Premieră pentru Republica Moldova – Maratonul universitar de imunizare „De la student la student”
- 1370 просмотров
Astăzi, 21 mai, la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova s-a dat startul Maratonului universitar de imunizare „De la student la student”. Evenimentul a fost deschis de către rectorul Universității, profesorul Emil Ceban, care a declarat că acțiunea este destinată preponderent studenților, masteranzilor, studenților-doctoranzi, medicilor-rezidenți, cadrelor didactice, elevilor care au împlinit vârsta de 18 ani, angajaților din toate instituțiile de învățământ din țară, dar și tuturor doritorilor de a se vaccina.
„Este important să ne vaccinăm pentru a ieși cât mai rapid din pandemie, pentru ca toate instituțiile de învățământ de toate nivelurile să poată începe de la 1 septembrie învățământul în mod obișnuit, off-line. Este de datoria noastră – a reprezentanților Universității de Medicină – să promovăm vaccinarea și să demonstrăm că doar prin imunizare se poate reduce acest flagel”, a afirmat profesorul Ceban.
Rectorul a specificat că împreună se poate realiza ceva frumos și astăzi avem această posibilitate, exprimând recunoștință tuturor celor care au susținut acțiunea dată.
Denis Cernelea, secretar de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a adus mulțumiri Universității de Medicină pentru inițiativă și solidarite, și tuturor universităților care s-au alăturat campaniei. Oficialul a accentuat că toate punctele de vaccinare care au fost dotate de Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) sunt organizate conform rigorilor sanitare, asigurând un flux sigur și corect pentru beneficiari. „Mizăm pe viziunea corectă a studenților pentru a se implica cât mai activ în combaterea pandemiei, prin realizarea imunizării cât mai rapide. Doar împreună putem opri pandemia și să revenim la o normalitate atât socială, cât și economică”, a adăugat secretarul de stat.
În opinia Nadejdei Velișco, șefa Direcției învățământ universitar și postuniversitar a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, traversăm împreună o perioadă foarte complicată și plină de restricții. „Mulțumesc tuturor rectorilor și studenților pentru atitudinea responsabilă, de care au dat dovadă în această perioadă, atât pentru procesul academic, cât și pentru protecția lor personală și a familiilor lor. Pe lângă măsurile sanitare restrictive pe care le respectăm în continuare, totuși imunizarea populației este metoda cea mai rapidă și sigură în combaterea pandemiei”. Responsabilul de la Educație a îndemnat populația să se vaccineze pentru a fi uniți în această situație pandemică și a putea relua de la începutul anului de studii procesul de învățământ față în față.
Reprezentanta UNICEF în Republica Moldova, Maha Damaj, a declarat: „Trebuie să menținem acest spirit în continuare, nu este doar maratonul studenților, dar trebuie să devină și al profesorilor și al tuturor responsabililor de mentenanță. Cu cât mai mulți oameni se vor vaccina, cu atât mai rapid vom trece peste această barieră”.
Igor Șarov, rectorul Universității de Stat din Moldova, a menționat că toți reprezentanții sistemului educațional au fost afectați de faptul că învățământul s-a desfășurat de la distanță, luând în calcul toate riscurile existente. „Doar vaccinându-ne, vom putea reveni la 1 septembrie în auditorii, căci nimeni nu poate înlocui prezența fizică a studenților și a profesorilor în aule. Vaccinarea este unica cale de a ieși vii din acest război – acest viciu al secolului XXI”, a subliniat Igor Șarov.
Rectorul Universității Tehnice a Moldovei, Viorel Bostan, a constatat că această inițiativă extraordinară a USMF „Nicolae Testemițanu” indică, încă o dată, solidaritatea care există între universitățile din țară. „Doar prin vaccinare absolută putem opri pandemia, care ne-a afectat toate activitățile pe parcursul acestui an. Ne dorim revenirea în aule, lucru posibil doar prin vaccinare, pentru a nu pune în pericol colegii de lucru și studenții. Există deja studii indubitabile, la scară mare, care indică că dacă se atinge un nivel înalt de imunizare într-o țară, scade drastic gradul de infectare cu COVID-19”, a adăugat profesorul Bostan.
În primele patru ore de la lansare, în cele două puncte de vaccinare deschise s-au imunizat 530 de persoane. Primii care s-au vaccinat au fost studenții USMF „Nicolae Testemițanu”, ai Universității Tehnice a Moldovei și ai Universității de Stat din Moldova.
Reamintim că în Campusul universitar din regiunea Mălina Mică a capitalei au fost deschise două puncte de imunizare. Începând de sâmbătă, la cele șase fluxuri organizate în Complexul Sociocultural Universitar se va efectua vaccinarea cu Pfizer, iar la cele patru fluxuri din Blocul didactic nr. 1 „Leonid Cobâleanschi” (str. Nicolae Testemițanu, 27) – cu Sinopharm și AstraZeneca. Maratonul se va încheia duminică, ora 21:00.
În procesul de vaccinare sunt antrenate în jur de 400 de persoane – medici de familie și asistenți medicali de la Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară a USMF „Nicolae Testemițanu”, membri ai comunității academice – cadre științifico-didactice de la catedrele clinice, medici-rezidenți, studenți și personal administrativ.
USMF „Nicolae Testemițanu” va asigura și rapelul (a doua doză): în perioada 11-13 iunie – cu vaccinurile Sinopharm și Pfizer, și în perioada 16-18 iulie – cu AstraZeneca.
Mai multe fotografii de la eveniment vedeți pe: https://www.facebook.com/usmf.md/photos/pcb.4183806335005088/4183749438344111/
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii