață, ei au parte și de diverse activități sportive ce le dau posibilitatea să ducă un mod de viață sănătos. Complexul Sportiv Universitar, ce se află în nemijlocita apropiere a căminelor, a devenit locul îndrăgit al mediciniștilor care au grijă de pregătirea și sănătatea lor fizică, frecventând diferite secții și participând la competiții sportive.

centrul de medicina traditionala chinezaMenționăm că odată cu instituirea stării de urgență în țara noastră, administrația Universității a aplicat un șir de măsuri cu scopul de a proteja sănătatea și viața studenților și a angajaților, dar și prevenirea răspândirii noului tip de coronavirus. Astfel, pentru studenții din Campus a fost creat un Punct medical provizoriu în incinta Centrului de Medicină Tradițională Chineză, ce dispune de două săli de triaj și două boxe de izolare a persoanelor bolnave. Au fost dotate toate căminele cu soluție dezinfectantă, măști, covorașe dezinfectante, termometre electronice, precum și efectuarea lucrărilor de dezinfecție periodică cu gaze a tuturor spațiilor de uz comun ș.a. 

 „În toată această perioadă am fost și rămânem preocupați de sănătatea studenților. În perioada de pandemie, în țară au rămas cca 500 de studenți indieni, dintre care 380 au locuit în cămine. Ei au fost vizitați zilnic de reprezentanții administrației Universității pentru a monitoriza starea lor de sănătate și cea psiho-emoțională, iar, la necesitate, au fost asistați de psihologii Centrului de Consiliere Psihologică și Ghidare în Carieră. De asemenea, au fost asigurați cu produse alimentare și apă potabilă”, a accentuat  prorectorul Marcel Abraș, la ședința Senatului.

linia verde

Totodată, în scopul facilitării comunicării cu studenții în situații de criză, a fost deschisă Linia Verde - 062 017 017, la care pot apela 24/24, în caz de urgențe. De asemenea, în această perioadă, studenții și medicii-rezidenți angajați în instituțiile medico-sanitare și antrenați în lupta cu COVID-19 au fost asigurați cu loc de trai în căminele universitare. 

Situația epidemiologică din Campusul studențesc a fost monitorizată și raportată zilnic administrației Universității și Ministerului Educației, Culturii și Cercetării de către Marcel Abraș, prorector pentru activitate socială, Valeriu Revenco, prorector pentru activitate clinică și rezidențiat, și Igor Cemortan, șeful Departamentului Recrutare și Documentare a Cetățenilor Străini.

camin USMF
camin USMF
camin USMF
camin USMF
camin USMF
camin USMF
linia verde
camin USMF
camin USMF
camin USMF
camin USMF
camin USMF
camin USMF
linia verde
USMF
renovare cămine
condiții de trai
Campusul studențesc
linia verde
punct medical provizoriu
cazare
cămine moderne

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii