Violența în familie și în bază de gen - un nou curs opțional implementat pentru studenții de la Medicină și pentru medicii clinicieni
- 869 просмотров
Un nou curs opțional destinat pentru studenți și pentru medicii clinicieni - Violența în familie și în bază de gen - a fost introdus la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, începând cu anul de studii 2019-2020. Cursul a fost elaborat de Catedra de medicină legală și este inclus în Planul de învățământ pentru studii superioare integrate la anul IV (semestrul nr. 7) ca disciplină opțională pentru mediciniști, cât și în Programul de educație profesională continuă - pentru medicii clinicieni.
În primul semestru de implementare, la curs s-au înscris în jur de 50 de studenți și 7 medici, care au aflat formele violenței în familie și în bază de gen, cauzele și consecințele acesteia, au conștientizat rolul medicului în oferirea unui răspuns eficient victimelor violenței în familie, au identificat victimele pentru a le oferi asistență medicală centrată pe necesitățile acestora. De asemenea, au aflat care sunt stereotipurile sociale ce le pot afecta activitatea profesională în procesul relaționării cu victimele violenței în familie, au cunoscut mecanismele naționale și internaționale în domeniul prevenirii și combaterii violenței față de femei și a violenței în familie și au documentat consecințele violenței în familie.
Andrei Pădure, șeful Catedrei de medicină legală a USMF „Nicolae Testemițanu”, a menționat că violența în familie și în bază de gen reprezintă o problemă de sănătate publică și medicii sunt cei care trebuie să posede cunoștințe și abilități specifice în vederea asigurării unui răspuns adecvat. Astfel, medicii trebuie să cunoască cauzele și consecințele acestui fenomen pentru victime și pentru descendenții acestora, dar și pentru societate, rolul lor important în identificarea victimelor și a potențialelor victime, recunoașterea și documentarea leziunilor, raportarea și referirea victimei către serviciile specializate și către autorități.
Specialiștii atenționează că amploarea violenței în familie și în bază de gen în Republica Moldova este înaltă, în societate predominând anumite stereotipuri legate de rolul bărbatului și al femeii, iar medicii nu au cunoștințe și abilități practice adecvate referitoare la identificarea și gestionarea cazurilor de violență în familie și în bază de gen. Toate acestea se întâmplă din cauza lipsei unor instruiri specifice atât la nivelul ciclului universitar, cât și cel postuniversitar. În rezultat, victimele violenței în familie și în bază de gen nu se adresează la medici sau chiar dacă fac acest lucru, nu beneficiază de informare și de tratament adecvat și nu-și pot realiza drepturile constituționale la sănătate, la integritate corporală, la viață și la justiție echitabilă.
Elaborarea cursului se înscrie în contextul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 281 din 03.04.2018 Cu privire la aprobarea Strategiei naţionale de prevenire și combatere a violenţei faţă de femei și a violenţei în familie pe anii 2018-2023 și a Planului de acţiuni pentru anii 2018-2020 privind implementarea acesteia.
Mai multe detalii aici: Flyer
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii