Ziua Mondială a Diabetului

Published: 13.11.2020

 

diabetOrganizația Mondială a Sănătății plasează persoanele cu diabet zaharat în prima categorie de risc în contextul pandemiei SARS-COV-2, în condițiile în care  30% dintre persoanele decedate în urma COVID-19 sufereau și de această maladie. Avertismentul vine în ajunul Zilei Mondiale a Diabetului, marcată anual, în data de 14 noiembrie. 

În 2020, campania Zilei Mondiale a Diabetului se concentrează pe promovarea rolului asistentelor și asistenților medicali în prevenirea și gestionarea diabetului și are genericul „Diabetul și asistenții medicali. Asistenții medicali fac diferența”.

Menirea acestei zile este informarea persoanelor care suferă de diabet, a rudelor și a îngrijitorilor lor, dar și a publicului larg. Acest eveniment reprezintă un mod de implicare a autorităților publice și a profesioniștilor din domeniul sănătății prin sensibilizarea despre semnele precoce ale diabetului, modalitatea de prevenire a diabetului de tip 2 și a complicațiilor sale.

Asistenții medicali reprezintă astăzi o forță de muncă importantă în domeniul sănătății la nivel mondial, oferind sprijin oamenilor care trăiesc cu o gamă largă de probleme de sănătate, inclusiv persoanelor care trăiesc cu diabet, fie celor care riscă să dezvolte această afecțiune.

Prin logoul anului 2020 se accentuează rolul asistenților medicali în echipa multidisciplinară de îngrijire a diabetului, în susținerea persoanelor cu diabet prin educație terapeutică, oferirea suportului psihologic, contribuind astfel la un management clinic optim.

În contextul acestei zile, Catedra de endocrinologie a USMF „Nicolae Testemițanu” a pregătit mai multe secvențe video la acest subiect, postate pe site-ul și canalul de YouTube al Universității, redistribuite și pe pagina de Facebook.

diabet
diabet
diabet
diabet
diabet
diabet
usmf
usmfNT
diabet zaharat
Ziua Mondiala a Diabetului

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii