basorelief gheorghe paladi

Dezvelirea basoreliefului medicului ilustru Gheorghe Paladi

Published: 11.05.2021

 

basorelief gheorghe paladiUn basorelief în cinstea renumitului medic Gheorghe Paladi, profesor universitar ‒ unul dintre fondatorii serviciului de obstetrică și ginecologie în țara noastră, academician al Academiei de Științe a Moldovei ‒ a fost instalat pe frontispiciul Spitalului Clinic Municipal din capitală, care-i poartă numele. Evenimentul a avut loc în data de 11 mai curent și a fost prilejuit de aniversarea MEDICULUI, care recent a împlinit vârsta venerabilă de 92 de ani.

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a fost reprezentată la eveniment de prim-prorectorul Olga Cernețchi, prorector pentru activitatea didactică, şefa Departamentului Obstetrică și Ginecologie, care i-a exprimat  distinsului profesor, în numele întregii comunități academice și discipolilor, înaltă considerație și apreciere pentru devotamentul, profesionalismul, responsabilitatea și excelența profesională manifestate în exercitarea profesiei nobile de medic, pedagog și cercetător.

basorelief gheorghe paladi„Academicianul Gheorghe Paladi este unul dintre promotorii de aur care au pus bazele medicinei naționale, reușind, prin fapte demne, să sporească prestigiul profesiei și al Almei Mater. Dragostea de neamul acestei țări, crezul civic și profesional îl poziționează în elita intelectualității moldave”. 

Olga Cernețchi a remarcat că, având vocație pentru medicină, în special pentru domeniul de asistență medicală specializată acordată femeilor și copiilor, Domnia Sa a depus o muncă asiduă în edificarea, din temelie, a serviciului de obstetrică și ginecologie în țară. Peste trei decenii a condus Catedra de obstetrică și ginecologie a Universității, contribuind la formarea a zeci de generații de medici. Grație abilităților pedagogice, precum și respectului pentru tinerii specialiști, profesorul Paladi a creat o școală didactică și științifică de profil, manifestându-Se ca un profesionist de excepție. Sub îndrumarea Domniei Sale au susținut tezele și au devenit doctori în științe medicale și doctori habilitați 28 de discipoli. Este autorul a peste 300 de lucrări științifice, inclusiv trei manuale, multiple monografii şi elaborări metodice, precum şi 16 brevete de invenție. Este de menționat importanța cognitivă a manualelor „Obstetrica” și „Ginecologia” - surse fundamentale și extrem de utile pentru studenți, medici-rezidenți și medici practicieni.

Timp de 26 de ani, profesorul Paladi a activat ca specialist principal în domeniul ocrotirii sănătății mamei și a copilului în cadrul Ministerului Sănătății, perioadă în care au fost implementate cele mai majore reforme, printre care merită a fi menționată deschiderea primei maternități din Chișinău.

eva gudumacIurie Crasiuc, directorul Spitalului Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”, a declarat că academicianul Paladi este un titan și o legendă a medicinei moldave, grație căruia, acum 60 de ani, a fost fondată instituția medicală pe care o reprezintă. „Este o personalitate remarcabilă care a contribuit la formarea și promovarea a sute de cadre medicale, a primit zeci de mii de nașteri și a efectuat mii de intervenții chirurgicale.  Acest eveniment va servi drept imbold pentru angajații instituției  de a urma un model evident de responsabilitate, dedicare și înalt profesionalism în exercitarea obligațiunilor de funcție”, a subliniat managerul. 

Academiciana Eva Gudumac a adresat un mesaj de felicitare, în numele Academiei de Științe a Moldovei, în care a evidențiat contribuția valoroasă a savantului Gheorghe Paladi în domeniul cercetării științelor medicale. „Dezvelirea basoreliefului Gheorghe Paladi reprezintă și un gest de recunoaștere a muncii Domniei Sale și a vieții, care a fost una plină de zbucium. Or, cel care lucrează în maternitate cunoaște că mereu trebuie să fie gata să ajute și să salveze vieți”. Profesorul Eva Gudumac a asociat personalitatea acad. Paladi cu o enciclopedie medicală, o persoană inteligentă, căreia părinții i-au dat gene puternice.

gheorghe paladiLa final, academicianul Gheorghe Paladi a adresat mulțumiri conducerii Spitalului, Primăriei municipiului Chișinău și tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei sculpturi. Eminentul doctor a accentuat că toate realizările, ce i se atribuie ca persoană, nu ar fi fost posibile fără susținerea echipei cu care a lucrat: „Un om, oricât ar fi de ambițios, oricât ar fi de ilustru, oricât ar fi de capabil, nu poate să realizeze mare lucru fără ajutorul altor oameni, iar colectivul acestei instituții mi-a fost mereu alături și astfel am reușit să atingem performanțe și să ne facem meseria la cel mai înalt nivel”, a accentuat profesorul. 

La eveniment au fost prezenți discipoli, colegi, prieteni și consilieri municipali, care, de asemenea, au venit cu elogii în adresa medicului și savantului ilustru.

 Mai multe fotografii de la ceremonia de dezvelire a basoreliefului găsiți pe https://www.facebook.com/media/set/?vanity=usmf.md&set=a.4152367268148995.

basorelief gheoghe paladi
basorelief gheoghe paladi
basorelief gheoghe paladi
basorelief gheoghe paladi
basorelief gheoghe paladi
basorelief gheoghe paladi
basorelief gheoghe paladi
basorelief gheoghe paladi
basorelief gheoghe paladi
basorelief gheoghe paladi
basorelief gheoghe paladi
basorelief gheoghe paladi
basorelief gheoghe paladi
basorelief gheoghe paladi
basorelief gheoghe paladi
basorelief gheoghe paladi
basorelief gheoghe paladi
basorelief gheoghe paladi
usmfNT
basorelief
Gheorghe Paladi
Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”
Departamentul de Obstetrică și Ginecologie
îngrijirea mamei si a copilului

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii