Dezvelirea plăcii comemorative a profesorului universitar Vladimir Hotineanu
- 1 просмотр
Astăzi, în incinta Catedrei de chirurgie nr. 2 a Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” (SCR) din Chișinău, a avut loc ceremonia de dezvelire a basoreliefului regretatului profesor universitar Vladimir Hotineanu, doctor habilitat în științe medicale, eminent savant, specialist ilustru în domeniul chirurgiei, academician al Academiei de Științe a Moldovei.
Acțiunea a fost organizată cu prilejul aniversării a 70-a de la nașterea renumitului profesor și chirurg și se înscrie în Planul de manifestări consacrate celor 75 de ani de la fondarea Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. La eveniment au participat rectorul Emil Ceban, directorul SCR „Timofei Moșneaga”, rude, colegi și discipoli ai regretatului profesor.
Rectorul Emil Ceban a menționat că Vladimir Hotineanu a fost o personalitate multilateral dezvoltată, înzestrat cu calități de pedagog, fiind un orator foarte bun și un chirurg extraordinar. „Este unul dintre pilonii care a dezvoltat știința și activitatea clinică chirurgicală, implementând numeroase proiecte și metode de tratament atât în spital, unde s-a aflat catedra clinică, cât și pentru sistemul național de sănătate, cea mai remarcabilă metodă fiind transplantul de ficat. Profesorul a fost și un redutabil om de știință, fiind autorul a peste 700 de lucrări științifico-didactice, manuale, brevete de invenție etc. A transmis experiența sa numeroșilor discipoli care îi continuă cauza, fiind conducător la 29 de teze de doctor în științe medicale și la cinci teze de doctor habilitat”, a adăugat rectorul.
În finalul discursului, profesorul Ceban a accentuat că această zi este semnificativă pentru Alma Mater, căreia regretatul profesor i-a dedicat aproape 40 de ani din viață - pentru Spitalul Clinic Republican, unde studenții și medicii-rezidenți își efectuează activitatea practică, și pentru sistemul de sănătate, în general.
„Vladimir Hotineanu va rămâne veșnic viu în amintirea tuturor celor care l-au cunoscut, iar acest eveniment de suflet - un semn de educație și model demn de urmat pentru următoarele generații”, a punctat rectorul.
La rândul său, Andrei Uncuță, directorul SCR „Timofei Moșneaga”, a evidențiat importanța evenimentului pentru instituția pe care o reprezintă, în care Vladimir Hotineanu și-a desfășurat cea mai mare parte a activității sale profesionale: „A fost o personalitate complexă, în calitate de om de stat participând activ la aprobarea deciziilor și a actelor normative pentru sistemul de sănătate din Moldova, astfel personal a contribuit la dezvoltarea multor direcții în chirurgie, în special la implementarea proiectului de construcție a Blocului chirurgical al spitalului - în prezent o platformă modernă pentru dezvoltarea multor metode chirurgicale”.
În opinia lui Uncuță, un profesor este remarcabil prin discipolii săi și prin Școala în care activitatea sa are continuitate, iar domeniul de chirurgie abdominală și hepato-bilio-pancreatică a avut o ascendență vertiginoasă în perioada vieții lui Vladimir Hotineanu, și care are continuitate prin ucenicii săi.
Profesorul universitar Vladimir Cazacov, Catedra de chirurgie nr. 2, a menționat că atât personal, cât și întreg colectivul a avut onoarea să învețe de la ilustrul chirurg, care se caracteriza printr-o atitudine deosebită față de medicii tineri și lucra cu dragoste pentru pacienți: „Ne-a învățat ce înseamnă să profesezi în chirurgie și cum să prevezi complicațiile. Va rămâne amintire vie de devotament pentru profesie”.
Potrivit conferențiarului universitar Anatol Cazac, șef al Secției de Chirurgie, Vladimir Hotineanu a obținut succese incontestabile în ramura chirurgiei, fiind etalonul unui chirurg, dascăl, cetățean și Om. În special, a subliniat că Domnia Sa a fost un cercetător de frunte, în anul 1997 înființând Laboratorul de chirurgie reconstructivă a tractului digestiv, rezultatele cercetărilor fiind raportate la forumuri naționale și internaționale și apreciate cu numeroase distincții.
Și autorul lucrării, sculptorul Octavian Romanescu, Maestru în Artă, președinte de secție la Uniunea Artiștilor Plastici, a remarcat că s-a inspirat dintr-o fotografie din tinerețe a iscusitului chirurg, pentru a-l imortaliza „în sufletele noastre în una din clipele sale de repaus”, exprimându-și regretul că a plecat prea devreme, când ar fi putut să reușească încă atât de multe lucruri.
Vladimir Hotineanu s-a născut la 1 octombrie 1950, în orașul Kâzâl-Orda, Republica Kazahstan, într-o familie de muncitori. A studiat la Școala Medie de cultură generală din or. Telenești, iar în 1974 a absolvit Institutul de Stat de Medicină din Chişinău (ISMC). În același an și-a început activitatea profesională la Spitalul din s. Sărăteni, r-nul Telenești, în calitate de chirurg, unde a activat timp de 4 ani. În perioada 1978-1980 și-a urmat studiile prin secundariat clinic la ISMC, iar din anul 1983 până în 1989 a fost asistent la Catedra de chirurgie. În perioada 1980-1983 a studiat la Institutul de Cercetări în Chirurgie „V. Vişnevski” din Moscova, Rusia.
Vladimir Hotineanu a fost un talentat savant şi chirurg, un experimentat pedagog şi manager, care şi-a consacrat 36 de ani din viaţă Almei Mater, sistemului naţional de sănătate şi pacienţilor. Din anul 1983, a activat în calitate de prorector pentru medicină clinică și instruire postuniversitară, prorector pentru pregătirea studenților străini, șef al Catedrei de chirurgie nr. 2 (1993-2009, 2019).
În anul 1998, Vladimir Hotineanu a exercitat funcţia de viceministru al sănătății, iar în perioada 2009-2010 a fost Ministru al Sănătății al Republicii Moldova.
A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, președinte al Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media (2009-2019).
În semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite, pentru muncă îndelungată și prodigioasă în domeniul de activitate și înaltă măiestrie profesională, profesorului Vladimir Hotineanu i-a fost conferit titlul onorific Om Emerit (2000), Cavaler al Ordinului Republicii (2013) și a fost decorat cu medaliile „Meritul civic” (1995) și „Nicolae Testemițanu” (2005) ș.a.
Profesorul universitar Vladimir Hotineanu s-a stins din viață la 15 noiembrie 2019, la vârsta de 69 de ani și a fost înmormântat la Cimitirul Central din capitală.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii