Gala TVR Moldova

ASRM - premiată pentru responsabilitate socială

Published: 28.12.2020

gala premiilor tvrAsociaţia Studenţilor şi Rezidenţilor în Medicină din Moldova (ASRM) a fost apreciată cu Premiul pentru Responsabilitate socială, acordat în cadrul Galei TVR Moldova „Români pentru români”, ediţia a V-a, desfășurată în data de 27 decembrie curent, on-line. Tradiţional, la sfârşit de an, Televiziunea Română premiază performanţa, excelenţa şi dedicaţia personalităţilor care activează în beneficiul societăţii, promovează valorile şi cultura românească în țara noastră.

Mențiunea dată reflectă contribuția celor peste 300 de studenţi ai Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, care au acordat, în perioada aprilie-august 2020, ajutor medicilor de la Centrul COVID-19 şi de la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii din Chişinău, au activat în calitate de operatori la Linia Verde a Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, au oferit suport medicilor de familie şi epidemiologilor din ţară în gestionarea situației epidemice, dar și au asamblat viziere, repartizate ulterior personalului medical din „prima linie”.

Prezentatorul Galei premiilor, jurnalistul Sandu Scobioala, a accentuat că în anul 2020, marcat de pandemia SARS-CoV-2, au intervenit schimbări majore în societate, testul suprem fiind cel de solidaritate. „Curajul celor care se implică voluntar în lupta cu virusul ucigaş, dând o mână de ajutor personalului medical, este demn de admiraţie. Cunoscând valoarea sacrificiului, aceşti tineri, mulţi dintre care au fost deja angajaţi în calitate de asistenţi medicali, au admiraţie pentru medicii profesionişti şi învaţă de la ei pentru a deveni și mai buni. Asociaţia din care fac parte are o istorie de 21 de ani şi este una reprezentativă pentru tinerii specialiști care-şi doresc să activeze conştiincios şi responsabil în sistemul medical”, a adăugat moderatorul.

Gala premiilor TVR MoldovaGheorghe Buruiană, președintele ASRM, a exprimat, în cadrul ceremoniei, recunoștință organizatorilor pentru premiul acordat, precum și administrației și profesorilor USMF „Nicolae Testemiţanu” - mentorilor care au avut încredere și au susținut intenția de a ajuta colegii noștri din spitale. „Acest premiu oferit întregii echipe este o motivare și o încurajare pentru ca Asociația să devină mai puternică și mai prosperă. Totodată, ne obligă să venim în continuare cu noi proiecte  și  activități de voluntariat în tot ce înseamnă sistemul medical din Republica Moldova. Suntem aici datorită profesorilor, care ne-au îndrumat în activitate, iar noi suntem datori, prin propriul exemplu, să transmitem un mesaj de responsabilitate civică actualilor și viitorilor colegi”, a remarcat liderul mediciniștilor. 

Premiul special Pentru dedicaţie în lupta cu pandemia i-a revenit Spitalului Clinic de Boli Infecţioase ,,Toma Ciorbă” - prima instituţie medico-sanitară publică din Republica Moldova implicată în lupta cu pandemia COVID-19 chiar de la început. În vara anului curent, colectivul instituţiei a obţinut Premiul Naţional pentru munca depusă în combaterea infecției SARS-CoV-2. 

Catedra de boli infecţioase a USMF „Nicolae Testemiţanu”, ce activează în cadrul acestui spital începând cu anul 1991, desfăşoară o colaborare intensă cu catedrele omoloage din România, precum şi cu Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti. Parteneriatul include efectuarea unor cercetări ştiinţifice în comun, a unor schimburi de informaţii şi experienţă, stagii, participarea la manifestări ştiinţifice etc. 

Totodată, Premiul special Pentru jertfă în lupta cu pandemia a fost acordat, post-mortem, medicului Ecaterina Litvinschi - primul lucrător medical din ţară, care a decedat din cauza complicațiilor survenite în urma infectării cu SARS-CoV-2. Cu toate că avea 79 de ani a continuat să activeze ca medic la Centrul Național de Asistenţă Medicală Urgentă Prespitalicească, rămânând până la ultima clipă în „prima linie”. În cei aproape 60 de ani de activitate a dat dovadă de profesionalism, responsabilitate și devotament, rămânând un exemplu demn de urmat pentru colegi. 

Printre laureaţii Galei Premiilor TVR Moldova, ediţia 2020, mai sunt: 

În total, 12 personalităţi şi instituţii care activează pe teritoriul Republicii Moldova au fost distinse cu trofeul TVR Moldova. 

Foto-credit: tvrmoldova.md

Gala premiilor TVR
Gala premiilor TVR
Gala premiilor TVR
Gala premiilor TVR
USMF
Gala premiilor TVR
premii
TVR Moldova
Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină
medici
COVID
coronavirus
responsabilitate socială
pandemie
studenţi
medici-rezidenţi

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii