Activități în cadrul proiectului MINERVA
- 138 просмотров
Echipa de implementare a proiectului „Consolidarea capacităților de gestionare a cercetării și a Științei Deschise ale instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova și Armenia” (MINERVA)” s-a întrunit într-o ședință extinsă, la nivel instituțional, în data de 22 ianuarie curent.
Potrivit coordonatorului de proiect, Elena Raevschi, scopul întrunirii a constituit prezentarea rapoartelor de către coordonatorii grupurilor de experți Dezvoltarea de politici la nivel național și instituțional și Dezvoltarea infrastructurii Open Science la nivel instituțional (OS) privind activitățile realizate în anul 2020, inclusiv pe partea de diseminare.
Silvia Ciubrei, membru al grupului de experți OS, a subliniat că este necesar de a elabora Raportul de diseminare a activităților realizate în anul 2020 (15 iunie 2020-14 ianuarie 2021) și a Planului de diseminare pentru anul 2021, utilizând formularele aprobate, în conformitate cu Strategia de comunicare a proiectului.
Senatul Universității a aprobat Politica privind Accesul Deschis la informație și Regulamentul de organizare și funcționare a Repozitoriului instituțional (RI), încă în anul 2016, a amintit Liubovi Karnaeva, coordonatorul grupului de experți OS, care a accentuat că a fost elaborat și Ghidul de arhivare în Repozitoriu. „În anul 2020, a fost extinsă structura RI și s-au înregistrat 6263 de publicații noi, a fost implementat sistemul DSpace CRIS și Handle pentru identificare, s-au stabilit necesitățile de echipament tehnic. RI a fost înregistrat în ratingul mondial web al repozitoriilor Webometrics, iar, actualmente, se clasează pe locul 2 la nivel național. La moment, problema cu care ne confruntăm este lipsa unei politici privind Știința Deschisă la nivel național, ce ar permite adaptarea, elaborarea și aprobarea acestui document la nivel instituțional”, a opinat Liubovi Karnaeva.
La capitolul consolidarea capacităților de management al cercetării, în raport cu practicile europene, Artiom Jucov, membru al grupului de experți, a menționat printre rezultate: elaborarea și aprobarea Politicii resurselor umane a Universității, ajustarea și aprobarea Regulamentului cu privire la activitatea Comitetului de etică a cercetării. Expertul a subliniat ca puncte forte deținerea Strategiei resurselor umane în cercetare și desemnarea unei persoane responsabile de implementarea acesteia, iar aplicarea Planului de acțiuni corective, pe parcursul anului trecut, a dus la îmbunătățirea situației pentru menținerea logoului „Excelența resurselor umane în cercetare”. Un alt moment important ține de crearea Centrului antiplagiat, ce va asigura verificarea tuturor publicațiilor științifice.
În încheiere, Elena Raevschi a subliniat că fiecare grup de experți trebuie să elaboreze Planul de activitate pentru anul 2021, inclusiv la capitolul diseminare, și să documenteze ședințele organizate prin procese-verbale, cu dovezi (fotografii, linkuri ș.a.).
Perioada de implementare a proiectului MINERVA a fost extinsă până la 14 ianuarie 2023. Acest fapt a fost anunțat în data de 5 februarie curent, în cadrul celei de-a doua ședință a consorțiului. Întâlnirea a fost organizată de către coordonatorul național al proiectului – Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM), la care au participat toți partenerii naționali și europeni, în regim on-line (pe platforma Zoom), iar scopul primar a fost ca liderul să prezinte stadiul actual al procesului de implementare a proiectului MINERVA.
În cadrul ședinței s-au discutat și subiecte privind managementul proiectului și asigurarea controlului calității, precum și versiunea actualizată a Planului operațional MINERVA pentru realizarea activităților planificate. Totodată, reieșind din situația epidemiologică, s-a decis de a organiza, în timpul apropiat, întâlniri separate cu liderii și co-liderii, liderii de activitate și grupuri de lucru pentru a discuta în detalii activitatea și termenele limită. Toate activitățile preconizate pentru anul în curs ar trebui finalizate până în ianuarie 2022.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii